Αλήθειες και ψέματα για την έκδοση των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ

Εάν υπάρξει πολιτική βούληση, υπάρχει τρόπος για την άμεση έκδοση και απονομή της σύνταξης.

Το τελευταίο διάστημα και με την έλευσή του νέου χρόνου, το υπουργείο εργασίας ο e-ΕΦΚΑ, το σύστημα ΑΤΛΑΣ προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους και τους εν δυνάμει συνταξιούχους, ότι η κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε το αίσχος με την καθυστέρηση της έκδοσης των συντάξεων να λάβει τέλος.

Ο υπουργός Χατζηδάκης προχωρά το σχέδιο του για την συμμετοχή ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων, αντί να ενισχύει το προσωπικό και τα μέσα του ΕΦΚΑ, ρίχνει τις ευθύνες στους εργαζόμενους του οργανισμού  με κάθε ευκαιρία, για να δικαιολογήσει τις επιλογές του και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του.

Ως ιστοσελίδα "Ρωγμή στην Ενημέρωση" θα περιγράψουμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση και θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια την τοποθέτηση του e-ΕΦΚΑ.

Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, αλλά και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, αναμένουν πάνω από 25 μήνες την έκδοση της κύριας σύνταξης τους. Δεν μιλάμε για την καταβολή της επικουρικής σύνταξης, ο χρόνος αναμονής είναι πολύ μεγαλύτερος και μπορεί να φτάνει μέχρι και τους 40 μήνες. Ενώ το εφάπαξ καταβάλλεται αφού πρώτα εκδοθεί η κύρια σύνταξη σε διάστημα 5-8 μηνών.

Μέχρι την έκδοση της κύριας σύνταξης, στο συνταξιούχο όλων των φορέων του δημοσίου, σε 2 μήνες περίπου μετά την υποβολή αίτηση συνταξιοδότησης στο σύστημα, θα αρχίσει  η καταβολή της προσωρινής σύνταξης, που ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού -που λάμβανε από την υπηρεσία του τον Οκτώβριο του 2011. Πάνω σε αυτό το ποσό θα γίνει η κράτηση 6% για τομέα υγείας. Το ποσό της προσωρινής σύνταξης δεν έχει καμία σχέση με το ποσό της οριστικής κύριας σύνταξης που θα εκδοθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζομένους στον ΕΦΚΑ, οι αιτήσεις που εξετάζονται σήμερα (Ιανουάριος 2022) για μόνιμους εργαζομένους στους ΟΤΑ σχετικά με την έκδοση της κύριας σύνταξης έχουν υποβληθεί τον Οκτώβριο του 2019.

Ας σταματήσουν το υπουργείο εργασίας, ο ΕΦΚΑ, τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ να μιλούν για άμεση έκδοση των συντάξεων. Ότι εάν απευθυνθείς σε λογιστές - δικηγόρους πιστοποιημένους, δήθεν θα πληρωθείς την σύνταξη σου εντός 2 μηνών.

Πράγματι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου και του ΕΦΚΑ υπήρξε βελτίωση στον αριθμό έκδοσης συντάξεων το 2021. Ο χρόνος όμως της καθυστέρησης της έκδοσης της σύνταξης συνεχίζει να παραμένει πολύ μεγάλος και χιλιάδες συνταξιούχοι στερούνται της οικονομικής δυνατότητας για μία αξιοπρεπή διαβίωση.

Χρέος της κυβέρνησης -της σημερινής όπως και των προηγουμένων- είναι η άμεση καταβολή της σύνταξης. Και αυτό -εάν υπήρχε ή υπάρχει η πολιτική βούληση- μπορούσε και μπορεί να γίνει.

