Κυριακή 9 Ιανουαρίου: Δημαιρεσίες δήμου Βύρωνα, μία ανούσια και αντιδημοκρατική διαδικασία

Ειδική δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9/1/2022 (10:30πμ), στην αίθουσα του  δημαρχείου στην Καραολή & Δημητρίου.














Στην πρόσκληση που στάλθηκε από τον πλειοψηφών σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Αγγέλη, ο οποίος θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση, αναφέρεται:

«Παρακαλείσθε όπως προσέλθετε στο δημοτικό κατάστημα (Καραολή & Δημητρίου 36-44) την Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 10:30, σε ειδική, δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Εκλογή μελών προεδρείου, οικονομικής επιτροπής και επιτροπής ποιότητας ζωής», σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 64, 67 και 74 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87)».

Ο προεδρεύων σύμβουλος Κωνσταντίνος Αγγέλης

………………..

Οι δημαιρεσίες αποτελούν πλέον μια τυπική διαδικασία, ανούσια, ειδικά μετά το αντιδημοκρατικό νόμο Ν.Δ./Θεοδωρικάκου (4623/2019), όπου έγιναν βασικές ανατροπές ως προς το σύστημα διακυβέρνησης των δήμων.

Καταργήθηκε το εκλογικό σύστημα τύπου απλής αναλογικής, με το οποίο ψήφισαν οι πολίτες και διαμορφώθηκαν οι πολιτικοί συσχετισμοί και οι έδρες στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και επιβλήθηκε ένα άλλο αντιδημοκρατικό σύστημα -δια μέσου του κοινοβουλίου- που έφερε τα κάτω-πάνω, μετατρέποντας την μειοψηφία σε πλειοψηφία. Με ένα νόμο ανατράπηκαν τα πάντα στην αυτοδιοίκηση και επιβλήθηκε ένα βαθιά αντιδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης των δήμων και των περιφερειών.

Ουσιαστικά με το νόμο αυτό έχει επιβληθεί αντιδημοκρατική εκτροπή των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών του 2109 και της εκλογικής βούλησης των πολίτων, μετατρέποντας τις δημοτικές αρχές από μειοψηφία σε πλειοψηφία και μεταφέροντας υπερεξουσίες στις επιτροπές -οικονομική και ποιότητα ζωής- υποβαθμίζοντας το δημοτικό συμβούλιο.

Με βάση τις ανατροπές Θεοδωρικάκου  για να ληφθεί έγκυρη απόφαση δημοτικού συμβουλίου μία πρόταση πρέπει να συγκεντρώνει σε 41μελή συμβούλια -όπως ο δήμος Βύρωνα- 11 τουλάχιστον θετικές ψήφους.

Αντίστοιχα, για τη λήψη έγκυρης απόφασης από την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, μία απόφαση πρέπει να συγκεντρώνει σε 9μελή επιτροπή τρείς (3) τουλάχιστον θετικές ψήφους.

Φυσικά η Ν.Δ. προχώρησε ακόμα περισσότερο και ψήφισε νέο εκλογικό νόμο ΦΕΚ 4804/5-6-2021 για την αυτοδιοίκηση, καταργώντας το αναλογικότερο εκλογικό νόμο τύπου απλής αναλογικής που εφαρμόστηκε το 2019, επαναφέροντας ένα μοντέλο ενισχυμένης αναλογικής, θέλοντας να αποκλείσει από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια μία σειρά από ενοχλητικές ριζοσπαστικές και ανεξάρτητες φωνές.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο δήμο Βύρωνα, η παράταξη "ΣΤΑΣΗ Βύρωνα" με το ποσοστό που πήρε στο πρώτο γύρο των εκλογών εξέλεξε 9 δημοτικούς συμβούλους στους 41. Είναι μειοψηφούσα παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο. Με το νόμο Θεοδωρικάκου έχει μετατραπεί σε πλειοψηφούσα και αυτό γιατί στις επιτροπές -οικονομική και ποιότητα ζωής- έχει την απόλυτη πλειοψηφία,  δηλαδή 5 στους 9 δημοτικούς συμβούλους.

Με αυτό το νόμο διοικεί η δημοτική αρχή που πολιτικά πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ με δήμαρχο τον κ. Κατωπόδη. Όλα αυτά περί συνθέσεων, συναινέσεων, συνεννοήσεων με τις άλλες παρατάξεις που προϋποθέτει ως πολιτική κουλτούρα και δημοκρατική λειτουργία το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής πήγαν περίπατο, εν μια νυκτί.

Εξάλλου επτά χρόνια η δημοτική αρχή στο τιμόνι της πόλης έχει δείξει την αλαζονεία που την διακρίνει στην άσκηση της διοίκησης του δήμου Βύρωνα καθώς δεν φαίνεται να διαθέτει πολιτική κουλτούρα για μια διακυβέρνηση του δήμου με πολιτική συνεννόηση και συν διαμόρφωση προγραμματικών πολιτικών συγκλίσεων για την αντιμετώπιση των  βασικών θεμάτων που απασχολούν την πόλη και τους κατοίκους της.

Η μειοψηφούσα δημοτική αρχή λειτουργεί ως το "μακρύ χέρι" της υλοποίησης των αντιλαϊκών και πολιτικών κατευθύνσεων της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Ν.Δ. στην τοπική κοινωνία.

Πηγαίνοντάς όμως προς τις νέες δημοτικές εκλογές, που θα γίνουν και με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, είναι σίγουρο ότι τότε θα αρχίσουν να θυμούνται τις προοδευτικές, αριστερές δυνάμεις και τους ψηφοφόρους τους. Να διαμορφώνουν το έδαφος για συμμαχίες με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που σήμερα τις θεωρούν ακραίες, γραφικές κοκ και πολύ περισσότερο ειδικά για την ψήφο στο δεύτερο γύρο των εκλογών, εάν και εφόσον ο κ. Κατωπόδης, που ήδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, περάσει στο δεύτερο γύρο -αν και δύσκολο...

Με βάση και τις παραπάνω σκέψεις καταλήγουμε πως οι δημαιρεσίες έχουν αποκτήσει τυπικό και αντιδημοκρατικό  χαρακτήρα και τους μόνους που αφορά είναι τα άτομα που θα πλαισιώσουν το προεδρείο και τις επιτροπές.  

Υ.Γ. Για να μην αδικούμε τη δημοτική αρχή και τα στελέχη της, σε όλους τους δήμους της χώρας -από όσο γνωρίζουμε- η διοίκηση ασκείται με το αντιδημοκρατικό νόμο Θεοδωρικάκου. Όλα τα άλλα αποδεικνύονται ότι είναι λόγια χωρίς αντίκρισμα. Καμία δημοτική αρχή δεν τόλμησε να κάνει υπέρβαση του νόμου και να διοικήσει κάνοντας πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τις ιδέες της περί απλής αναλογικής, πολιτικών συγκλίσεων και συνεννοήσεων.

Η ανάγκη μίας πολιτικής πρακτικής που θα συγκρούεται και θα υπερβαίνει τις αντιλαϊκές και αντεργατικές κατευθύνσεις της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας και δεν θα περιορίζεται στην διαχείριση τους, αποτελεί ένα στοίχημα για τις δυνάμεις εκείνες της αριστεράς που προεκλογικά διατυπώνουν έναν άλλο πολιτικό λόγο.

Πολύ δε περισσότερο για τις δυνάμεις της ανεξάρτητης, ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής αριστεράς και οικολογίας.

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.