ΛΑΡΚΟ- Τέλος εποχής: Η κυβέρνηση απολύει πάνω από 1080 εργαζόμενους

Την απόλυση των 1080 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου  ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης  στους συνδικαλιστές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στο να ολοκληρώσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, αφού ανακοίνωσε την απόλυση όλων των εργαζομένων μέχρι το τέλος Φλεβάρη, για να μπορέσει να παραδώσει την επιχείρηση χωρίς εργαζόμενους στους ιδιώτες επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

            Ομόφωνο και μαζικό «όχι» στις απολύσεις, από τους εργαζόμενους

Ειδικότερα, σε τηλεδιάσκεψη με τα 5 σωματεία εργαζομένων,  τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, οι Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Σταϊκούρας και Κωστής Χατζηδάκης, τους ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να απολυθεί το σύνολο των απασχολουμένων στο εργοστάσιο και στα μεταλλεία, (1.080 εργαζόμενοι και περίπου 200 εργολαβικοί) πριν από την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους τρεις εναπομείναντες υποψήφιους επενδυτές στους δύο διαγωνισμούς, που «τρέχουν» ΤΑΙΠΕΔ και Ειδική Διαχείριση.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το τελευταίο στάδιο ενός εγκληματικού σχεδίου που ακολουθήθηκε διαχρονικά, με την πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης και υπερχρέωσης μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης για την χώρα, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Με βάση  το νεοφιλελεύθερο - καταστροφικό σχέδιο της κυβέρνησης το επόμενο βήμα είναι η διενέργεια  δύο χωριστών διαγωνισμών πώλησης της εταιρείας  μέχρι τα  μέσα Μαρτίου.

Όπως αναφέρει η imerisia.gr, ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ έχει πάρει εντολή από την κυβέρνηση να προχωρήσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου -το αργότερο αρχές Μαρτίου- στην απόλυση των 1.080 εργαζομένων που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου.

Μέχρι τη διεξαγωγή των διαγωνισμών ο Ειδικός Διαχειριστής θα προχωρήσει στην απόλυση όλων των εργαζομένων και εκείνοι θα λάβουν τις αποζημιώσεις με βάση την ισχύουσα νομοθεσία

Στη συνέχεια, θα προσλάβει έναν μικρό αριθμό από αυτούς, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ώστε το συγκρότημα να παραδοθεί στον νέο ιδιοκτήτη σε κατάσταση λειτουργίας.

Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο τους, ο νέος επενδυτής, θα προσλάβει όσους εργαζόμενους κριθεί αναγκαίο από τη δεξαμενή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Από τους εργαζόμενους, 100 έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ 150 διαθέτουν μεν τα αναγκαία ένσημα για τη συνταξιοδότησή τους, αλλά όχι την ηλικία. Σε όσους θα μείνουν χωρίς εργασία, προβλέπεται επιδότηση ενός μέρους του μισθού τους, μέχρι την έλευση του επενδυτή, μέσα από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο  του Σωματείου των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Παναγιώτη Πολίτη οι υπουργοί είπαν πως όσοι εργαζόμενοι είναι άνω των 55 ετών, περίπου 300 άτομα, θα ενταχθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Οι υπόλοιποι θα μπουν στο Ταμείο Ανεργίας. Κι αν παραμείνουν πάνω από ένα χρόνο άνεργοι θα ενταχθούν στα άλλα ειδικά προγράμματα για μακροχρόνια άνεργους. Επίσης ζητήθηκε από την κυβέρνηση να γίνει εκκένωση των οικισμών από τις περίπου 300 οικογένειες που διαμένουν, γιατί   ανήκουν στη βιομηχανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μετά απο απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Διαβάστε ΕΔΩ: https://m.naftemporiki.gr/story/1823430υποχρεούται να καταβάλει,   κατ’ αποκοπήν ποσό ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή ύψους 4.368.000 ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, διότι δεν συμμορφώθηκε σε απόφαση του 2017 και δεν ανέκτησε τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στην ΛΑΡΚΟ. 

Μόλις μαθεύτηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης, σήμανε συναγερμός στους εργάτες και τις οικογένειες τους.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ απαιτούν οι εργαζόμενοι.

Σε θέσεις μάχης για σκληρή αναμέτρηση με την κυβέρνηση βρίσκονται τα σωματεία και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης απορρίπτοντας τα τελεσίγραφα, τους εκβιασμούς και τις παγίδες της κυβέρνησης. 

Βράζουν πάνω  από 1.000 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι κάτοικοι της Λάρυμνας και των γύρω περιοχών της Στερεάς και της Εύβοιας, οι χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες που  άκουσαν τα «μαντάτα» της κυβέρνησης, τις προθέσεις της να απολύσει όλο το προσωπικό και να κάνει και έξωση σε όσους μένουν στον οικισμό της Λάρυμνας από τα σπίτια τους.

