ΒΥΡΩΝΑΣ: Προτάσεις και ιδέες για μια καλύτερη καθημερινή ζωή στην πόλη υπάρχουν!
Προτάσεις και ιδέες για μια καλύτερη καθημερινή ζωή στην πόλη υπάρχουν! Βούληση από την τοπική εξουσία υπάρχει; Οι πολίτες θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά;
Εικόνες όπως αυτές – και δεν είναι οι μόνες – δεν προσβάλουν μόνο την αισθητική μας, βρωμίζουν το περιβάλλον, το δημόσιο χώρο, εμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών στα πεζοδρομία, δείχνουν και το βαθμό συνείδησης όλων αυτών που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις. Ασφαλώς – θα πείτε – τα δάκτυλα όλων δεν είναι ίδια, έτσι και η συμπεριφορά των ανθρώπων.
Βρισκόμαστε όμως στο 2022, με ανεβασμένο, μορφωτικό επίπεδο σε σχέση με το χθες και θα περίμενε κάνεις μία διαφορετική συμπεριφορά.
Δυστυχώς όμως…
Αυτό που χαρακτηρίζει τους περισσότερους είναι η “πάρτη μας”, το πως “θα κάνουμε τη δουλειά μας”, αυτό που μας βολεύει και μόνο και τίποτα περισσότερο. Εκδηλώνεται και μέσα από αυτή την συμπεριφορά και πρακτική ο ακραίος μας ατομικισμός και συντηρητισμός. Αν δεν τον ξεπεράσουμε δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα, παρά μόνο αυτή… του χιονιά, που έφερε η πρόσφατη… «Ελπίδα».
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δείχνουν το καλό παράδειγμα
Υπάρχουν αυτοί που νοικιάζουν κάδο για να ρίξουν τα αδρανή υλικά και τα κουφώματα όταν κάνουν κάποια ανακατασκευή (πληρώνοντας πάντα από την τσέπη τους). Ρίχνουν τη σακούλα δεμένη στο κάδο των απορριμμάτων, πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στους ξεχωριστούς κάδους του δήμου, διαλέγοντας τα υλικά. Βέβαια οι κάδοι των ανακυκλώσιμων υλικών είναι όλοι χαλασμένοι, δεν ασφαλίζουν τα καπάκια, τα σημεία ανακύκλωσης δεν αυξάνονται (σε ορισμένες γειτονιές πρέπει να περπατήσεις πολλές εκατοντάδες μέτρα για την απόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών) και η δημοτική αρχή Βύρωνα… πέρα βρέχει!
Και ο δήμος;
Ο δήμος Βύρωνα, αρκείται για τα μπάζα, σε μια αφίσα που κόλλησε στους κάδους απορριμμάτων και μία ανακοίνωση που κρέμασε στο site του δήμου.
Αποτέλεσμα: σχεδόν μηδέν
Οι εργάτες του, περισυλλέγουν τα μπάζα, που πετά κάθε ασυνείδητος – παρτάκιας από τα πεζοδρόμια, τις πλατείες, μέσα και έξω από τους κάδους οικιακών απορριμμάτων. Τα εναποθέτουν και τα συγκεντρώνουν στο βουνό, στον Υμηττό (στο χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) και κατά διαστήματα ανατίθεται σε ιδιωτική εταιρεία με τα χρήματα των κατοίκων, να μεταφερθούν σε σημείο αδειοδοτημένο και στη συνέχεια τα διαχειρίζονται.
Με τα χρήματα που δαπανά ο δήμος τα τελευταία τρία χρόνια στις εργολαβίες και στις αναθέσεις σε ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσε να είχε αγοράσει δικό του φορτηγό.
Έχουν γίνει και για αυτό πολλές φορές προτάσεις από το σωματείο εργαζομένων. Δεν το κάνει όμως!
Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα αδρανή και ογκώδη υλικά (μπάζα) θα πρέπει να καταλήγουν στους αδειοδοτημένους χώρους που υπάρχουν στην Αττική. Όχι δίπλα ή μέσα σε κάδους, σε ιδιοκτησίες άλλων ή σε δημόσιους χώρους. Η εναπόθεση τους στο περιβάλλον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ. Ποιος όμως την εφαρμόζει;
Να συνεργαστούμε οι πολίτες με το δήμο και ο δήμος με τους πολίτες
Αυτό που θα μπορούσε άμεσα να γίνει, εάν ο δήμος έχει την βούληση και δημιουργήσει τα μέσα:
- Για τα ογκώδη άχρηστα αντικείμενα, οι πολίτες αφού αποφασίσουν τι έχουν να ξεφορτωθούν, να απευθύνονται στο δήμο, μέσω μίας απευθείας τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμή και να κλείνουν άμεσο ραντεβού, ώρα και ημέρα περισυλλογής με το δήμο, ο οποίος θα πρέπει άμεσα και με συνέπεια να τα πάρει. Ένα συνεργείο του δήμου τα περισυλλέγει πόρτα – πόρτα χωρίς καμία επιβάρυνση και τα μεταφέρει στο σημείο που ο δήμος έχει ορίσει. Πρέπει άμεσα αυτά να πάψουν να είναι εντός του πληγωμένου δασικού όγκου του Υμηττού.
