Οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους τα κέρδη των μονοπωλίων παραγωγής όπλων

Ο ελληνικός λαός πληρώνει με το αίμα του τα κέρδη των μονοπωλίων παραγωγής όπλων

Μετά τα Ραφάλ οι φρεγάτες, οσονούπω έρχονται και οι κορβέτες

Πόσο θα μας κοστίσουν οι 3+1 φρεγάτες Belharra που παραγγέλθηκαν σε γαλλικά ναυπηγεία;

 Η κυβέρνηση δεν μας έχει διαφωτίσει. Ούτε σε κάποιο από τα επίσημα έγγραφα γίνεται λόγος. Τα δημοσιεύματα του αστικού Τύπου κυμαίνονται μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ για τις τρεις φρεγάτες (χωρίς την οψιόν αγοράς της τέταρτης). 
Ούτε διευκρινίζεται αν αυτά τα ποσά αναφέρονται στις φρεγάτες «γυμνές» ή μαζί με τα εξελιγμένα όπλα που μπορούν να φέρουν. Το σημειώνουμε αυτό, γιατί πρόσφατα αγοράστηκαν «έξυπνες» τορπίλες για υποβρύχια που έχουν ενσωματωθεί εδώ και χρόνια στον ελληνικό πολεμικό στόλο. Οι τορπίλες αυτές ήταν «έξτρα», δεν συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική αγορά. Κατά κανόνα το ίδιο γίνεται πάντοτε και δεν νομίζουμε ότι θ’ αλλάξει ο κανόνας για τις γαλλικές φρεγάτες.

Οποιο κι αν είναι το κόστος, θα είναι υπέρογκο. Και αυτό πρέπει να προστεθεί στο επίσης υπέρογκο κόστος για την αγορά έξι επιπλέον καινούργιων πολεμικών αεροπλάνων Rafale (η παραγγελία έφτασε τελικά τα 24 αεροπλάνα, 12 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα). Και πέντε κορβετών, για τις οποίες «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται». «Και τα καλύτερα έρχονται», έγραψε πανηγυρίζοντας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο twitter. Εννοούσε τις κορβέτες (και όχι μόνο).


Εντελώς παρενθετικά σημειώνουμε ότι το αρχικό εξοπλιστικό σχέδιο προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ (σε ελληνικά ναυπηγεία), που ήδη διαθέτει ο ελληνικός πολεμικός στόλος, αλλά φαίνεται πως ο Μητσοτάκης… πείστηκε ότι είναι καλύτερα ν’ αγοράσει και μερικές κορβέτες, γιατί είναι… κιμπάρης και θέλει να κάνει τζίρο στα γαλλικά ναυπηγεία πολεμικών πλοίων. Οι κορβέτες θα είναι καλύτερο «ταίρι» για τις νέες φρεγάτες.


Σημειώνουμε ακόμη, ότι οι μπούρδες περί συμπαραγωγής και προστιθέμενης αξίας που θ’ ανοίξει δουλειές και πολλές θέσεις εργασίας στα καταρρέοντα ελληνικά ναυπηγεία (Σκαραμαγκά και Ελευσίνας) πήγαν περίπατο. Οι φρεγάτες θα κατασκευαστούν εξ ολοκλήρου σε γαλλικά ναυπηγεία και θα έρθουν στην Ελλάδα «του κουτιού». Οι γάλλοι ιμπεριαλιστές δεν έχουν περιθώρια να το παίξουν «λαρτζ», μετά τη ζημιά που υπέστησαν από τη συμφωνία AUKUS (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες). Η αυστραλέζικη παραγγελία για 30 υποβρύχια που έχασαν πολύ λίγο αντιρροπείται από την ελληνική παραγγελία φρεγατών (και κορβετών που θ’ ακολουθήσουν). Η μεγάλη αυστραλέζικη παραγγελία θα παράγονταν φίφτι-φίφτι (η Αυστραλία δεν είναι Ελλάδα), οπότε η απώλειά της οδήγησε τους Γάλλους ν’ απαιτήσουν 100% παραγωγή στα γαλλικά ναυπηγεία.