Την επόμενη μέρα συνεδρίασε το Συντονιστικό των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, παίρνοντας ομόφωνη απόφαση και δίνοντας απάντηση στον άθλιο κυβερνητικό σχεδιασμό. «Κανένας δεν πρόκειται να μας βγάλει από τη δουλειά και τα σπίτια μας».                                 

Ομόφωνη ήταν και η απόφαση για κλιμάκωση της πάλης που πήρε την Παρασκευή η μαζική Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, προγραμματίζοντας δυναμικές κινητοποιήσεις. Με μια φωνή και με αποφασιστικότητα όλοι μαζί οι εργαζόμενοι είπαν ξανά ένα βροντερό «όχι» στο κλείσιμο της επιχείρησης, στην απόλυσή τους και το ξεσπίτωμα των οικογενειών τους.

Μέσα σε κλίμα οργής καταδίκασαν τα σχέδια της κυβέρνησης που διαλύουν τη ΛΑΡΚΟ, πετούν στον δρόμο τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και μαραζώνουν ολόκληρες περιοχές. Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ και να ξεφορτωθεί τους εργαζόμενους που αποτελούν το μόνο «αγκάθι» για τους εγκληματικούς της σχεδιασμούς. Τόνισαν μάλιστα ότι προκειμένου να εξυπηρετηθούν αυτοί οι σχεδιασμοί, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων, εξαπολύεται νέα επίθεση συκοφάντησης των εργαζομένων και του αγώνα τους.

Από τη μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου στη Λάρυμνα (Φωτο: Ριζοσπάστη)

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν για μια ακόμα φορά αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας, όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων και του μόχθου τους.

Δεν φεύγουμε από τη δουλειά, δεν θα βγούμε από τα σπίτια μας!

«Ένας για όλους και όλοι για έναν! `Η εργαζόμαστε όλοι ή κανένας, από τις εργασίες μας δεν θα βγούμε ούτε και από τα σπίτια μας. Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων των εργαζομένων της χώρας μας!», σημείωσε σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Λίγη ώρα πριν, στη Γενική Συνέλευση, ο Π. Πολίτης ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τα όσα τους ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί στην τηλεδιάσκεψη, το τελεσίγραφο των απολύσεων και του ξεσπιτώματος για όσους διαμένουν στους οικισμούς, αλλά και για την παγίδα του «κοινωνικού πακέτου» που αξιοποιείται για να τους διασπάσει.

«Συνάδελφοι, κλείνουν τη ΛΑΡΚΟ, μας πετούν στον δρόμο για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επιχειρηματιών. Δεν διασφαλίζουν τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα που δίνουν δύο χρόνια τώρα έχουν καταφέρει, ενωμένοι, να βρίσκονται στην εργασία τους, να μην απολυθούν.

Σε συνέχιση του αγώνα, καταδικάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης και απορρίπτοντας τις προτάσεις συναίνεσης στις απολύσεις, κάλεσαν και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας που πήραν τον λόγο στη Γενική Συνέλευση. Σημείωσαν επίσης την ανάγκη για ενότητα των εργαζομένων απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης.

Στήριξη από συνδικάτα και απόμαχους της ΛΑΡΚΟ

Στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη Λάρυμνα παραβρεθήκαν αντιπροσωπείες από τα Σωματεία Εργαζομένων στα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη στη Βοιωτία και την έδρα της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, τα οποία, όπως και το Σωματείο στα μεταλλεία της Εύβοιας, θα προχωρήσουν με τη σειρά τους σε Γενικές Συνελεύσεις τις επόμενες μέρες. Παραβρέθηκε  ο Βάλσαμος Συρίγος,  Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, μεταφέροντας την αλληλεγγύη δεκάδων συνδικάτων από ολόκληρη τη χώρα.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν και συνταξιούχοι πρώην εργαζόμενοι. Ανάμεσά τους ο Χρήστος Οικονόμου, πρόεδρος του Σωματείου στη μεγάλη απεργία του 1977, ο οποίος τόνισε το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. Σημείωσε ακόμη ότι η ΛΑΡΚΟ παραμένει «ζωντανή» μέσα από τους αγώνες και τον ιδρώτα των εργαζομένων.

……….

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, να μην κλείσει και να μην ξεπουληθεί  στα ιδιωτικά συμφέροντα. Να διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία της χωρίς ξεπούλημα.

Φωτο: αρχείου

Είναι μία  επιχείρηση, που μπορεί να αναπτυχθεί, να εκσυγχρονιστεί, αξιοποιώντας τον ορυκτό πλούτο που διαθέτει η χώρα μας, διασφαλίζοντας όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Όλοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, τα συνδικάτα, οι συλλογικότητες  να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Να δυναμώσει η στήριξη και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της, για να μην γίνουν πράξη τα καταστροφικά σχέδια της νεοφιλελεύθερης δεξιάς κυβέρνησης, να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.


ΠΗΓΕΣ:


Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.