Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία του Βύρωνα

Πρώτο κουδούνι για εκατοντάδες πρωτάκια στα σχολεία της πόλης.

           

Νέα σχολική χρονιά, με παλιά προβλήματα που παραμένουν και οξύνονται!

Οι διαβεβαιώσεις κυβερνήσεις και δημοτικής αρχής ότι «είμαστε έτοιμοι» για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ακούγονται σαν κοροϊδία στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και τους γονείς, που καλούνται για άλλη μια χρονιά να προστατευτούν από την πανδημία με «ατομική» τους ευθύνη, ενώ ήδη χτύπησε  το πρώτο κουδούνι.

Στο μήνυμα του για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2021-2022 ο Δήμαρχος Βύρωνα  κ. Κατωπόδης προσπαθεί να παρουσιάσει ως ιδανική την κατάσταση στα  σχολεία της πόλης.

<< Τα σχολεία μας μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους, ενώ όπως κάθε χρόνο θα είμαστε δίπλα τους για ότι χρειαστεί στη συνέχεια>>, αναφέρει στο μήνυμα του, ο κ. Δήμαρχος.

Δεν βρήκε να πει κουβέντα, ως εκπαιδευτικός και Δήμαρχος ο κ. Κατωπόδης,για κτήρια που είναι ακατάλληλα στο Δήμο, όπως η αίθουσα ( παράρτημα) που στεγάζεται το 12ο  νηπιαγωγείο, ο 2ος παιδικός σταθμός στην περιοχή της Ανάληψης.

Για τα ΠΡΟΚΑΤ που έχουν τοποθετηθεί, γιατί δεν επαρκούν οι αίθουσες.

 Κουβέντα, ίσως το ξέχασε; για το 4ο  δημοτικό σχολείο (Χαραλαμπόπουλου) που παραμένει κλειστό, παρά τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής ότι θα προχωρούσε η ανέγερση νέου σχολείου στην ίδια θέση, με τα ίδια αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’20, όταν ήδη άρχισαν να γεμίζουν πρόσφυγες η Νέα Ελβετία και η Νεράιδα, και τα σχολεία της Αγίας Τριάδας δεν επαρκούσαν, άρχισε να λειτουργεί και το Δημοτικό Σχολείο του «Χαραλαμπόπουλου» στην οδό Κολοκοτρώνη, που πήρε την ονομασία «4 Δημοτικόν Σχολείον Βύρωνος» με διευθυντή τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο.

Το σχολείο λειτουργούσε από τα τέλη της δεκαετίας του1920 (Φωτό ΓιώργοςΤζανίνης)           μέχρι τις  19 Μαρτίου 2018.

Στις 20 Μαρτίου 2018 το σχολείο σφραγίστηκε αρχικά από την πολεοδομία και στην συνέχεια έκλεισε, γιατί κρίθηκε επικίνδυνο.

 


Στις 6 Ιουνίου 2018 έγινε Δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή υποσχόταν ότι όλα θα γίνουν το συντομότερο για να έχουμε ένα σύγχρονο σχολείο.

 

Τον Οκτώβριο του 2020 η δημοτική αρχή διαβεβαίωνε  ότι « Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάθεσης της μελέτης για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα, με την υπογραφή στο Δημαρχείο της σχετικής σύμβασης από τον Δήμαρχο, Γρηγόρη Κατωπόδη και την εκπρόσωπο της εταιρείας «Χ. Μαραβέα και Συνεργάτες Ι.Κ.Ε.».


Για μια ακόμη σχολική χρονιά (2021-2022)  θα παραμένει κλειστό.
  Φωτό Γιώργος Τζανίνης

 Αλήθεια, πόσα χρόνια θα χρειαστεί να μετακινούνται τα παιδιά, με πούλμαν  στην Κατεχάκη;

Ως Δήμαρχος και εκπαιδευτικός δεν είπε κουβέντα και :

 Για την  μείωση του αριθμού μαθητών ανά αίθουσα.

 Για  μόνιμο προσωπικό καθαριστριών/ών ώστε να υπάρχουν  καθαρά σχολεία. Να μπει τέλος  στην ανασφάλεια και την υπερεκμετάλλευση των καθαριστριών/ών.

Για να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων και για την παράλληλη στήριξη μαθητών, που έχουν ανάγκη .

Για να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά - παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση.

Ως Ρωγμή στην ενημέρωση ευχόμαστε  καλή σχολική χρονιά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

 Οι διαβεβαιώσεις κυβερνήσεις και δημοτικής αρχής ότι «είμαστε έτοιμοι» για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ακούγονται σαν κοροϊδία στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και τους γονείς, που καλούνται για άλλη μια χρονιά να προστατευτούν από την πανδημία με «ατομική» τους ευθύνη, ενώ ήδη κτύπησε  το πρώτο κουδούνι.