Και ο Μητσοτάκης γιατί το δέχτηκε αυτό; Γιατί δεν εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία, που οι Γάλλοι αισθάνονται στριμόκωλα, ώστε ν’ απαιτήσει συμπαραγωγή σε ελληνικά ναυπηγεία, έστω κατά ένα μέρος; Γιατί, τον ρώτησε κανένας; Η παραγγελία ρυθμίστηκε μεταξύ αμερικανών και γάλλων ιμπεριαλιστών και ο Μητσοτάκης διατάχθηκε να την υπογράψει


Μετά την αύξηση της παραγγελίας των Rafale σε 24 κομμάτια, ήταν σίγουρο ότι οι φρεγάτες θα πήγαιναν  σε αμερικάνικα ναυπηγεία. Στο παζάρι του παρασκηνίου, που ολοκληρώθηκε με την επικοινωνία Μπάιντεν και Μακρόν, οι Αμερικάνοι έδωσαν στους Γάλλους την παραγγελία των φρεγατών (κρατώντας, φυσικά, για τον εαυτό τους και τους Βρετανούς την παραγγελία των αυστραλέζικων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων) και εισπράττοντας, προφανώς, ανταλλάγματα σε άλλους τομείς, τα οποία αναγκαστικά τους έδωσε ο Μακρόν.


Μην βιαστεί κανείς να μιλήσει για… θεωρίες συνωμοσίας. Εκτός του ότι κάπως έτσι γίνονται τα συνεχή ξαναμοιράσματα στο θαυμαστό κόσμο των ιμπεριαλιστών… εταίρων, έχουμε την ομολογία του ανεκδιήγητου κυβερνητικού εκπροσώπου του Κούλη, που δεν ξέρει «να κρύβει λόγια». Ο Οικονόμου βγήκε στον ούλτρα φιλικό ΣΚΑΪ και απέδωσε τη συμφωνία (και) στις «αλλαγές που έγιναν στη διεθνή σκηνή, με την τελευταία εξέλιξη που αφορά την Αμερική, την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία»! Αυτή η συμφωνία, είπε, «έπαιξε τον ρόλο της στην επιτάχυνση αυτής της συμφωνίας (σ.σ. της γαλλοελληνικής) και στην ολοκλήρωσή της στη μορφή που απέκτησε»! Μέσα στη λογοδιάρροιά του, δε, επιβεβαίωσε ότι «πάνω στο τραπέζι είναι και η επέκταση αυτής της συμφωνίας και για άλλα όπλα, όχι στο πολύ μακρινό μέλλον, αλλά λίγο αργότερα».


«Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων»; Ο Οικονόμου αποκάλυψε ότι η γαλλοελληνική συμφωνία σχετίζεται άμεσα με την AUKUS: έχασαν οι Γάλλοι τη μεγάλη αυστραλέζικη παραγγελία, τους έδωσαν τη μικρότερη ελληνική! Και ο Μητσοτάκης τι έκανε; Ορθωσε το fit κορμί του δίπλα στον Μακρόν και μίλησε και γαλλικά (για να δείξει πόσο γλωσσομαθής είναι, σε σύγκριση με  τον Τσίπρα και τα… παραλιακά αγγλικά του). Οπως ακριβώς έκανε ο Τσίπρας, όταν ο Τραμπ ανακοίνωνε παρουσία του τον εκσυγχρονισμό των F-16, καμαρώνοντας ότι θ’ ανοίξουν θέσεις εργασίας στην αμερικάνικη βιομηχανία. Από… κορμοστασιά μια χαρά τα πάνε οι «δικοί μας».


