ΓΟΡΤΥΝΙΑ: ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

 Προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος των κάτοικων των πυρόπληκτων περιοχών

 

Απροστάτευτοι με ευθύνη του κράτους οι κάτοικοι των πυρόπληκτων χωριών στη Γορτυνία

 Φωτογραφικό οδοιπορικό 

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μεγάλων καταστροφών είναι και οι κάτοικοι στα πυρόπληκτα χωριά και οικισμούς του Δήμου Γορτυνίας, στις δημοτικές ενότητεςΤροπαίων και Ηραίας, όπως Χώρα, Ράχες, Τρανή Λάκα, Δάφνη, Τουμπίτσι, Φαναράκι, Αγ. Ιωάννης, Πυρί, Λώτι, Χρυσοχώρι, Δωδεκάμετρο, Λιβαδάκι, Λουτρά και άλλα στο νομό Αρκαδίας.

Για ακόμα μια φορά,έρχονταιστην επιφάνεια η γύμνια του αστικού κράτους και οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων,περιφερειών και δήμων για την απουσία, ολοκληρωμένου σχεδίου και μηχανισμού πρόληψηςφυσικών εκτάκτων περιστατικών, που συμβαίνουν ολοένα και πιο συχνά.

Αυτό γίνεται γιατί διαχρονικά βασικό κριτήριο των κυβερνώντων, των περιφερειαρχών και των δημάρχων ήταν -και σήμερα παραμένει ακόμα πιο ισχυρό- το κέρδος που θα έχουν, η λογική του κόστους - οφέλους.

Δεν τους ενδιαφέρουν περιοχές όπως η Γορτυνία και ο γερασμένος πληθυσμός της. Δεν τους ενδιαφέρουν οι ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον, το φυσικό κάλλος, η αγροτική παραγωγή, η ιστορία του τόπου, το να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των ανθρώπων που επέλεξαν να ζήσουν στον τόπο τους.

Τα χωριά στη Γορτυνία, ιδιαίτερα αυτάπου δεν παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, όπως αυτά που επλήγησαν τον Αύγουστο από την πυρκαγιά,είχαν και έχουν αφεθεί χρόνια στη μοίρα τους καιείναι εγκαταλελειμμένα από το κράτος, δίχως λεωφορείο, σχολείο, φαρμακείο, γιατρό.Θεωρούνται μη επιλέξιμα και αδιάφορα στη λογική «κόστους – οφέλους» με βάση τις πολιτικές που έχουν επιλέξει όλες οι κυβερνήσεις τα 30-35 τελευταία χρόνιακαι με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης,διότι για περιοχές -όπως τα χωριά που κάηκαν-δεν υπάρχουν επιλεγμένα προγράμματα στήριξης. Δεν υπάρχει επιχειρησιακό ενδιαφέρον.

«Πρόκειται για περιοχή με υπερήλικο πληθυσμό που πια δεν παράγει και άρα μόνο σαν κόστος μας βλέπουν, ως φύρα για το κράτος και μας έχουν εγκαταλείψει»,μας έλεγε συνομιλητής μαςπριν μερικές βδομάδες, όταν βρεθήκαμε σε ορισμένα από αυτά τα χωριά μετά τις πυρκαγιές.

Ό,τι απέμεινεαπό τις φωτιές, κινδυνεύει ναχαθείαπό τις πλημμύρες

Μέχρι σήμερα με δεδομένη την ολιγωρία και την αδιαφορία της κρατικής μηχανής, καμία μελέτη, καμία ουσιαστική αποκατάσταση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη στηνπληγείσα περιοχή.Τα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα, τα έργα θωράκισης και προστασίας, όπως και αρκετά άλλα έργα υποδομών που είναι αναγκαία, η εμπειρία δείχνει ότι ενδεχομένωςκαι να μην γίνουν ποτέ, γιατί το αστικό κράτος δεν το συμφέρει, δεν έχει οικονομικό όφελος πάρα μόνο κόστος.

Δύο μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Γορτυνίακαι οι κάτοικοι της περιοχής ζουν με την ανησυχία και τον φόβο μιας καταιγίδας.Αν υπάρξει έντονη νεροποντή και καταιγίδα θα δημιουργηθούντεράστια προβλήματα από εισροή υδάτων, από φερτά αδρανή υλικά, κατολίσθησης αγροτικών δρόμων κ.λπ.

Το καλοκαίρι είδαντο λιγοστό βίο τους να καίγεται -οι κάτοικοι μιλάνε για πάνω από 200.000 ελαιόδεντρα καμένα στην περιοχή. Τα ελαιόδεντρα αυτά που πολλά ήταν αιωνόβια, δεν θα αποκατασταθούν ποτέ και οι υπερήλικες γέροντες δεν θα ζουν για να δουν τη γης τους πάλι να ευδοκιμεί. Και σήμεραέχοντας ένα δύσκολο χειμώνα μπροστά τους περιμένουν τις πλημμύρες. Η περιοχή και οι άνθρωποι τηςείναι παρατημένοι και εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα.

Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής και με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει, εξαντλούνται σε μια διαχείριση της μιζέριας και της εγκατάλειψης.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν κινηματικές εμπειρίες διεκδίκησης και αγώνα στην περιοχή, που θα υποχρέωναν ή θα ανάγκαζαν την κεντρική, περιφερειακή και δημοτική εξουσία να ενδιαφερθεί και να κινηθεί στην κατεύθυνση τις εξυπηρέτησης των αναγκών των κατοίκων της περιοχής.

Οι άνθρωποι στα πυρόπληκτα χωριά της Γορτυνίας χρειάζονται την βοήθεια και την αλληλεγγύη μας. Ας τρέξουμε να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε.Το έχουν ανάγκη και το χρειάζονται.

 

ΦΩΤΟ από την επίσκεψη της Ρωγμή στην ενημέρωση στην πυρόπληκτη περιοχή της Γορτυνίας.

 


























Διαβάστε ακόμη: Γορτυνία: Αγαπημένος φθινοπωρινός προορισμός!

https://www.e-gortynia.gr



Γράψτε μας το σχόλιο σας                                     
                                                                                                     Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.