ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Το νέο καθεστώς που ετοιμάζουν

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη  ζητά από τους ασφαλισμένους να γίνουν… επενδυτές!

Στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης –ΤΕΚΑ

Όλες οι αλλαγές και ποιους αφορούν

 

Στην  ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά των επικουρικών συντάξεων προχωρεί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη  εφαρμόζοντας την αντεργατική- αντιλαϊκή της πολιτική, τις κατευθύνσεις της Ε. Ενώσεις και εξυπηρετώντας το ιδιωτικό κεφάλαιο. Μια πολιτική που είχε εξαγγελθεί πολλές φορές από τον κόμμα της Ν.Δ. και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 


Μετά το αντεργατικό έκτρωμα που έγινε νόμος του αστικού κράτους, μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ., σειρά έχει τώρα,  η ακόμα περισσότερη  κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Κομβική μεταρρύθμιση του συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης  χαρακτήρισε στην εισαγωγική του ομιλία ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο την αντιδραστική τομή που  προωθεί στην επικουρική σύνταξη.

Η δήθεν μεταρρύθμιση που αναφέρει, βαθμιαία θα φέρει  οδυνηρές συνέπειες για τους  νέους εργαζόμενους, αφού αυτοί θα ενταχτούν υποχρεωτικά σε αυτό, από τον Ιανουάριο του 2022.

 

Πρόκειται για την αρχή ενός νέου γύρου της επίθεσης, σε ότι έχει απομείνει στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση,  που ξεκινά από τις επικουρικές, που απώτερος στόχος είναι η κατάργησή τους, αλλά δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε να επεκτείνουν την ιδιωτικοποίηση και νέες ανατροπές- αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων-και στις κύριες συντάξεις.

 

Το σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, με δελεαστικό τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις», που  παρουσιάστηκε την Πέμπτη 25 Ιουνίου  σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών, Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου και τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Παυλίνα Καρασιώτου, τέθηκε  σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση , η οποία θα διαρκέσει, έως την Τρίτη 13/07/2021, στις 20:00.

 

Η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας που έχει αναλάβει να υλοποιήσει  μια ακόμη αντιδραστική  παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα, βιάζεται– εκτός απροόπτου-να ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο, για να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2022.

Δύο από τα βασικά επιχειρήματα  για τη μετάβαση στο νέο σύστημα είναι, ο υπαρκτός κίνδυνος του δημογραφικού προβλήματος  της χώρας και  ότι κάνουν ό,τι γίνεται και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης παρέθεσε  στοιχεία που αναφέρουν ότι «η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι πλέον 1,7 προς 1, ενώ το (ισχύον) σύστημα δομήθηκε -αρκετές δεκαετίες πριν- με αναλογία 4 προς 1». Κρύβοντας  επιμελώς την αύξηση της ανεργίας που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών και της κυβέρνησης της Ν.Δ., τους χαμηλούς μισθούς που έχουν και χαμηλές εισφορές για τους εργοδότες, το τζογαρισμα των δισεκατομμυρίων των ασφαλιστικών ταμείων που έκαναν οι αστικές κυβερνήσεις στο χρηματιστήριο, τα δανεικά και αγύριστα στο μεγάλο κεφάλαιο κ.λ.π. Μην ξεχνάμε ότι με το πρόσφατο αντεργατικό έκτρωμα προβλέπεται ουσιαστικά η αύξηση ωρών εργασίας και μείωση αποδοχών, μέσω της διευθέτησης της 10ωρης εργασίας και των Ρεπό, άρα και των λιγότερων ασφαλιστικών  εισφορών  στα ασφαλιστικά ταμεία. Η μείωση νέων θέσεων εργασίας και η εκτίναξη της ανεργίας.

Ο Κ. Χατζηδάκης, χαρακτηριστικά αναφέρει «βάζουμε σε ευρωπαϊκή τροχιά την επικουρική ασφάλιση..!».

Αλλά τι σημαίνει αυτή η «ευρωπαϊκή τροχιά»;

Η απάντηση δίνεται από την ίδια τη στρατηγική της ΕΕ, με τη «Λευκή Βίβλο για τις Συντάξεις», που ήδη από το 2012 έκανε καθαρό ότι «η βιωσιμότητα και η επάρκεια των συνταξιοδοτικών συστημάτων εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο θα υποστηρίζονται από τις εισφορές, τους φόρους και την αποταμίευση εκ μέρους των ατόμων που βρίσκονται στην αγορά εργασίας».

Έτσι, προέτρεπε όλα τα κράτη - μέλη να προσανατολιστούν σε ασφαλιστικά συστήματα που προϋποθέτουν την «ατομική επικουρική αποταμίευση», μέσω της οποίας θα εξασφαλίζεται η δήθεν επάρκεια των συντάξεων, αφού με τη στρατηγική της η ΕΕ, με βάση τους στόχους του κεφαλαίου, έχει προεξοφλήσει ότι τα δημόσια συστήματα θα συρρικνώνονται, το ίδιο και η δημόσια δαπάνη γι' αυτά.

