Ιστορικό Λεύκωμα: «ΝΗΑΡ ΗΣΤ, ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ» του Σπ. Τζόκα

 Παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος "Νήαρ Ηστ, μια ομάδα, μια ιστορία"


Σε μια εκδήλωση που τα είχε όλα (πολύ κόσμο, πολλή συγκίνηση, πολλή ιστορία) ξεκίνησε το «ταξίδι» του νέου βιβλίου του Σπ. Τζόκα.

Στον κατάμεστο χώρο του κινηματογράφου «ΑΙΟΛΙΑ» πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του – Ιστορικού λευκώματος του Πανεπιστημιακού και Συγγραφέα Σπύρου Τζόκα «ΝΗΑΡ ΗΣΤ, ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ».


 Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά έως παππούδες, βρέθηκαν στην ΑΙΟΛΙΑ  για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση.

 

 Κάπως το ενδιαφέρον για το βιβλίο, κάπως η αγάπη για τη ΝΗΑΡ ΗΣΤ, κάπως οι αναμνήσεις, κάπως η αγάπη του κόσμου στον συντοπίτη τους και πρώην Δήμαρχο Σπύρο Τζόκα δημιούργησαν μια κατανυχτική ατμόσφαιρα στην ιστορική αυτή συνοικία.

 

Στην εισαγωγική του ομιλία ο συγγραφέας αναφέρθηκε στους λόγους που τον ώθησαν να επιχειρήσει τη συγγραφή αυτού του ιστορικού λευκώματος, καθώς και στις μεγάλες στιγμές της ιστορικής ομάδας που κλείνει 95 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του στον Κώστα Πολίτη και η δέσμευση του κόσμου και της δημοτικής αρχής να ονομασθεί το κλειστό γήπεδο της ΝΗΑΡ ΗΣΤ σε «ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ»

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος και οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη και το Δ.Σ της ΝΗΑΡ ΗΣΤ. 

 

Οι παρουσίες στην εκδήλωση αποτύπωναν και κάποιες ιστορικές στιγμές της ΝΗΑΡ ΉΣΤ.

 Ο Ντίνος Κόκκινος, ο Δημήτρης Βουτζαλής, ο Νίκος Ψαραδάκης και ο Άκης Γραμματόπουλος από την μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του 1960 και την άνοδο στην Α’ Εθνική το 1968.

 Ο Τόλης Καρνέσης, ο Γιώργος Πανσεληνάς, ο Βαγγέλης Μαραγγέλης, ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος, ο Γιάννης Ζευγώλης από την ιστορική άνοδο του 1985. Ο πρόεδρος, επίσης,  εκείνης της ομάδας – όνειρο Γιάννης Κραουνάκης.  Ο Πρόεδρος της μεγάλης ομάδας του 1988 που επανήλθε στα μεγάλα σαλόνια και πραγματοποίησε πορεία στην Ευρώπη   και πρώην Δήμαρχος Καισαριανής Αντώνης Καμπάκας. Από την μεγάλη εκείνη ομάδα ο Θέμης Κουπίδης που και σήμερα αγωνίζεται στην ομάδα. Τότε ήταν 16 χρόνων και έπαιζε στην Α1.

 Αθλητές της σημερινής ομάδας και εκπρόσωποι φορέων.

Μια βραδιά με εξαιρετική συναισθηματική φόρτιση, που μύριζε Καισαριανή, αν αυτό γίνεται αντιληπτό στις μέρες μας. Την βραδιά ομόρφυναν με την παρουσία τους, με τις γνώσεις τους και τις εύστοχες παρεμβάσεις τους οι καλοί δημοσιογράφοι Βασίλης Σκουντής και Γιάννης Ευσταθίου.

 Διαβάστε την εισαγωγική ομιλία του Σπ. Τζόκα

Φίλες, φίλοι καλησπέρα σας, με συγκινεί η παρουσία σας και συμμερίζομαι την αγάπη σας για την ΝΗΑΡ ΗΣΤ.

Στο χώρο αυτό που παρουσιάζεται το σημερινό βιβλίο συμπυκνώνεται η μνήμη που μου δημιουργεί και μια ιδιαίτερη συγκίνηση. Μνήμη που αναφέρεται σε τρεις κυρίως λόγους.

Ο πρώτος είναι το όνομα του χώρου αυτού «ΑΙΟΛΙΑ» που παραπέμπει στις αλησμόνητες πατρίδες.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις προσπάθειες και τους κόπους που καταφέραμε να δημιουργήσουμε ξανά ένα θερινό σινεμά στην Καισαριανή το 1994-5, τότε ήμουν αντιδήμαρχος πολιτισμού και παιδείας και Δήμαρχος ο Θανάσης Μπαρτσώκας.

Ο τρίτος λόγος έρχεται τέσσερα χρόνια μετά, το 1998, όταν εδώ παρουσίασα το ιστορικό βιβλίο «Καισαριανή, η φυσιογνωμία μιας πόλης».

