Καλώς ήλθατε στον αρκτικό κύκλο της Ζωοδόχου Πηγής Βύρωνα...

*Ανταπόκριση συμπολίτη μας από τη Ζωοδόχο Πηγή Βύρωνα

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου...

Ο δήμος είναι αδιάβατος...

Με το ζόρι έχουν ανοίξει οι κεντρικοί δρόμοι (π.χ. Φορμίωνος), όπου ωστόσο, λόγω των παραπλεύρως εγκλωβισμένων αυτοκινήτων οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας έχουν γίνει μία...

Τα πεζοδρόμια στους κεντρικούς δρόμους είναι στην πλειονότητα τους ακατάλληλα για να περπατήσει κανείς. Όλα τα στενά είναι απροσπέλαστα από όγκους χιονιού και πάγου.

Φορμίωνος & Τμώλου

Από την Τμώλου και πάνω ήταν αδύνατη η κυκλοφορία. Δύο πυροσβεστικά στη Φορμίωνος προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τη Φορμίωνος ως τη Γρανικού. Κατά τμήματα στη Γρανικού, στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στην Τμώλου, στην Παλαιών Πατρών Γερμανού έχουν εμφανιστεί μικρές ερπυστριοφόρες μπουλντόζες και έχουν απελευθερώσει στοιχειωδώς τμήματα μόνο των δρόμων. Δεν ξέρουμε αν αυτά τα μικρά ερπυστριοφόρα είναι κατόπιν εντολής δήμου ή αν έχουν πάρει πρωτοβουλίες και ιδιώτες. Δεν καταλαβαίνουμε και με ποιά λογική ακριβώς κινούνται και απελευθερώνουν ένα σημείο και όχι ένα άλλο. 

Ηρακλέους & Γρανικού - Διακρίνεται μικρό ερπυστριοφόρο να εκτελεί εργασίες

Ακόμα και στα τμήματα των δρόμων που σταδιακά απελευθερώνονται πάνω από την Καραολή και Δημητρίου δεν υπάρχει αλάτι για να ρίξουν, όσοι εργάζονται για να απομακρύνουν τον πάγο, με αποτέλεσμα καθώς πέφτει το βράδυ να γίνεται ολισθηρός πάγος. Όλα αυτά έγιναν -το γράφουμε ξανά- Τετάρτη μεσημέρι 26 Ιανουαρίου.  Όλοι οι παράπλευροι δρόμοι παραμένουν μπλοκαρισμένοι.

Παντού ακούγονται φτυαριές από ανθρώπους που προσπαθούν να ανοίξουν στοιχειωδώς ένα διάδρομο στο σπίτι τους ή να απεγκλωβίσουν κάποιο αυτοκίνητο.

Οδός Άνδρου

Όταν βλέπουμε όλη αυτή την εικόνα που επαναλαμβάνεται στη Δεξαμενή, στον Καρέα και σε άλλα σημεία δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τις δηλώσεις του δημάρχου αλλά ούτε και το ύφος του.

Όταν άνθρωποι ηλικιωμένοι είναι εγκλωβισμένοι στις παραπάνω γειτονιές στα σπίτια τους εδώ και 3 ημέρες, χωρίς δυνατότητα να βγουν έξω και αν δεν έχουν συγγενείς, κανείς δεν γνωρίζει αν ζουν ή σε τί κατάσταση είναι, αν έχουν φαγητό, αν χρειάζονται φάρμακα ή άλλη βοήθεια, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τί ακριβώς θέλει να μας πει ο κ. δήμαρχος.

Όταν για να μάθει ο δήμος σε τί κατάσταση είναι οι εγκλωβισμένοι δημότες του περιμένει ουσιαστικά τον "στρατηγό ήλιο" για να λιώσουν οι πάγοι, δεν αντιλαμβανόμαστε "ποιων άλλων ευθύνες που δεν του αναλογούν" δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί ο κ. Κατωπόδης.