Μαζί με τις αναγκαίες προσλήψεις μονίμων εργαζομένων στον ΕΦΚΑ, θα μπορούσε να καταβάλλεται το αίτημα - αίτηση για συνταξιοδότηση από τον εργαζόμενο, π.χ.  ένα χρόνο πριν το τέλος της εργασίας του,  να εξετάζεται το αίτημα του και όταν είναι έτοιμος ο ΕΦΚΑ να καταβάλει την σύνταξη, τότε να σταματά την εργασία του  ο εργαζόμενος.

Γιατί άραγε δεν το κάνουν αυτό;

Απλά γιατί δεν θέλουν. Θέλουν να παρακρατούν τα χρήματα, να τα αξιοποιούν  για τα διαφορά ελλείματα του δημοσίου, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία και την οικονομική στέρηση των ανθρώπων του μόχθου. Όπως επιθυμούν και να γίνονται υπερβολικές κρατήσεις στα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Ερωτήματα υπάρχουν και για τον χειρισμό συνταξιοδοτικών υποθέσεων για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση επίσπευσης. Για τον τρόπο δηλαδή που εξετάζονται οι αιτήσεις για την επίσπευση σύνταξης ανθρώπων οι οποίοι έχουν προβλήματα υγείας και πότε απονέμονται  οι συντάξεις αυτές.

Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΦΚΑ Γ32/33/1638106 - 18/12/2017 "... η αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιότερων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο ελέγχεται ο υπάλληλος", (περίπτωση ιδ’ της παρ. 1 του άρθρου 107 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/9.2.2007 - ΦΕΚ 26/τ. Α’)). Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι, "Στην περίπτωση της απόρριψης του αιτήματος, θα πρέπει να αναφέρεται οπωσδήποτε εγγράφως η επιχειρηματολογία".

Εφαρμόζονται όμως αυτά στην πράξη;

Υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων που απορρίπτεται το αίτημα του ενδιαφερομένου για την επίσπευση, ο ΕΦΚΑ όμως δεν ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο με κάποιο έγγραφο για τους λόγους απόρριψης. Δεν οφείλει ο ΕΦΚΑ να ενημερώνει για τους λόγους απόρριψης του αιτήματος του τον ενδιαφερόμενο; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει δυνατότητα ένστασης στην απόρριψη;

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την έκδοση των συντάξεων των εργαζομένων στο δημόσιο.

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους - συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα διαφοροποιείται προς το θετικότερο, αλλά δεν λείπουν και οι περιπτώσεις με την διαδοχική ασφάλιση, που η αναμονή μπορεί να φτάσει και τα 4 χρόνια.  

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Διαβάστε αναλυτικά τον ΟΔΗΓΟ του e-ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Αναλυτικός οδηγός για την Έκδοση Σύνταξης από λογιστές και δικηγόρους  που πιστοποιήθηκαν.

Οι ασφαλισμένοι, που επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), από τις 15 Νοεμβρίου μπορούν να αξιοποιήσουν τους 333 λογιστές και δικηγόρους, που, έπειτα από εκπαίδευση και εξετάσεις, κατάφεραν και πιστοποιήθηκαν για την έκδοση των συντάξεων.

Όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ, «πρόκειται στην πλειονότητά τους για έμπειρους και πλήρως καταρτισμένους επαγγελματίες, που, έπειτα από μια εξαιρετικά αυξημένης δυσκολίας εξέταση από τις υπηρεσίες του Οργανισμού, κατάφεραν να πιστοποιηθούν και να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής» και επισημαίνει:

«Μάλιστα, η ανάθεση σε πιστοποιημένο λογιστή και δικηγόρο κρίνεται ως η πλέον συμφέρουσα για τον ασφαλισμένο, καθώς η σύνταξη εκδίδεται εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, ενώ ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σήμερα κυμαίνεται στους 6-8 μήνες.