 

Το βιβλίο μου έκαναν την τιμή να παρουσιάσουν  τρεις άνθρωποι – μεγέθη της συνοικίας μας. Η Ευτυχία Μουρίκη, η μάνα της Καισαριανής, η μάνα της αντίστασης, ο Αντώνης Καλογιάννης (αναφορά στο αφιέρωμα) και ο Κώστας Πολίτης.

Μια βραδιά με εξαιρετική συναισθηματική φόρτιση, μύριζε Καισαριανή, αν αυτό γίνεται αντιληπτό στις μέρες μας. Στα μπροστινά καθίσματα, εδώ απέναντι μου καθόταν και ο αείμνηστος Παναγιώτης Μακρής. Σήμερα 23 χρόνια από τότε δεν είναι όλοι εδώ. Ηχηρές απουσίες που μας κάνουν φτωχότερους.  

 

Φίλες και φίλοι, Η ΝΗΑΡ ΉΣΤ ήταν το χαμόγελο μας, ήταν στις καρδιές κάθε Καισαριανιώτη. Παλαιότερα στο ανοιχτό γήπεδο τις Δευτέρες το βράδυ και αργότερα στο κλειστό. Μεγαλώσαμε μαζί της. Κομμάτι του εαυτού μας είναι. Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τη βιωμένη ιστορική μνήμη του αθλητισμού στην πόλη μας, τη διαδρομή και τη σφραγίδα, θα λέγαμε. Από μικρασιατική φύτρα γεννιέται πέντε χρόνια μετά τη Μικρασιατική τραγωδία. Μεγαλώνει στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου. Ζει τη δεκαετία του Πολέμου και του Εμφυλίου, τη μετέπειτα δύσκολη δεκαετία 1950-1960, που κυριαρχούσε η τρομοκρατία, οι φυλακές και οι εξορίες και μια ανώμαλη περίοδος και τις μετέπειτα δύσκολες περιόδους. Πάντα όρθια και δυνατή, να τροφοδοτεί τα όνειρα. Ανταμώνει στα βήματα της τη ζωντανή Καισαριανή και μπλέκονται τα βήματα της με τα φυσιογνωμικά στοιχεία της Πόλης.

Εξάλλου και η Νηαρ Ηστ είναι κάτι σαν Ιστορία. Πρωταθλήτρια Ελλάδας η ΝΗΑΡ ΗΣΤ. Η ομάδα με το παράξενο όνομα. Δεν είναι και μικρή υπόθεση. Σαν να είχε βαλθεί να περάσει ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα: «Θα έχουμε μια ομάδα και παίζοντας θα λέμε την Ιστορία μας… για την προσφυγιά, τις  αλησμόνητες πατρίδες.. και θα γράφουμε τη νέα μας ιστορία εδώ, στους πρόποδες του Υμηττού.» Και αυτό έκανε. Και όχι μόνο. Το όνομα μιας μικρής συνοικίας ακούσθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Και πραγματικά η ΝΗΑΡ ΗΣΤ δεν είναι απλά ένα αθλητικό σωματείο για τους νεαρούς αθλητές, είναι ένα σχολείο που παράγει ήθος και προάγει το αθλητικό ιδεώδες. Η ομάδα είχε πλέον ξεφύγει από τα στενά πλαίσια ενός αθλητικού σωματείου  και ήταν ένας φορέας κοινωνικοποίησης των αθλητών –μελών  της. Μια ευρύτερη οικογένεια.  Πλήθος μετέπειτα λαμπρών επιστημόνων που μεγέθυναν το κύρος της πόλης και προσέφεραν σε αυτή ανήκαν στην οικογένεια αυτή. Καθηγητές Πανεπιστημίων, γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, οικονομολόγοι και άλλοι επιστήμονες χρημάτισαν αθλητές της ΝΗΑΡ ΗΣΤ.

Η Ιστορία αυτής της ομάδας θα απαιτούσε τόμους. Είναι αδύνατο. Κάποιοι θα έχουν να πουν κάτι περισσότερο, να προσθέσουν, να επισημάνουν παραλείψεις, αλλά δεν μπορούν να χωρέσουν όλα. Κάποιοι δεν θα εικονίζονται στις φωτογραφίες, εξάλλου γενιές και γενιές πέρασαν από την ομάδα. Νομίζω ότι οφείλουν να καταλάβουν ότι πρόκειται για περίληψη. Μακάρι  το ιστορικό αυτό λεύκωμα να αποτελέσει αφορμή να γραφτούν και άλλα εκτενέστερα.

Ψηφίδες, επομένως,  αυτής της ιστορίας επιχειρούμε να συνθέσουμε με το ιστορικό αυτό λεύκωμα που αφιερώνεται σε όλους εκείνους που αγάπησαν την ομάδα και ανάλογα με τις δυνατότητες που είχαν προσέφεραν σε αυτή.

Τι μπορεί να προσφέρει η εν λόγω έκδοση; Πολλά ή τίποτα. Θα το κρίνουν οι αναγνώστες. Ίσως κάποιοι διερωτηθούν για την επιλογή μου αυτή.