Αλλά και να μην είχαμε την ομολογία Οικονόμου, η ταχύτητα με την οποία το Στέιτ Ντιπάρμεντ έσπευσε να χαιρετίσει τη γαλλοελληνική συμφωνία δεν αφήνει αμφιβολία ότι η διευθέτηση έγινε μεταξύ αμερικανών και γάλλων ιμπεριαλιστών, μεταξύ Μπάιντεν και Μακρόν, και ο Μητσοτάκης κλήθηκε «να τσακιστεί και να πάει στο Παρίσι να υπογράψει». Δεν είναι τυχαίο ότι όλα έγιναν με αστραπιαία ταχύτητα, μέσα σε ελάχιστες μέρες από τη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Μακρόν.


Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις νατοϊκές δεσμεύσεις της ως προς το ύψος των προβλεπόμενων πολεμικών δαπανών. Και μετά πέταξε τη… ρουκέτα, αναφερόμενος στη συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα: «Μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική επέκταση της συμφωνίας».


Ο Μητσοτάκης και στη ΔΕΘ και στο Παρίσι είχε πει ότι η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται πενταετή επέκταση της συμφωνίας (από μονοετείς ποη ήταν μέχρι τώρα) και αύξηση των αμερικάνικων βάσεων. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για επ’ αόριστον επέκταση. Σύντομα θα ξέρουμε, αφού ο Δένδιας θα πάει στην Ουάσινγκτον να υπογράψει. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν του ξέφυγε το «επ’ αόριστον» του Αμερικανού. Ισως είναι το γνωστό κόλπο: απαιτώ επ’ αόριστον επέκταση, συμφωνώ για πενταετή αυτή τη φορά, αλλά για την υποχώρηση που κάνω έχω κι εγώ κάποιες απαιτήσεις.


Επανερχόμαστε στο μείζον ζήτημα που είναι το τεράστιο κόστος που θα φορτωθεί ο ελληνικός λαός, στο πλαίσιο της γαλλο-αμερικανικής συμφωνίας για την κατανομή των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων στα μονοπώλιά τους που παράγουν πολεμικό υλικό. Πάνω από 10 δισ. ευρώ πρέπει να είναι οι παραγγελίες οπλικών συστημάτων που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κι αυτά έρχονται να προστεθούν στις παραγγελίες που έκανε η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, κυρίως στις ΗΠΑ (εκσυγχρονισμός F-16, Απάτσι και άλλα ελικόπτερα κλπ.). «Και τα καλύτερα έρχονται», όπως έγραψε ο καραβανάς. Δεν τελειώσαμε δηλαδή. Ερχονται και άλλες «αγορές του αιώνα». Μετά από την επιβολή της σκληρής μνημονιακής πολιτικής, με το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, με τα διαρκή χαράτσια, με το πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών, που άφησε εντελώς γυμνά τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια, «λεφτά υπάρχουν» για υπέργκα εξοπλιστικά προγράμματα, για ό,τι πιο παρασιτικό και κοινωνικά άχρηστο παράγει ο καπιταλισμός.


«Οι ανάγκες της εθνικής άμυνας», λένε εν χορώ όλοι, από τον Μητσοτάκη μέχρι τον Τσίπρα, με τα παπαγαλάκια του αστικού Τύπου να σιγοντάρουν. Δεν υπάρχει καμιά εθνική άμυνα, υπάρχουν οι ανάγκες των μονοπωλίων παραγωγής όπλων και οι ανάγκες του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ. Ακόμα κι αν κάποιος δεχτεί τη θεωρία της «εθνικής άμυνας», παραγγελίες όπως αυτές των φρεγατών διαλύουν το παραμύθι και από επιχειρησιακή άποψη. Πρόκειται για τεράστια πλοία, προορισμένα να επιχειρούν σε ανοιχτές θάλασσες και όχι στο γεμάτο νησιά και βραχονησίδες Αιγαίο. Τις υπάρχουσες φρεγάτες τις βρίσκουμε μονίμως να περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο και να συμμετέχουν σε νατοϊκές αποστολές από τον Περσικό Κόλπο μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό. Αρα για ποια «ενίσχυση της εθνικής άμυνας» μιλούν;


