1821-2022 / Γιορτάζουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής επανάστασης, σε περιβάλλον πολέμου και οικονομικής αφαίμαξης

Αντάρτης, Κλέφτης, Παλληκάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός

και όχι οι κάθε λογής δωσίλογοι και υποταγμένοι!

Η ελληνική επανάσταση υπήρξε σταθμός στην ιστορία τού νεότερου Ελληνισμού, αφού οδήγησε, μετά από 400 χρόνια, στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ενέπνευσε στις επόμενες γενεές των Ελλήνων διαδοχικές απελευθερωτικές εξεγέρσεις, εμπνέει και σήμερα για μια Ελλάδα ελεύθερη και κοινωνικά δίκαιη.


"Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία…"

Ανδρέας Κάλβος


"…Όποιος συλογάται ελεύθερα συλλογάται καλά……" 

Ρήγας Φεραίος

 

«...Ο κόσμος μάς έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμε την επανάσταση, διατί ηθέλαμε συλλογισθεί πρώτον διά πολεμοφόδια, καβαλλαρία μας, πυροβολικό μας, πυριτοθήκες μας, τα μαγαζιά μας, ηθέλαμε λογαριάσει τη δύναμη την εδική μας, την τούρκικη δύναμη. Τώρα όπου ενικήσαμε, όπου ετελειώσαμε με καλό τον πόλεμό μας, μακαριζόμεθα, επαινόμεθα. Αν δεν ευτυχούσαμε, ηθέλαμε τρώγει κατάρες, αναθέματα»
Θ. Κολοκοτρώνης

Φωτό: Ο Πυρπολητής-μπουρλοτιέρης, άγνωστος στο ευρύ κοινό, Ιωάννης Θεοφιλόπουλος ή Καραβόγιανος ή Τσάκαλος,  έφυγε από τη ζωή την 1η Δεκεμβρίου 1885, υπέργηρος, πάμφτωχος και ξεχασμένος. Γεννημένος στα Λαγκάδια της Γορτυνίας το 1790,  το 1808  στο Ναύπλιο και από εκεί κυνηγημένος, ευρέθη ναυτικός στα Ψαρά.
(https://www.politischios.gr/parelthon/karabogiannos-o-protos-alla-xekhasmenos-mpourlotieres)

«...Σύμβολα σαν το ‘21 δεν είνα.ι μόνο φορείς εννοιών, αλλά κάτι περισσότερο, κάτι παραπάνω: κανόνες ζωής, μέτρα για να μετριούνται οι πράξεις. Το αισθανόμαστε άραγε και έτσι; Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσομε και αυτή τη διάστασή του; Τότε πρέπει να σταθούμε με ευλάβεια μπροστά στις εικόνες των Πατέρων πού το σφράγισαν με το αίμα τους, και να παρουσιάσομε με ειλικρίνεια τους λογαριασμούς μας για το πώς αξιοποιήσαμε τις θυσίες τους, πώς εκτελέσαμε τη διαθήκη τους. Χτίσαμε την ελεύθερη και δίκαιη πατρίδα πού εκείνοι οραματίσθηκαν;».

Ε.Π. Παπανούτσος, Φιλελεύθερος αστός παιδαγωγός

Σήμερα, 201 χρόνια μετά, ζούμε σε μια διαφορετική Ελλάδα, μεγαλύτερη και πλουσιότερη από αυτήν τού 1836, μπορούμε όμως να πούμε,  ότι για μια πραγματικά ελεύθερη Ελλάδα, ανεξάρτητη και κοινωνικά δίκαιη, έχουμε δρόμο ακόμα!

«Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή».

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.