Το εν λόγω μέτρο εντάσσεται σε μια συνολική δέσμη μέτρων που το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υλοποιούν τους τελευταίους μήνες, με στόχο την οριστική εξάλειψη του στοκ των εκκρεμών συντάξεων.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από την έκθεση “ΑΤΛΑΣ”, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 83.000 τον μήνα Νοέμβριο, μειωμένες κατά 50.000 σε σχέση με 12 μήνες πριν. Παράλληλα, οι ρυθμοί απονομής νέων συντάξεων αυξήθηκαν κατά 82% σε σχέση με το 2019, ενώ συνολικά για το 2021 ο Οργανισμός κατέγραψε ρεκόρ έκδοσης νέων συντάξεων, φθάνοντας στις 225.000. Με τη συμβολή των πιστοποιημένων αναμένεται η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι ανέρχονται σήμερα σε 333 και αναμένεται να αυξηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς επίκειται η έναρξη του 3ου κύκλου επιμόρφωσης. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, αναμένεται και το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή και νέων αιτήσεων από λογιστές και δικηγόρους που δεν έκαναν αίτηση για συμμετοχή στους τρεις πρώτους κύκλους πιστοποίησης».

Οι 7 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

Μέσα από επτά χρήσιμες ερωτοαπαντήσεις, ο e-ΕΦΚΑ παρέχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς μπορεί ένας ασφαλισμένος να αξιοποιήσει τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, ποιος επωμίζεται το κόστος και αν αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

1) Για ποιες κατηγορίες συντάξεων είναι δυνατή η επιλογή πιστοποιημένων επαγγελματιών;

Σε πρώτη φάση, αφορά σε νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από τα τέως Ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 75% του συνόλου των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβάλλονται κάθε μήνα.

Επί του παρόντος, δεν αφορά σε υποθέσεις διαδοχικής ασφάλισης, παράλληλης ασφάλισης, προαιρετικής ασφάλισης, καθώς και διαμονής στο εξωτερικό ή και περιπτώσεις ασφάλισης σε φορέα του εξωτερικού. Οι κατηγορίες αυτές συντάξεων αναμένεται να ενεργοποιηθούν εντός του 2022.

Εντός του 2022, οι πιστοποιημένοι πρόκειται να αναλάβουν και επικουρικές συντάξεις.

2) Πώς γίνεται η επιλογή των πιστοποιημένων επαγγελματιών;

Όποιος επιθυμεί να καταθέσει αίτημα συνταξιοδότησης, πρέπει να το υποβάλει αποκλειστικά ηλεκτρονικά, θα μπει στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στην επιλογή: Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi). Εφόσον ανήκει στις προαναφερόμενες κατηγορίες συνταξιούχων με ένα τέως Ταμείο (τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ ή τ. ΟΑΕΕ), ενεργοποιείται η δυνατότητα επιλογής πιστοποιημένου λογιστή και δικηγόρου.

Από τη λίστα των πιστοποιημένων επαγγελματιών, που εμφανίζεται, ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει όποιον επιθυμεί, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του, υπό την προϋπόθεση ότι ο εν λόγω επαγγελματίας μπορεί να είναι διαθέσιμος, δηλαδή να μην έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο υποθέσεων που αναλαμβάνει μέσα στον μήνα και ανέρχονται σε πέντε.

Μόλις κάνει την επιλογή του, ορίζει και την ημερομηνία και την ώρα, για να κλείσει ραντεβού με τον πιστοποιημένο επαγγελματία.

Στη συνέχεια, μόλις επικυρωθεί το ραντεβού, θα λάβει e-mail ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής του και ότι ισχύει το ραντεβού που έχει επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.

3) Ποια διαδικασία ακολουθείται, μετά την επιλογή του πιστοποιημένου επαγγελματία;

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο πιστοποιημένος επαγγελματίας συντάσσει το σχέδιο απόφασης συνταξιοδότησης.

Κατά την περίπτωση που μέσα σε έναν μήνα δεν επικυρωθεί από τον ΕΦΚΑ, τότε η σύνταξη θα πληρωθεί με βάση το σχέδιο της απόφασης που έχει υποβάλει ο πιστοποιημένος.