Ο Μητσοτάκης έβαλε στην κυρίαρχη προπαγάνδα και τη διάσταση του ευρωστρατού, για να δείξει ότι η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσει σ’ αυτόν, με τα νέα οπλικά συστήματα που αγοράζει. Και λοιπόν; Ποια θα είναι η διαφορά του ευρωστρατού από το νατοϊκό στρατό; Καμία. Πρόκειται για ιμπεριαλιστικούς στρατους, προορισμένους να εξασφαλίζουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κρατών και των μονοπωλιακών τους ομίλων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. 

Απλά, ο ευρωστρατός ακόμη δεν υπάρχει και δεν υπάρχει περίπτωση να συγκροτηθεί αν δεν συμφωνήσει ο γερμανικός ιμπεριαλισμός. Ο Μητσοτάκης, για να δείξει ότι μοιράζεται το ίδιο… όραμα με τον Μακρόν (πόσο οραματιστής είναι κάποιος που σχεδιάζει ιμπεριαλιστικούς στρατούς;), δήλωσε πως πιστεύει «ότι και με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2022, θα μπορέσουμε να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση». Παραμύθια για αφελείς και παπαγαλάκια. Αρκεί να θυμίσουμε ότι τον Απρίλη η Γαλλία έχει προεδρικές εκλογές και ο Μακρόν μέχρι τότε θα είναι απασχολημένος με την επανεκλογή του. Ας αφήσουμε που ενδέχεται να μην έχει συγκροτηθεί γερμανική κυβέρνηση μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022.


Πρόκειται για μπουρδολογία του Μητσοτάκη (δεν είναι τυχαίο ότι ο Μακρόν δεν είπε κάτι σχετικό), επαναλαμβάνουμε όμως το μείζον: είτε ΝΑΤΟ είτε ευρωστρατός, για ιμπεριαλιστικούς στρατούς μιλάμε. Οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις χώνουν όλο και πιο βαθιά το ελληνικό κράτος ως τσόντα στα δυτικά πολεμικά σχέδια, καλώντας τον ελληνικό λαό να πληρώνει τα υπέρογκα χρέη που δημιουργούν οι συνεχείς παραγγελίες πολεμικών συστημάτων και η συμμετοχή στις δομές των ιμπεριαλιστικών στρατών.

Αφήσαμε για το τέλος την κορωνίδα της «επιχειρηματολογίας» Μητσοτάκη: η Γαλλία… θα μας προστατεύσει από την Τουρκία! Οσο η «εγγυήτρια» Βρετανία προστάτευσε την Κύπρο από την τουρκική εισβολή και την κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της. Οσο οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επέβαλαν την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη. Αυτό το διπλό παραμύθι, από τη μια της… αναμενόμενης τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης (που όλο τη… σταματάμε στο τσακ) και από την άλλη των… προστατών (μέχρι τώρα είχαμε τους Αμερικανούς, πλέον –ποιος στη χάρη μας- έχουμε και τους Γάλλους) κρατάει δεκαετίες τώρα. Και ανασύρεται πάντοτε όταν είναι να υπογραφεί κάποια συμφωνία με ιμπεριαλιστική χώρα. Δίνει το ελληνικό κράτος βάσεις στις ΗΠΑ για να μας… «προστατέψουν από την Τουρκία». Παραγγέλνει το ελληνικό κράτος πανάκριβα οπλικά συστήματα από τη Γαλλία για να μας… «προστατέψει από την Τουρκία».