Οδός Σώσσου

Αντιλαμβανόμαστε πως σε παρόμοιες καταστάσεις το 1987, το 2004, το 2008 στο Βύρωνα και σε όλη τη χώρα την κατάσταση έσωζαν οι ΟΤΑ. Όμως αθρόες προσλήψεις προσωπικού στους ΟΤΑ έχουν να γίνουν πριν τα μνημόνια. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός δεν έχει ανανεωθεί, προκρίνονται συνεχώς συμβάσεις με ιδιώτες για έργα αντί να υπάρχει μόνιμη επάρκεια μέσων. Υπάρχει πλέον ένα προσωπικό γερασμένο, λιγοστό και χωρίς μέσα. Θα βγάλουμε ένα 55χρονο με φτυάρι να φτυαρίζει τους δρόμους; Ή ένα εκχιονιστικό του δήμου ή δύο μπορούν να ανταπεξέλθουν; Ο κ. Κατωπόδης συνέχισε αυτή την πρακτική αλλά δεν τη δημιούργησε ο ίδιος. Αυτό να του το αναγνωρίσουμε. Αυτά που συμβαίνουν σήμερα αφορούν όλους τους δήμους σχεδόν, γιατί σε όλους τους δήμους άνθρωποι σαν τον κ. Κατωπόδη έχουν κάνει παρόμοιες επιλογές εδώ και χρόνια. 

Όλοι εμείς όμως που μας υπολογίζουν σαν ένα τίποτα οι Κατωπόδηδες, Πατούληδες και όλοι όσοι ασκούν εξουσία, τί επιλογές έχουμε κάνει; Τί επιλογές πρέπει να κάνουμε;

Ο χιονιάς είχε ανακοινωθεί σχεδόν μία εβδομάδα πριν. Περίμεναν αλάτι να παραγγείλουν την παραμονή... Έχουν κλείσει τα πάντα, δεν έχουν μέσα. Άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους για 3η ημέρα και ο δήμος δεν κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης; Δεν γίνονται επιτάξεις μέσων; Δεν υπάρχει οργάνωση συνεργείων να πάνε πόρτα-πόρτα να δουν αν ο άλλος στο σπίτι του έχει δυνατότητα να παραμείνει και σε τί κατάσταση; Αν δεν έχουν γίνει όλα αυτά, τι ακριβώς κάνει ο δήμος; Παζάρια στις λιακάδες και κοπή δέντρων από τα πεζοδρόμια;

Κλείνοντας το σημερινό οδοιπορικό στη Ζωοδόχο Πηγή να αναφέρουμε πως γύρω στις 19.15μμ έγινε μία γενική διακοπή ρεύματος για περίπου 4 λεπτά. Ωστόσο, όταν έπεσε το ρεύμα -κάπου στη συμβολή της Γρανικού με την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου- ακούστηκε μία ανώνυμη φωνή στο σκοτάδι να φωνάζει τη πασίγνωστη πλέον ρήση για τον Πρωθυπουργό...

Τουλάχιστον δεν τη φώναξε για τον δήμαρχο...

Ρωγμή στην Ενημέρωση

*Παραθέτουμε λοιπό φωτογραφικό υλικό...

Οδός Αλικαρνασσού & Φορμίωνος

Οδός Πατριάρχου Γρηγορίου Ε'

Οδός Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Οδός Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Οδός Παλαιών Πατρών Γερμανού

Οδός Γρανικού & Σώσσου

Οδός Γρανικού & Σώσσου

Οδός Ηρακλέους

Οδός Ηρακλέους - Το χιόνι στην είσοδο του σπιτιού είναι πάνω από 40πόντους - Γύρω από το αυτοκίνητο έχει υπάρξει εκχιονισμός και για αυτό η στάθμη είναι χαμηλότερη

Αδάνων - είσοδος 6ου δημοτικού σχολείου Βύρωνα - σπασμένο δέντρο που έχει παραμείνει εκεί

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.