Ήδη έχουν κατατεθεί πάνω από 350 σχέδια αποφάσεων συνταξιοδότησης μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες και οι ρώτες συντάξεις αναμένεται να έχουν εκδοθεί, μέχρι το τέλος του μήνα.

4) Πώς ενημερώνομαι για την πορεία της συνταξιοδοτικής μου υπόθεσης;

Η ενημέρωση του ασφαλισμένου από τον πιστοποιημένο είναι άμεση σε κάθε φάση της διεκπεραίωσης. Ωστόσο και εντός του συστήματος εμφανίζεται ότι έχει υποβληθεί ένα σχέδιο απόφασης από τον πιστοποιημένο επαγγελματία, ο οποίος, αφού διαβιβάσει το σχέδιο της απόφασης, αναμένει τον έλεγχο από τον ΕΦΚΑ, που πρέπει να γίνει εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον μήνα.

5) Υπάρχει το ενδεχόμενο η συνταξιοδοτική απόφαση που θα εκδοθεί από τον πιστοποιημένο επαγγελματία να μην είναι ορθή;

Ο πιστοποιημένος επαγγελματίας ευθύνεται ατομικά για τις αμέλειες ή παραλείψεις που μπορεί να υπάρξουν, βάσει του νομοθετικού πλαισίου που έχει οριστεί για την πιστοποίηση. Συγκεκριμένα, αν στο μέλλον, ύστερα από έλεγχο, αποδειχθεί λανθασμένη η απόφαση ή με δόλο, ο πιστοποιημένος θα έχει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται κάθε μήνα δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, για να διαπιστωθεί, αν οι συντάξεις εκδίδονται με ορθό τρόπο.

Τόσο η εκπαίδευση όσο και οι εξετάσεις για την πιστοποίηση των επαγγελματιών κατά τους δύο κύκλους εκπαίδευσης και πιστοποίησης ήταν αυξημένης δυσκολίας, όπως αποδεικνύεται και από τον τελικό αριθμό των επιτυχόντων. Αυτό έγινε, προκειμένου να διασφαλιστεί στον μέγιστο βαθμό ότι οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις τους εγχειρήματος, καθώς η απονομή συντάξεων είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί υψηλές ικανότητες και γνώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα απονομής ενισχύεται με την εμπλοκή των καλύτερων λογιστών και δικηγόρων.

6) Σε πόσο χρονικό διάστημα απονέμεται τελικά η σύνταξη από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες; Παίρνει λιγότερο χρόνο;

Ο πιστοποιημένος επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει μια συνταξιοδοτική υπόθεση σε μόλις δύο μήνες. Ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σήμερα κυμαίνεται από 6 έως 8 μήνες.

7) Πληρώνω κάποιο ποσό για τις υπηρεσίες των πιστοποιημένων επαγγελματιών;

Η έκδοση σύνταξης από πιστοποιημένους επαγγελματίες του ΕΦΚΑ είναι δωρεάν για τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης. Οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι πληρώνονται απευθείας από τον ΕΦΚΑ με το ποσό των 250 ευρώ ανά συνταξιοδοτικό φάκελο.

 Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Μένει να δούμε εάν αυτά που ανακοινώνει ο ΕΦΚΑ θα γίνουν πράξη, έτσι ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία και στέρηση της σύνταξης, χιλιάδων ανθρώπων που εργάστηκαν και για δεκαετίες πλήρωσαν εισφορές και σήμερα δεν λαμβάνουν άμεσα την σύνταξη τους και αναγκάζονται πολλοί να ζουν ως επαίτες.  

Και ακόμα να δούμε εάν στην πράξη θα ισχύσει ότι η έκδοση σύνταξης από πιστοποιημένους επαγγελματίες του ΕΦΚΑ είναι δωρεάν για τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης.


Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.