Ακόμα και σ’ αυτό το ζήτημα, που τόση σημασία έχει για την αστική προπαγάνδα και την εξαπάτηση του ελληνικού λαού, ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να βάλει την ουρά στα σκέλια. Προετοιμάζοντας τον ελληνικό λαό για τη νέα «αγορά του αιώνα», τα παπαγαλάκια, δασκαλεμένα από τα υπόγεια του Μαξίμου, έλεγαν πως η γαλλοελληνική συμφωνία θα προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση πολεμικής απειλής. Οι γάλλοι ιμπεριαλιστές, όμως, δεν είναι ηλίθιοι να υπογράψουν κάτι που μπορεί να ξεσηκώσει τον Ερντογάν και την κλίκα του, με τους οποίους επίσης θέλουν να κάνουν μπίζνες. Δείτε πώς διαμορφώθηκε το άρθρο 2 της συμφωνίας (η έμφαση δική μας):

Αρθρο 2

Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Αρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Για ένοπλη επίθεση μιλάει η συμφωνία και όχι για απειλή. Για να το πούμε με παραδείγματα, η κρίση των Ιμίων δεν αφορά τη γαλλοελληνική συμφωνία, γιατί δεν έγινε ένοπλη επίθεση. Τα γεγονότα του περσινού καλοκαιριού με τους δύο πολεμικούς στόλους παραταγμένους στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από το Ορούτς Ρέις, το ίδιο.

Ούτε για αστική-εθνικιστική προπαγάνδα δεν κάνει αυτό το άρθρο της συμφωνίας. Και μην μας πει κανείς ότι ενόχλησε την Τουρκία. Φυσικά και θα την ενοχλούσε, όπως θα ενοχλούσε την Ελλάδα μια γαλλοτουρκική συμφωνία. Οι αντιδράσεις από την Αγκυρα, όμως, ήταν σε εξαιρετικά χαμηλή ρητορική ένταση. Ο Ερντογάν έχει πιο σοβαρά ζητήματα να διαχειριστεί αυτή την περίοδο (σχέσεις με τις ΗΠΑ, πρωτίστως, αλλά και με τη Ρωσία που του ζητά να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από όλα τα συριακά εδάφη). Και δεν πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση να βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια παρασκηνιακή διαδικασία «επαναθέρμανσης» των γαλλοτουρκικών σχέσεων, η οποία φυσικά θα περιλαμβάνει διάφορες «μπίζνες».

ΥΓ. Κανονικό ρετάρισμα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε και στηρίζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις μέρες μας, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας». Γι’ αυτό και «η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra, είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018». Ομως, «θα κληθούμε να τις πληρώσουμε πανάκριβα, εξαιτίας των παλινωδιών και της έλλειψης στρατηγικής τής κυβέρνησης Μητσοτάκη»! Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις αγόραζε πιο φτηνά τις γαλλικές φρεγάτες; Τότε γιατί δεν τις αγόρασε; Ποιος δεν θυμάται τον κυρ-Φώτη τον Κουβέλη να αναγγέλλει -ο δυστυχής- ότι αγοράζονται οι φρεγάτες και μετά να μπαίνουν στη μέση οι Αμερικάνοι και να χαλάνε τη δουλειά;

Για να μην μας κοροϊδεύουν οι πολιτικά αλητήριοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα παραθέσουμε ένα σημείο από το προοίμιο της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Λαμβάνοντας υπόψη την ελληνο-γαλλική Διακήρυξη σχετικά με τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση για το μέλλον, η οποία υπεγράφη από τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στις 23 Οκτωβρίου 2015 καθώς και τον σχετικό Οδικό Χάρτη ο οποίος υπεγράφη από τον Ελληνα και τον Γάλλο Πρωθυπουργό στις 3 Ιουνίου 2016». Η σημερινή συμφωνία εδράζεται και στα όσα είχε υπογράψει ο Τσίπρας με τον Ολάντ και τον πρωθυπουργό του το 2015 και το 2016. Και στα εξοπλιστικά, οι αστικές κυβερνήσεις -ανεξαρτήτως χρώματος- τρέχουν σε σκυταλοδρομία.

 

Αναδημοσίευση από :  https://eksegersi.gr, 29-9-2021

 

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.