Η ανευθυνότητα, αναξιοπιστία, ανακολουθία λόγων και έργων χαρακτηρίζουν  και την Δημοτική Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού και την νέα σχολική χρονιά, παλιά προβλήματα παραμένουν και οξύνονται.

Τα προβλήματα στα σχολεία, Δημοτικά Γυμνάσια, Λύκεια, αλλά και στους δημοτικούς σταθμούς είναι πάρα πολλά. Έχουν επανειλημμένα αναδειχτεί από σωματεία εργαζομένων και συλλογικότητες της πόλης μας.

Μόνο οι διαρκείς αγωνιστικές παρεμβάσεις των πολιτών, μπορούν να αναγκάσουν μια αναξιόπιστη δημοτική αρχή, να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων και να εμποδίσουν τις αντιδραστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην εκπαίδευση.

 

. Το εκπαιδευτικό κίνημα, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, χρειάζεται και αυτή τη σχολική χρονιά να  δώσουν μάχες και να αγωνιστούν  ώστε εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να μειωθούν οι μαθητές στις τάξεις, (15)  μαθητές ανά τάξη. Να εξασφαλιστεί επαρκές μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα. Όχι στην ομηρία των καθαριστριών/ών.

 Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.  Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ. Να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες για το 4ο δημοτικό (Χαραλαμπόπουλου), ώστε να ξαναλειτουργήσει το σχολείο.

Να ανακατασκευαστεί το κτήριο του Δήμου (πρώην ΚΕΦΟ) που στεγάζεται ο 7ος  παιδικός σταθμός του Καρέα.  Το κτήριο έχει κατασκευαστεί πριν δεκαετίες, από το υπουργείο,  δεν συντηρείται και έχει  κουζίνα που δεν τηρείται κανένα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω των αθλίων εγκαταστάσεων. Το σωματείο των εργαζομένων στο Δήμο επανειλημμένα  έχει αναδείξει το θέμα αυτό. Αν γινόταν δεκτή η πρόταση του, θα είχε διαμορφωθεί ένας υπερσύχρονος δημοτικός παιδικός σταθμός και όχι μόνο. Δεν υπήρχε η πολιτική βούληση τόσο από την προηγούμενη δημοτική αρχή Χαρδαλιά, τόσο και από την σημερινή με Δήμαρχο τον κ. Κατωπόδη. Δυστυχώς  μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Να ανακαινιστούν  όλοι οι αύλειοι χώροι των παιδικών σταθμών, ώστε να είναι ασφαλείς. Σε όλους τους αύλειους χώρους υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας των παιδιών, όπως παλιά δάπεδα που σκοντάφτουν τα παιδιά. 

Ακόμα και στον 5ο Π. Σταθμό που έγινε ανακαίνιση από το Βαφειαδάκειο Ίδρυμα, η αυλή  που δεν ανακαίνισε από το Ίδρυμα, παραμένει στην πρότερη, όχι καλή κατάσταση και ένα χρόνο τώρα δεν την έχει φτιάξει ο Δήμος.

.  

Στον 3ο Π.Σ. – Γρανικού- επικίνδυνα παιχνίδια που εδώ και ένα χρόνο δεν φτιάχνονται 

Υπάρχει έλλειψη στις περισσότερες αυλές σε ψυχαγωγικά παιχνίδια 

Ο  4ος βρεφικός  σταθμός ( Ντάνκαν) είναι σε ορόφους και δεν υπάρχουν οι ενδεδειγμένοι χώροι με βάση τις προδιαγραφές του νόμου για ύπνο, υποδοχή,  ξεκούραση, τραπεζαρία. Ενώ αύλειος χώρος θεωρείται η παιδική χαρά.

Στον 7ο Π.Σ.  η αυλή των νηπιακών τμημάτων έχει διαφορά υψομετρικά επίπεδα που είναι άκρως επικίνδυνα για τα παιδιά 

 Να δημιουργηθούν νέοι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, σε κατάλληλα κτήρια στις γειτονιές της πόλης. Δωρεάν για όλα τα παιδιά που ζουν στην πόλη. Κατάργηση των τροφείων. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για παιδαγωγικό υλικό.

·         Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο ώστε να ανατραπούν οι αντιδραστικές  ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην Παιδεία.   Γιατί οι ανατροπές αυτές έχουν και ταξικό πρόσημο, όπως  η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων.

                           Φωτό απο την προσέλευση στα δημοτικά σχολεία Αγίας Τριάδας 


 Διαβάστε ΕΔΩ: Το μήνυμα του Δήμαρχου Βύρωνα κ. Κατωπόδη για την νέα σχολική χρονιά  https://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=10478

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.