Εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους Πενιχρό το αποτέλεσμα.


Μπορεί ο υπουργός εργασίας κ. Χατζηδάκης και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης να ισχυρίζονται ότι τα προβλήματα με την απονομή των συντάξεων έχουν περιοριστεί, η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει

Στο τέλος του 2021 στις 242.061 ανήλθαν οι εκκρεμότητες σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.  Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για το δ’ τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, αναδεικνύει και πάλι το ακανθώδες πρόβλημα των εκκρεμοτήτων του ΕΦΚΑ. Παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει εδώ και ένα χρόνο το υπουργείο Εργασίας, από τότε δηλαδή που τα ηνία ανέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης, το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανωτέρω περιπτώσεων (182.874 ή 75,54%) είναι ληξιπρόθεσμες, άρα βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Η συνολική δαπάνη για να αποπληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες, υπερβαίνει τα 522 εκατ. ευρώ (300.668.771 ευρώ για τις κύριες και 221.822.885 ευρώ για τις επικουρικές), από τα οποία τα 459 εκατ. ευρώ αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε απόλυτους αριθμούς, ο ΕΦΚΑ κατάφερε και το 2021 να εγγράψει πλεόνασμα 345 εκατ. ευρώ, αν και σαφώς μειωμένο, συγκριτικά με το 2020.

Τα στοιχεία που παρείχε ο ΕΦΚΑ προς το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, δεν αναφέρονται στις εκκρεμότητες για τις εφάπαξ παροχές, τα μερίσματα, τις διεθνείς συντάξεις και τις συντάξεις υπό καθεστώς παράλληλης ασφάλισης. Άρα γίνεται σαφές ότι ο τελικός αριθμός με τις εκκρεμότητες είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Ακόμα και έτσι, φαίνεται ότι για τις κύριες συντάξεις, η προσπάθεια που καταβλήθηκε το 2021, είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί μείωση στις 118.269 περιπτώσεις (86.238 ληξιπρόθεσμες).

 Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το δ’ τρίμηνο του 2020, υπήρχαν 152.949 κύριες συντάξεις που δεν είχαν απονεμηθεί, από τις οποίες οι 121.863 ήταν ληξιπρόθεσμες.

Συνεπώς, υπήρξε μείωση κατά 34.680 αιτήσεις συνταξιοδότησης, όχι όμως ικανή, ώστε να περιοριστεί σημαντικά το μέγεθος του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, στις επικουρική σύνταξη, η κατάσταση μάλλον έχει παραμείνει αμετάβλητη. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι στο τέλος του 2021, υπήρχαν 123.792 επικουρικές συντάξεις στην αναμονή (96.546 ληξιπρόθεσμες), ελάχιστα μειωμένες συγκριτικά με τις 123.274 που ήταν τον Απρίλιο του 2021 (101.698 ληξιπρόθεσμες), τελευταίο μήνα όπου δόθηκε επίσημη ενημέρωση.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν και οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης (201.375 το 2021, χωρίς να έχει υπολογιστεί ο Δεκέμβριος), για να φανεί το μέγεθος του προβλήματος.  Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά αυξημένος, σε σχέση με τις 161.771 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το 2020 και σχεδόν διπλάσιος, συγκριτικά με τις 123.324 αιτήσεις του 2019.

             Εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις από 

          πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους

Πενιχρό το αποτέλεσμα.

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρει:

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους και τους αντίστοιχους ασφαλισμένους στους οποίους εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις μέσω του νέου αυτού συστήματος

Σε λιγότερες από 90 ημέρες, χρόνος ρεκόρ για τα δεδομένα του ΕΦΚΑ και χωρίς υπερημερίες, εκδόθηκαν οι πρώτες συντάξεις από τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, οι οποίοι ξεκίνησαν να εντάσσονται σταδιακά στη διαδικασία απονομής από τα τέλη του 2021.

. Αποτελεί πλέον την πιο γρήγορη διαδικασία στον ΕΦΚΑ για να εκδοθεί μια σύνταξη και συγκεκριμένα σε λιγότερο από 90 ημέρες. Μάλιστα υπήρξαν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν εντός 60 ημερών ή ακόμα και εντός 45 ημερών.

