Υμηττός: «Λίφτινγκ» στο Προεδρικό Διάταγμα

Δήλωση του Τασου Μαυρόπουλου, δημοτικού συμβούλου Δήμου Βύρωνα 

Του Γιώργου Λιάλιου από την Καθημερινή

Πλήθος αλλαγών με ικανοποίηση αιτημάτων λίγο πριν αποσταλεί στο ΣτΕ

 Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε τελικά σε πλήθος αλλαγών στο πλαίσιο, με μια συρραφή ρυθμίσεων, ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των δήμων και επιχειρηματικών φορέων της περιοχής.

Το ερώτημα τώρα είναι αν το ΣτΕ θα δεχθεί όλες αυτές τις τροποποιήσεις στο Προεδρικό Διάταγμα του 2011, οι οποίες μπήκαν «από το παράθυρο» με αφορμή τη διαδικασία αναθεώρησης.     

                                                         (φωτ. SHUTTERSTOCK) 

Από αλλού ξεκίνησε… και αλλού κατέληξε το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού.

 Αρχικός στόχος της αναθεώρησής του ήταν η εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως είχε υποδείξει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ομως το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε τελικά σε πλήθος αλλαγών στο πλαίσιο, με μια συρραφή ρυθμίσεων, ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των δήμων και επιχειρηματικών φορέων της περιοχής. Τα τελευταία από αυτά προστέθηκαν το καλοκαίρι στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Προ ημερών, λοιπόν, καθαρογράφηκε η γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, η οποία δίνει και την τελική εικόνα του νέου προστατευτικού πλαισίου το οποίο έπειτα από νομοθετικό έλεγχο θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκεί προστέθηκε το τελευταίο «πακέτο»… ικανοποίησης αιτημάτων, ανάμεσα στα οποία:

• Επιτρέπεται στα εκπαιδευτήρια που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας του Υμηττού να επεκταθούν έως 10%.

• Δίνεται η δυνατότητα παλιά βιομηχανικά κελύφη να επαναχρησιμοποιηθούν ως γεωργικές αποθήκες ή  χώροι αθλητισμού, ακόμα και στην Α΄ ζώνη απόλυτης προστασίας. 

• Προβλέπεται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, προστασίας της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και κοινωνικής αναγκαιότητας» δυνατότητα επέκτασης έως 15% στα νεκροταφεία που βρίσκονται στον Υμηττό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες γνωμοδότησης τόσο του ΚΕΣΥΠΟΘΑ όσο και του ΚΕΣΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) παραμένουν αδιαφανείς, καθώς δημοσιεύεται συνοπτικά μόνο το αποτέλεσμα, χωρίς να υπάρχει δημόσια πρόσβαση στο εξεταζόμενο από το κάθε συμβούλιο κείμενο και στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, ενώ δεν τηρούνται πρακτικά.

Αυτές ήταν οι τελευταίες μιας σειράς ρυθμίσεων, με τις οποίες το νέο πλαίσιο διαφοροποιείται ουσιαστικά από εκείνο του 2011. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που ήδη οριστικοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες:

• Προτείνεται η «νομιμοποίηση» τριών οικισμών αυθαιρέτων (Χέρωμα, Σκάρπιζα και Κίτσι) και η πολεοδόμησή τους μέσω ειδικού πολεοδομικού σχεδίου. Επίσης, νομιμοποιούνται προσωρινά σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων των δήμων περί τον Υμηττό.

• Προτείνεται η νομιμοποίηση του Κέντρου Υψηλής Τάσης Αργυρούπολης.

• Επιτρέπεται σε ορισμένους φορείς (το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και η ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή) να υλοποιήσουν το σύνολο των σχεδίων επέκτασής τους. 

• Εγκαταλείπεται το σχέδιο κατεδάφισης του κτιρίου του Μπάντμιντον.

• Απαγορεύεται η χωροθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο το όρος. 

• Εγιναν δεκτά αιτήματα δήμων για την εξαίρεση οικοδομικών τετραγώνων που βρίσκονται στις υπώρειες του Υμηττού. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Δήμου Αγίας Παρασκευής που πέτυχε την εξαίρεση έκταση 40,3 στρεμμάτων και τον χαρακτηρισμό της ως αστικό πράσινο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα γινόταν δεκτή η πολεοδομική μελέτη αναθεώρησης (ΠΕ3). Να σημειωθεί πάντως ότι τα αιτήματα των δήμων ήταν πολύ μαξιμαλιστικά και τα όσα εγκρίθηκαν περιορισμένα.