Μάλιστα, η ΕΕ δίνει τον εξής ορισμό στην έννοια «επικουρική συνταξιοδοτική αποταμίευση»: «Η συμπληρωματική αποταμίευση συνταξιοδότησης περιλαμβάνει επαγγελματικές και προσωπικές συντάξεις, ασφάλειες ζωής και άλλες μορφές συσσώρευσης περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου μετά τη συνταξιοδότηση. Επιπλέον, υπάρχουν μέσα (π.χ. αντίστροφα ενυπόθηκα δάνεια) που επιτρέπουν τη μετατροπή των περιουσιακών στοιχείων (γενικά, της κατοικίας) σε πρόσθετο εισόδημα συνταξιοδότησης»   ( Από την εφ.  Ριζοσπάστης26-6) 

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου έχουμε   μετατροπή του  Ταμείου επικουρικής σύνταξης   από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό.

 

Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, κύριας και επικουρικής, υπήρξε ανέκαθεν διανεμητικό. Αυτό σημαίνει ότι οι καταβαλλόμενες ετήσιες εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών καλύπτουν τις κατ' έτος καταβαλλόμενες συντάξεις. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης οι τρέχουσες εισφορές των ασφαλισμένων δεν χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των τρεχουσών συντάξεων. Αντιθέτως, συγκεντρώνονται σε ατομικούς λογαριασμούς, αποταμιεύονται και επενδύονται στη βάση προκαθορισμένων κανόνων και διαδικασιών και εν τέλει χρηματοδοτούν το εισόδημά τους, όταν συνταξιοδοτηθούν

 «Προτείνουν το κομμάτι της επικουρικής ασφάλισης να φύγει από το διανεμητικό σύστημα και να γίνει κεφαλαιοποιητικό. Δηλαδή, να δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί (ατομικοί κουμπαράδες) για κάθε νέο ασφαλισμένο που θα μπαίνει από την 1/1/2022 και μετά σε αυτό το σύστημα. Τα χρήματα που θα αποταμιεύονται σε αυτούς τους ατομικούς κουμπαράδες θα επενδύονται και σε βάθος χρόνου, όταν στο ποσό των εισφορών του και στην απόδοση των επενδύσεών του που έχουν γίνει σε όλα αυτά τα χρόνια…».

Η νέα μορφή της επικουρικής ασφάλισης δεν μεταβάλλει το καθεστώς επικουρικής ασφάλισης των σημερινών συνταξιούχων: δεν επηρεάζονται οι υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις, οι εισφορές ή το εύρος των καλύψεων που αυτοί απολαμβάνουν. Προς το σκοπό αυτό, υπάρχει ρητή πρόβλεψη στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για την κάλυψη των παροχών του ισχύοντος διανεμητικού συστήματος.

 

 Στο εξής θα επενδύονται οι εισφορές των εργαζομένων, με πρόσχημα τη βελτίωση της επικουρικής σύνταξης, στη λήξη του εργασιακού βίου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η διαχείριση των ατομικών λογαριασμών θα γίνεται μέσω ενός νέου δημόσιου φορέα Ν.ΠΔ.Δ. (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης – ΤΕΚΑ). Θα δημιουργηθεί ένα περιορισμένος αριθμός επενδυτικών χαρτοφυλακίων, όπου -με επιλογή του ασφαλισμένου και ανάλογα με το προφίλ του- θα επενδύονται τα κεφάλαια του «ασφαλιστικού κουμπαρά» του.

Ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αλλάζει τη στρατηγική του και θα μπορεί να έχει άμεση ενημέρωση για το άθροισμα των εισφορών του και των αποδόσεών τους μέσω πρόσβασης από το κινητό ή/και τον υπολογιστή του ανά πάσα στιγμή.

Με δυο λόγια οι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι θα γίνουν επενδυτές και τζογαδόροι στο καινούργιο ταμείο επικουρικής. Αφού το νέο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα  και αυτοαπασχολουμένων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1ης Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης.  

Με το νέο σύστημα, (Σουηδικό το ονομάζουν ) συστήνεται νέο ταμείο που θα διαχειρίζεται τις εισφορές, το ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), το οποίο θα λειτουργεί εκτός e-ΕΦΚΑ!

Δημιουργούνται τέσσερις μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων:

 Η πρώτη είναι εκείνοι που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από την 1.1.2022 και μετά. Θα είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στο νέο σύστημα και οι εισφορές τους (6%) θα επενδύονται σε προγράμματα χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού ρίσκου, ανάλογα με την επιλογή που θα κάνουν οι ίδιοι. Θα έχουν δηλαδή έναν «ατομικό  κουμπαρά» από τον οποίο θα προκύψει η επικουρική τους σύνταξη στη λήξη του εργασιακού τους βίου.