- Εάν πρόκειται για μπάζα και προϊόντα εκσκαφών, κατεδαφίσεων και ανακαινίσεων θα πρέπει να μεταφέρονται στις εγκεκριμένες μονάδες ανακύκλωσης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατεδαφίσεων Κατασκευών (ΑΕΚΚ) από τον ίδιο τον κάτοικο, που κάνει αυτές τις εργασίες με δικά του μέσα ή νοικιάζοντας ένα κάδο.
- Ο δήμος σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει και πρέπει δημόσια να τις ορίσει, θα μπορούσε να περισυλλέγει πολύ μικρή ποσότητα αδρανών υλικών, με τον τρόπο που προαναφέρθηκε και για τα ογκώδη. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να εξυπηρετηθεί ο δημότης, ο οποίος κάνει μία μικροεπισκευή στην οικία του και προκύπτουν ελάχιστα αδρανή υλικά. Και μην ξεχνάμε οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου δεν είναι φορτοεκφορτωτές.
- Για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα και μηχανάκια. Ο δήμος είχε δικό του όχημα - γερανό και έκανε μόνος του την περισυλλογή και την απομάκρυνση, έχοντας οικονομικό όφελος.
Η δημοτική αρχή Κατωπόδη με την συνδρομή και άλλων δημοτικών παρατάξεων από την πρώτη θητεία της, παρά την αντίθεση του σωματείου των εργαζομένων αντί να επισκευάσει το Γερανό του δήμου και να συνεχίσει την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων, επέλεξε να υπογράψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία, στερώντας από το Δήμο και έσοδα.
Σήμερα σε κάθε γειτονιά της πόλης βλέπουμε εγκαταλελειμμένα οχήματα και μηχανάκια να καταλαμβάνουν μια θέση πάρκινγκ ή να χρησιμοποιούνται από ορισμένους επίδοξους για να κρατούν μια θέση πάρκινγκ και να γίνονται εστίες μόλυνσης.
Η απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων έχει σταματήσει εδώ και μήνες με ευθύνη της δημοτικής αρχής, διότι δεν ανανέωσέ την σύμβαση με τον ιδιώτη και δεν μερίμνησε να τα απομακρύνει η υπηρεσία του Δήμου. Θα πρέπει ο Δήμος με δικό του όχημα να απομακρύνει τα εγκαταλελειμμένα και να έχει και τα ανάλογα έσοδα από αυτά.
Η κάθε δημοτική αρχή δεν ψηφίζεται από τους δημότες για να εκχωρεί σχεδόν τα πάντα σε ιδιώτες, αλλά να ασκεί πολιτικές που ισχυροποιούν το δημόσιο χαρακτήρα του Δήμου και των υπηρεσιών του κάνοντας τον ποιο αποτελεσματικό προς όφελος των κατοίκων και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων.
Το 2004 τοποθετήθηκαν (24) υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων για πρώτη φορά στο Δήμο.
Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί και αποτελούν εστίες μολύνσεις και καλύπτουν αδικαιολόγητα δημόσιο χώρο. Η δημοτική αρχή οκτώ χρόνια που διοικεί την πόλη, αφού αποφάσισε να μην τους λειτουργήσει, ας τους απομακρύνει.
Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες θα μπορούσε να γίνεται και μία απλή εξέταση και πρώτη διαλογή υλικών από τις υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με τους δημότες καθώς σε αυτά τα υλικά προκύπτουν πολλές φορές μερικώς και “καθαρές” κατηγορίες που άμεσα μπορούν να αποδοθούν στην ανακύκλωση, σε πολίτες που έχουν ανάγκη.
ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
Για μια καλύτερη ζωή σε μια ανθρώπινη πόλη
Να διεκδικούμε το καλύτερο χωρίς αδράνεια και ατομισμό
Μόνο αν συνεργαστούμε οι πολίτες με το δήμο και ο δήμος με τους πολίτες θα συμβάλουμε όλοι μαζί ώστε να εκλείψει η θέα των ογκωδών αντικειμένων από τους δρόμους, τις πλατείες, τα πεζοδρόμια. Θα συμβάλουμε στο κτίσιμο μια άλλης εναλλακτικής αντίληψης για την καθημερινή ζωή στην πόλη μας.
Όσοι και όσες θέλουμε μπορούμε να συμβάλουμε, να απαιτήσουμε να πάνε τα πράγματα μπροστά για το κοινό καλό. Όποιοι δεν θέλουν θα μείνουν πίσω στο χθες και αγκυλωμένοι στο μίζερο σήμερα, που μας στενοχωρεί και μας πληγώνει.
(*) Υ.Γ. Μπορεί και χρειάζεται να μπει ένα τέλος, ώστε να εκλείψουν και οι μικροπολιτικές- ψηφοθηρικές πρακτικές εξυπηρετήσεων σε όποιον έχει… “μπάρμπα στην Κορώνη”, προς άγραν ψήφων ή οτιδήποτε άλλο. Και να εκλείψουν έστω και περιορισμένης έκτασης φαινόμενα που υπήρξαν στο παρελθόν έστω και ελάχιστοι εργαζόμενοι να παίρνουν το… “κάτι τις τους”, για να πάρουν τα μπάζα.
Ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος είναι
- Πρώην εργαζόμενος στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Βύρωνα
- Πρώην Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων
Αναδημοσίευση από https://dimoskaipoliteia.gr/ - 19/2/2022
Ρωγμή στην Ενημέρωση
Δεν υπάρχουν σχόλια