Το ερώτημα τώρα είναι αν το Συμβούλιο της Επικρατείας θα δεχθεί όλες αυτές τις τροποποιήσεις στο προεδρικό διάταγμα του 2011, οι οποίες μπήκαν «από το παράθυρο» με αφορμή τη διαδικασία αναθεώρησης. Μάλιστα, σε ορισμένες από αυτές, όπως στο θέμα των αυθαιρέτων οικισμών, των νεκροταφείων και των μη συμβατών χρήσεων το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει απορρίψει ανάλογες ρυθμίσεις στο παρελθόν.

 Ο επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης –ΡΕΚ- στο Δήμο Βύρωνα κ. Τάσος Μαυρόπουλος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Καθημερινής για το νέο προεδρικό διάταγμα για τον Υμηττό σε δήλωση του αναφέρει:

 Δήλωση Τάσου Μαυρόπουλου

Αυτές οι ρυθμίσεις είναι καταστροφικές, είναι συνέχεια των περιβαλλοντοκτόνων πολιτικών των κυβερνήσεων, είναι συνέχεια του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη του 2020, είναι η υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ και των μνημονίων, που παραχωρούν το περιβάλλον στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ως άλλη μια πηγή κερδοφορίας.

Κράτος και δημοτικές αρχές αντί να προστατέψουν το περιβάλλον και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, γίνονται οι διεκπεραιωτές των σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου. Ας μην ξεχνάμε ότι επτά δήμοι προσέφυγαν στο ΣΤΕ για να ακυρώσουν το Π.Δ. προστασίας του Υμηττού του 2011 και οι έντεκα δήμοι που περιβάλλουν τον Υμηττό, με προεξάρχουσα τη δημοτική αρχή Βύρωνα συνηγόρησαν στον δήθεν σχεδιασμό «προστασίας του Υμηττού» που εξήγγειλαν  κυβέρνηση και Σ.Π.Α.Υ. και βλέπουμε σήμερα τα αποτελέσματα.

Οι έντεκα όμοροι δήμοι στον ορεινό όγκο του Υμηττού, τα προηγούμενα χρόνια όχι μόνο δεν προστάτευσαν τον σημαντικότερο πνεύμονα της Αττικής, την δασική έκταση, την βιοποικιλότητα  και δεν την αξιοποίησαν ως χώρο αναψυχής και περιβαλλοντικών δράσεων, αλλά αντίθετα έφτιαξαν νεκροταφεία Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, επέτρεψαν την εγκατάσταση ΚΥΤ, επιχειρήσεων και στρατοπέδων. 

Η δημοτική αρχή Βύρωνα, με την διατήρηση του Σταθμού μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που λειτουργεί παράνομα πάνω από 20 χρόνια,  ο οποίος νομιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση για μια τριετία το 2020 (ουδέν μονιμότερο του προσωρινού) μετά από αίτημα που υπέβαλλε η σημερινή δημοτική αρχή το 2017, με την προσπάθεια μεταφοράς υπηρεσιών του δήμου στην Α΄Ζώνη προστασίας, με την συνέχιση και ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιιών το 2020-21 στο στρατόπεδο Σακέτα, που είχαν σταματήσει το 2009, με την δικαστική απόφαση του εφετείου του 2019, την παραχώρηση έκτασης του Λόφου Κοπανά σε ιδιώτες και την αμφισβήτηση του δασικού του χαρακτήρα ως  αποτέλεσμα των χειρισμών και της απόκρυψης του ζητήματος από το δημοτικό συμβούλιο, φέρει τεράστια ευθύνη στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και καταστροφή του Υμηττού.

Τα σχέδια κράτους, δήμων, επιχειρηματιών,  θα τα ανατρέψει  η μαζική ενωτική δράση συλλογικοτήτων, κινημάτων συνδικάτων και πολιτών, υψώνοντας τείχος προστασίας  του περιβάλλοντος και του δασικού χαρακτήρα του Υμηττού.

ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/16.09.2021   

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.