ΟΧΙ στην απέλαση του 18χρονου πρόσφυγα-μαθητή Σαϊντού Καμαρά.

 Η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο απέναντι στη βιαιότητα του ξεριζωμού και των απελάσεων.

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου, ημέρα εξέτασης του δεύτερου αιτήματος του για την παροχή ασύλου, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την αρμόδια υπηρεσία- Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών.

 

                                 Σκίτσο για τον Σαϊντού – του Πάνου Μαραγκού

 

Μεγάλη και συγκινητική είναι η κινητοποίηση συμπαράστασης στον  πρόσφυγα-μαθητή Σαϊντού Καμαρά που απειλείται με απέλαση.

Πριν λίγους μήνες έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου του και την Τέταρτη  κρίνεται σε δεύτερο βαθμό το αίτημα του και αναμένεται  η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών για το αν του χορηγηθεί άσυλο παραμονής στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο μικρός Σαϊντού ήρθε στη χώρα μας το 2019 σε ηλικία 16 ετών, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας έπειτα από ένα μεγάλο ταξίδι φυγής από τη πατρίδα του, τη Γουινέα, όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και ενδοικογενειακής βίας. Έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης/εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas και πλέον μένει σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών. Γράφτηκε στο σχολείο και ξεκίνησε να φοιτά στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου περνώντας με επιτυχία τις τάξεις και αριστεύοντας στα μαθήματα. Κατάφερε να ενσωματωθεί στη σχολική κοινότητα και έκανε νέους φίλους.

Ο Σαϊντού, το πρωί της Παρασκευής παρέλασε μαζί με τους συμμαθητές του για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

 «Είμαστε μαζί σου» φώναξαν οι συμμαθητές και ο κόσμος που βρέθηκε στην παρέλαση για να τον χειροκροτήσει, ενώ εκείνος ευχαρίστησε όλους.

 

«Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα» δήλωσε μετά την παρέλαση στους δημοσιογράφους ο 18χρονος.

Κύμα συμπαράστασης για τον 18χρονο  που κινδυνεύει με απέλαση

Στο πλευρό του Σαϊντού, η μαθητική κοινότητα και ο Δήμος Αγ. Δημητρίου.

Κοινό ψήφισμα υπέρ της παραμονής του Σαϊντού εξέδωσαν οι σύλλογοι διδασκόντων, γονέων και κηδεμόνων και δεκαπενταμελές του σχολείου τονίζοντας πως η απορριπτική απόφαση συνεπάγεται προφανή κίνδυνο ζωής, βίαιη διακοπή της επιτυχημένης ένταξής του στην ελληνική κοινωνία, αναίρεση της σκληρής προσπάθειας που έχει καταβάλει για την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος, ακύρωση της επίμοχθης προσπάθειας για μόρφωση».

Από την μεριά της η δήμαρχος της περιοχής, Μαρία Ανδρούτσου, δήλωσε στην ΕΡΤ πως όλη η τοπική κοινωνία στηρίζει το αίτημα να μείνει ο πρόσφυγας στη χώρα μας. Ενώ ο διευθυντής του σχολείου που φοιτά μίλησε στην ΕΡΤ για «ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς… Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει το μαθητή του».  «Αυτό που ζούμε είναι η πρωτοφανέρωτη αλληλεγγύη όλου του δήμου μας. Η δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο, οι παρατάξεις, χωρίς καμία ρωγμή, χωρίς κανέναν αστερίσκο υπερασπίζονται τον μαθητή τους, όχι τον αριστούχο, τον μαθητή τους», δήλωσε ο λυκειάρχης Νίκος Κακλαμάνος.

Η σχολική κοινότητα έχει αγκαλιάσει το προσφυγόπουλο και κινητοποιείται ώστε να παραμείνει στη χώρα μας.

Η ΕΛΜΕ της περιοχής έχει προκηρύξει στάση εργασίας για τη διευκόλυνση καθηγητών και μαθητών, που θέλουν να βρεθούν στο πλευρό του πρόσφυγα μαθητή Σαϊντού Καμαρά

Μεγάλο είναι το κύμα αλληλεγγύης και υποστήριξης του Σαϊντού και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #Ο_Saidu_μένει_εδώ. Χιλιάδες χρήστες δημοσιεύουν την ιστορία του και ζητούν από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να μην επιτρέψουν την απέλαση του.

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου, ημέρα εξέτασης του δεύτερου αιτήματος του για την παροχή ασύλου, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την αρμόδια υπηρεσία.

Ο Σαϊντού ως πολίτης τρίτης χώρας έχει λάβει απορριπτική απόφαση στον  α' βαθμο στο αίτημα του για άσυλο. Επισημαίνεται ότι επί της απόφασης έχει ασκηθεί προσφυγή, η οποία θα εκδικαστεί από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών στις 30 Μαρτίου.

Αναφορά για την περίπτωση του νεαρού μαθητή Σαϊντού Καμαρά, κατέθεσαν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και ζητούν ο Σαϊντού να λάβει άσυλο και να μείνει στη χώρα.

Εν αναμονή της απόφασης  της Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών 30-3-2022,  η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως σε ανάρτηση της στο Twitter    αρκέστηκε να αναφέρει  ότι το  «υπουργείο σε συνεργασία με το σχολείο, ενίσχυσαν το φάκελο του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και την απόδοση του στο σχολικό περιβάλλον».

Ως Ρωγμή στην ενημέρωση προσθέτουμε και την δική  μας φωνή: 

Ο 18χρονος Σαϊντού Καμαρά πρέπει να μείνει στην Ελλάδα, γιατί στη χώρα καταγωγής του (Γουινέα) επικρατεί πόλεμος και φτώχεια. Να του χορηγηθεί άσυλο για να συνεχίσει τη ζωή του ασφαλής και προστατευμένος στη χώρα μας, για όσο διάστημα είναι επιλογή του.

  

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο                                                           

                                                                 Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.