Ένα μέτρο που πολλοί έσπευσαν να καταδικάσουν εν τη γενέσει του ως αποτυχημένο, σήμερα αποτελεί τον ταχύτερο τρόπο για να πάρει κάποιος τη σύνταξη του από τον ΕΦΚΑ. Και μάλιστα με τρόπο εύκολο, φιλικό και οργανωμένο. Χωρίς ταλαιπωρία και αγανάκτηση. Το μέτρο των πιστοποιημένων αποτελεί θεσμό που θα μείνει στον ΕΦΚΑ. Και θα τρέξει πολύ ταχύτερα πολύ σύντομα, όταν όλοι οι πιστοποιημένοι αλλά και οι υπάλληλοι εξοικειωθούν πλήρως με τη νέα αυτή διαδικασία.

Μέχρι σήμερα οι 458 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι  έχουν αναλάβει  από όλη την Ελλάδα, 648 συνταξιοδοτικές υποθέσεις και αναμένεται τις  επόμενες ημέρες η έκδοση των συντάξεων.

 Μέχρι σήμερα την δυνατότητα να απευθυνθούν στους ιδιώτες πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους έχουν  μόνο οι ασφαλισμένοι του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΑΕΕ και τ. ΟΓΑ.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους

  Οι ιδιώτες πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι ανέρχονται σήμερα σε 458 και οι ασφαλισμένοι και μελλοντικοί συνταξιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση στη διεύθυνση https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi.

 Δικηγόροι και λογιστές: Απονομή συντάξεων με το… σταγονόμετρο

Είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα της συμμετοχής ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων δεν είναι ενθαρρυντικό, παρά τους ισχυρισμούς του υπουργού εργασίας και της κυβέρνησης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) του ΕΦΚΑ, έδωσε στη δημοσιότητα (14/3) στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, στην καθυστέρηση των συντάξεων. Είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα της συμμετοχής ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων δεν είναι ενθαρρυντικό, παρά τους ισχυρισμούς του υπουργού εργασίας και της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα η ομοσπονδία αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ακόμα χειρότερα, που η συντριπτική πλειονότητα στα προσχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων των ιδιωτών πιστοποιημένων λογιστών και δικηγορων, είχαν λάθη και έπρεπε να διορθωθούν! Τα λάθη που έχουν εντοπιστεί στους φακέλους που έχουν αναλάβει και έχουν διεκπεραιώσει έως τώρα οι δικηγόροι και οι λογιστές, έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία μείωσης των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν (83.000 ληξιπρόθεσμες και 33.000 αιτήσεις εντός τριμήνου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συστήματος Άτλας). Άλλωστε, για να διορθωθούν τα όποια λάθη, καλούνται οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να κάνουν τον απαραίτητο επανέλεγχο...

 Μόνο έτσι, θα περιοριστεί το ενδεχόμενο να χορηγηθεί λάθος ποσό σύνταξης σε ασφαλισμένους – υποψήφιους συνταξιούχους. Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν το ποσό είναι χαμηλότερο από αυτό που θα έπρεπε, είναι πιθανό ο δικαιούχος να κινηθεί νομικά σε βάρος του Φορέα. Στο ενδεχόμενο όμως που η τελική σύνταξη είναι υψηλότερη από την ορθή, τότε ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να αναζητήσει το επιπλέον ποσό για να επιστραφεί στο Ταμείο και μάλιστα με τον ανάλογο τόκο. Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση, ο μόνος που δεν ευθύνεται είναι ο τελικός δικαιούχος – συνταξιούχος, που θα υποστεί όμως και την ανάλογη επιβάρυνση. Όλα αυτά, ενώ οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές έχουν αναλάβει, εκ του νόμου, μόνο τις πιο απλές συνταξιοδοτικές υποθέσεις, για να διεκπεραιώσουν» αναφέρει η ομοσπονδία των εργαζομένων.

Να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή, 11 Μαρτίου, συζητήθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η αίτηση ακυρώσεως που έχουν υποβάλει η ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ, αλλά και οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), κατά της απόφασης του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία παρέχεται το δικαίωμα να ενταχθούν ιδιώτες στην έκδοση των συντάξεων.

ΠΗΓΗ:asfalistiko.gr

 

                                                                 Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.