Η δεύτερη κατηγορία εργαζομένων είναι όσοι εργάζονται ήδη και είναι έως 35 ετών. Θα έχουν το δικαίωμα της επιλογής, ανάμεσα στο παλιό ή στο νέο σύστημα. Εάν δηλαδή το επιθυμούν, θα μπορούν να ενταχθούν και εκείνοι στο σκέλος της επένδυσης των εισφορών τους.

Η τρίτη κατηγορία είναι όσοι είναι άνω των 35 ετών, οι οποίοι θα παραμείνουν υποχρεωτικά στο ισχύον σύστημα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σύνταξη που θα λάβουν όταν ολοκληρωθεί ο εργασιακός τους βίος. 

Η τέταρτη κατηγορία είναι οι σημερινοί συνταξιούχοι, που λαμβάνουν την σύνταξή τους, από τις εισφορές των νεώτερων. Εφεξής, θα εγγυάται ο κρατικός προϋπολογισμός γι’ αυτή την δαπάνη.

Υπόσχονται στα λόγια καλύτερες επικουρικές συντάξεις

Η ηγεσία του υπ. εργασίας υπόσχεται ότι με το νέο σύστημα το ύψος των επικουρικών συντάξεων θα είναι μετά από …30, 40 χρόνια, πολύ καλύτερο. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και παραδείγματα, όπου, σύμφωνα με τα σενάρια, στα χαρτιά οι επικουρικές συντάξεις θα είναι καλύτερες, από τις σημερινές..

ΑΝ βέβαια πετύχει το σχέδιο και αν είναι σωστός  ο τζόγος αυτών που  θα διαχειριστούν τις εισφορές εκατομμυρίων ασφαλισμένων.  Αν στην πορεία κάτι πάει στραβά, σε 10, 20, 30, 40 χρόνια τι θα γίνει; απάντηση δεν δίνεται. Ο καθένας όμως, μπορεί να καταλάβει!

Πρωτοφανής διάταξη

Δεν θα διώκονται τα στελέχη τού νέου Επικουρικού, αν χαθούν οι εισφορές των ασφαλισμένων στον τζόγο!!

Στο σχέδιο νόμου, άρθρο 19 Ευθύνη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αναφέρεται:

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.):
α) δεν εξετάζονται, δεν διώκονται και δεν υπέχουν ποινική ή αστική ευθύνη έναντι του Τ.Ε.Κ.Α. για αιτιολογημένη γνώμη που διατύπωσαν ή για πράξεις ή παραλείψεις τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους ή επ’ ευκαιρία αυτής, εκτός εάν ενήργησαν με δόλο ή με βαριά αμέλεια ή με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε τρίτο παράνομο περιουσιακό όφελος ή να βλάψουν το Δημόσιο ή άλλον κατά τις κείμενες ποινικές διατάξεις, καθώς και εάν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και
β) δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι ιδιωτών για πράξεις που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων τους.

 0ι εκπρόσωποι του υπουργείου υποστηρίζουν, ότι οι υφιστάμενες επικουρικές συντάξεις και οι συντάξεις των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν με το ισχύον σύστημα θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με βάση τους υφιστάμενους κανόνες και δεν πρόκειται να θιγούν.

Τεράστιο το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα

 Υπολογίζεται  στα 56 δισ.  έως το 2070

Για το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα ο υφυπουργός κ. Τσακλόγου παραδέχτηκε ότι αυτό είναι μεγάλο. Ήδη το ίδιο το υπουργείο Εργασίας με υπολογισμούς του εκτιμά ότι η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο και η διακοπή εισφορών από τους νέους ασφαλισμένους θα προκαλέσουν «χρηματοδοτικό κενό» στο σημερινό  ΕΤΕΑΕΠ, από 35 έως 56 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται το κενό αυτό να πέσει στις πλάτες των συνταξιούχων του ισχύοντος συστήματος και να  δούνε τις συντάξεις τους για άλλη μια φορά να μειώνονται.

 

Ως Ρωγμή στην ενημέρωση να επισημάνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα καταγγέλλει την Ν.Δ.,  άφησε ανέγγιχτο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τις επικουρικές συντάξεις και ειδικά τον τρόπο υπολογισμού τους, που οδήγησαν σε μεγάλες μειώσεις. Επιπλέον ψήφισε το νόμο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ που είχε ολέθριες συνέπειες για τους συνταξιούχους και την δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

Ασφαλώς και η δεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει στο πολιτικό της DNA την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, όπως και  κάθε δημόσιας υπηρεσίας και οργανισμού.

Το ερώτημα είναι εάν οι εργαζόμενοι θα αποδεχτούν την καταστροφική νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, ή αν θα αγωνιστούν μαζικά, δυναμικά, ενωτικά, για να ανατρέψουν τους συνεχιζόμενους  αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Ρωγμή στην ενημέρωση


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.