Αύξηση κοροϊδία του κατώτατου μισθού στα 663 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2022

Του Χρ. Παναγιωτόπουλου

Τη «γενναία» αύξηση, που αντιστοιχεί στην τιμή ενός κουλουριού Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε και επίσημα το υπουργείο εργασίας αναφορικά με τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από 1/1/22.

Την ίδια ώρα, η ανατιμήσεις στην αγορά, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο αέριο, στα καύσιμα έχουν επιβαρύνει σημαντικά το ήδη πενιχρό εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων. Και με το νέο χρόνο έρχεται νέο κύμα ακρίβειας.

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο στον ιδιωτικό τομέα, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, καθορίζεται με βάση την κείμενη νομοθεσία ως εξής:

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ. Αύξηση  κατά 0,52 ευρώ την ημέρα, δηλαδή, κατά 13 ολόκληρα ευρώ τον μήνα.

β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ. Αύξηση κατά 0,58 του ευρώ την ημέρα).

Το υπουργείο εργασίας για να προλάβει την κατακραυγή των εργαζομένων και να καθησυχάσει τις αντιδράσεις σημειώνει ότι «ισχύουν στο ακέραιο οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη» για … νέα αύξηση μέσα στο 2022.

Πρόκειται για μία ακόμα κοροϊδία της κυβέρνησης Μητσοτάκη που συνεχίζει να επιβεβαιώνει το ταξικό, αντεργατικό χαρακτήρα της πολιτικής της.

Τα κυβερνητικά στελέχη ζουν στο δικό τους κόσμο, με τους παχυλούς μισθούς και όλες τις ανέσεις και αδιαφορούν για τα λαϊκά νοικοκυριά που χειμάζουν από την πολιτική τους.

Πλέον δύσκολα βγαίνει ο μήνας με συντάξεις πείνας, μισθούς και μεροκάματα που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες της ζωής. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τους εκατοντάδες χιλιάδες που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

……………

Το λόγο όμως έχουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Εμείς πρέπει να πάρουμε την υπόθεση της ζωής και του μεροκάματου στα χέρια μας. Δεν θα μας  σώσει κανένας, αν δεν σηκωθούμε όρθιοι -σήμερα οι πολλοί είμαστε γονατιστοί- για να αγωνιστούμε, ενωμένοι ταξικά, δυναμικά και διεκδικητικά.

Για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα, στις συντάξεις, επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού σε όλους. 

Για αναδιανομή του πλούτου υπερ. των αδυνάτων.

Μόνο τους μαζικούς ανυποχώρητους δυναμικούς αγώνες φοβούνται. Εκεί βρίσκεται η ελπίδα για το παρόν και το μέλλον του κόσμου της εργασίας. Μόνο έτσι  μπορεί, να αλλάξει η φορά των πραγμάτων.

..........

Μπέρτολτ Μπρεχτ (1939-2011): «Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι, κηρύχνουν τη λιτότητα»

Ένα ποίημα του Μπ. Μπρεχτ που γράφτηκε το 1939 –θα μπορούσε όμως κάλλιστα να είχε γραφτεί στις μέρες μας. Η διαχρονικότητα του περιεχομένου είναι συγκλονιστική…

Αυτοί που βρίσκονται ψηλά
θεωρούνε ταπεινό
να μιλάς για το φαΐ
Ο λόγος; Έχουνε κι όλας φάει…..

Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί
Οι έμποροι φωνάζουν γι’ αγορές
Οι άνεργοι πεινούσαν
Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται

Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι
κηρύχνουν τη λιτότητα
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα
ζητάνε θυσίες
Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους
για τις μεγάλες εποχές που θα’ ρθουν
Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο
Λες πως η τέχνη να κυβερνάς το λαό
είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους του λαού….

Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε
πόλεμος και ειρήνη
είναι δύο πράγματα ολότελα διαφορετικά
Όμως η ειρήνη τους και ο πόλεμός τους
μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα
Ο πόλεμος γεννιέται απ’ την ειρήνη τους
καθώς ο γιος από την μάνα
έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά
Ο πόλεμός τους σκοτώνει
ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους

Όταν αυτοί που είναι ψηλά
μιλάνε για ειρήνη
ο απλός λαός ξέρει
πως έρχεται ο πόλεμος
Όταν αυτοί που είναι ψηλά
καταριούνται τον πόλεμο
διαταγές για επιστράτευση
έχουν υπογραφεί….

Διαβάστε ολόκληρο το ποίημα ΕΔΩ:

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.