Η απάντηση δεν μπορεί να βρίσκεται στην πλευρά της λογικής, αλλά αυτής του συναισθήματος. Ας το θεωρήσουν κάτι εσώτερο, που ήθελα να κοινοποιήσω,  μια γλυκιά ανάμνηση και μια όμορφη ενασχόληση, κάτι σαν βίτσιο ίσως, κάτι που αποτελεί κομμάτι του εαυτού μου.

Οι παρουσίες σήμερα στην εκδήλωση αποτυπώνουν και κάποιες ιστορικές στιγμές της ΝΗΑΡ ΉΣΤ. Μαζί μας είναι και αθλητές και παράγοντες των μεγάλων στιγμών της ομάδας και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς θα μας κάνουν την τιμή να μας πουν δυο λόγια. Είναι φυσικά αδύνατο να έχουμε παρουσίες από την πρωταθλήτρια Ελλάδας ΝΗΑΡ ΗΣΤ το 1936. Έχουμε όμως παρουσίες από κάποιες άλλες ιστορικές στιγμές.    

 Ο Ντίνος Κόκκινος, ο Δημήτρης Βουτζαλής, ο Νίκος Ψαραδάκης και ο Άκης Γραμματόπουλος από την μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του 1960 και την άνοδο στην Α’ Εθνική το 1968.

 Ο Τόλης Καρνέσης, ο Γιώργος Πανσεληνάς, ο Βαγγέλης Μαραγγέλης, ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος και ο Γιώργος Ζευγώλης από την ιστορική άνοδο του 1985. Μας λείπουν ο Γιώργος Μελισσηνός, ο Αντώνης Κλήμης και ο κόουτς Αντώνης Λάνθιμος. Μαζί μας είναι και ο πρόεδρος εκείνης της ομάδας – όνειρο Γιάννης Κραουνάκης.

Επίσης μαζί μας είναι και ο Πρόεδρος της μεγάλης ομάδας του 1988 που επανήλθε στα μεγάλα σαλόνια και πραγματοποίησε πορεία στην Ευρώπη   και πρώην Δήμαρχος Καισαριανής Αντώνης Καμπάκας. Από την μεγάλη εκείνη ομάδα έχουμε έναν αθλητή που, όσο παράξενο ακούγεται,  και σήμερα αγωνίζεται στην ομάδα. Τότε ήταν 16 χρόνων και έπαιζε στην Α1. Ο Βασίλης Σκουντής που ασχολείται με το άθλημα καταλαβαίνει το μέγεθος του ταλέντου. Ο αείμνηστος Κώστας Πολίτης που τον είχε συμπεριλάβει στην Εθνική Εφήβων μου έλεγε ότι τέτοιο ταλέντο μπορεί να αξιοποιηθεί και από το ΝΒΑ.  

Μαζί μας και ένας διαχρονικός αγνός φίλος της ΝΗΑΡ ΗΣΤ που τιμήθηκε από την ομάδα, ο Άγγελος Αντωνακόπουλος.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους για τη βοήθεια που μου έδωσαν: τον αείμνηστο φίλο Κώστα Πολίτη για τις πληροφορίες που μου έδωσε.. (κάτι πρέπει να κάνουμε με την ονομασία του γηπέδου)  τον Γιώργο Τσιλιμπουνίδη που δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας, τους παλιούς καλαθοσφαιριστές της ομάδας για το υλικό που μου εμπιστεύτηκαν,  Δημήτρη Βουτζαλή, Ντίνο Κόκκινο, Νίκο Ψαραδάκη.Τον Χάρη Καλία, επίσης για τις φωτογραφίες, τον Γιάννη Κραουνάκη για ένα συνοπτικό σημείωμα,  και τους Καρνέση Τόλη και Καλαμάρα Μιχάλη για την βοήθεια τους.

Μαζί μας και δυο φίλοι καλοί δημοσιογράφοι και φίλοι της ΝΗΑΡ ΗΣΤ, ο Βασίλης Σκουντής και ο Γιάννης Ευσταθίου. Τους ευχαριστώ πολύ.

 

Είμαι βέβαιος ότι σε μια άλλη γειτονιά θα μας βλέπουν όλοι εκείνοι που αγάπησαν τη ΝΗΑΡ ΗΣΤ. Θα μας βλέπουν ο Γιάννης Χατζηθεοδώρου, ο Γιάννης Κουβάς, η Σοφία Χατζηθεοδώρου (κυρία Σοσσώ), ο Γιώργος Μπάμιατζης, ο Κώστας Πολίτης, ο Αντώνης Χρηστέας, ο Αντώνης Λάνθιμος ο Γιώργος Μαυρομάτης, ο Παντελής Ανδριώτης,  ο Αντώνης Αθανασιάδης, ο Γιώργος Μελισσηνός, ο Αντώνης Κλήμης, οι πιστοί στρατιώτες της ΝΗΑΡ ΗΣΤ, δεν θέλω να αναφέρω ονόματα μήπως ξεχάσω κάποιον και  άλλοι που τώρα στη συγκίνηση μου διαφεύγουν.

 

ΠΗΓΗ: www.kessariani-vironas.gr/2012-12-04-09-58-26/kessariani/22609-2021-09-23-15-40-10.html

 

Ρωγμή στην ενημέρωση


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.