Αναφορά της ΕΜΥΔΑΣ στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων κατά του Νόμου Χατζηδάκη - Στάση Εργασίας της ΑΔΕΔΥ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Νόμου Χατζηδάκη.

Κήρυξη διευκολυντικής στάσης εργασίας για την προσφυγή στο ΣτΕ κατά του Νόμου Χατζηδάκη – Τρίτη 29 Μαρτίου.

Όπως είναι γνωστό ο αντεργατικός - αντιδημοκρατικός - αντισυνδικαλιστικός νόμος 4808/21 Χατζηδάκη μεταξύ άλλων κάνει υποχρεωτική ηλεκτρονική εξ αποστάσεως συμμετοχή σε Γενική Συνέλευση Σωματείου και η ηλεκτρονική ψηφοφορία, η ΕΜΔΥΔΑΣ κατέθεσε αναφορά στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και της ζητά να πάρει θέση. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση η οποία αφορά το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Διαβάστε το κείμενο αναφοράς της ΕΜΥΔΑΣ: 
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -ΕΜΔΥΔΑΣ, ενημέρωση για την αναφορά που κατέθεσε στην ΑΠΔΠΧ για τις ηλεκτρονικές εκλογές.

Συνάδελφοι/σες 
1. Διερευνήσει κατά πόσο η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αναφέρεται στις ψηφισθείσες διατάξεις στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως συμμετοχής σε Γενική Συνέλευση και στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι νόμιμες και πληρούν τις προδιαγραφές.
2. Να εκδώσει προσωρινή διαταγή με αίτημα την απαγόρευση διενέργειας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των συνδικαλιστικών οργάνων των Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων μελών των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ώστε οι εκλογές να γίνουν δια ζώσης και με ασφάλεια, με τα ισχύοντα κάθε φορά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Η ενέργεια αυτή σχετίζεται με την ψήφιση και θέση σε εφαρμογή του άρθρου 86 και άρθρου 87 Ν.4808/2021,ΦΕΚ Α 101/19.6.2021, όπως αυτά αντικατέστησαν τα αρ.8 και αρ.13 αντίστοιχα του ν.1264/1982, όπου υπάρχουν οι ακόλουθες προβλέψεις:
Α) η δυνατότητα συμμετοχής ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως στη Γενική Συνέλευση
Β) η δυνατότητα ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως συμμετοχή σε ψηφοφορία για εκλογές οργάνων.
Οι ως άνω υποχρεώσεις, σύμφωνα με το Άρθρο 100 του ίδιου νόμου τίθενται σε εφαρμογή από 1/1/2022.

Όμως:
Είναι προφανές ότι οι ως άνω διατάξεις περιγράφουν ενέργειες που αποτελούν ή θα αποτελέσουν πράξεις επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όμως, επί αυτών των πράξεων δεν υπάρχει αναφορά στην ψηφισθείσα διάταξη.
Ο ΓΚΠΔ προβλέπει ότι επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μπορεί να γίνεται μόνο αν δεν υπάρχει τρόπος να γίνει διαφορετικά μια πράξη. Εδώ όμως δεν πρόκειται για την επεξεργασία που αφορά την ταυτοποίηση των στοιχείων των εκλογέων, αλλά για την επεξεργασία της ίδιας της ψήφου από ηλεκτρονικό σύστημα.
Στην προκειμένη περίπτωση, στο νόμο 4808/2021, δε γίνεται καμία επίκληση αδυναμίας διενέργειας των εκλογών με «κανονική» ψηφοφορία εξαιτίας κάποιου συγκεκριμένου λόγου. Οι συγκεκριμένες εκλογές, διενεργούνται απροβλημάτιστα επί πολλά χρόνια, δίχως να μεσολαβεί οιαδήποτε επεξεργασία δεδομένων ειδικών κατηγοριών, δηλαδή της ίδιας της ψήφου.
Έτσι γίνεται καθαρό ότι δεν υπάρχει νόμιμος λόγος για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με αποτέλεσμα την ευθεία παραβίαση του άρθρου 5 ΓΚΠΔ σχετικά με τις αρχές που πρέπει να διέπουν την επεξεργασία.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, προσφέρεται το σύστημα ΖΕΥΣ της ΕΔΥΤΕ ΑΕ για την πραγματοποίηση των εκλογών. Και στην ανωτέρω ανακοίνωση λείπει οποιαδήποτε αναφορά σε διάταξη νόμου που να προβλέπει τη χρήση του Π.Σ. ΖΕΥΣ για τη διεξαγωγή των εξ αποστάσεως ηλεκτρονικών εκλογών. Όμως μια τέτοια έλλειψη είναι αδύνατο να αντικατασταθεί από μια ανακοίνωση γραφείου τύπου.
Άλλωστε και επί της ουσίας, η διαδικασία διενέργειας εκλογών μέσω του ΠΣ ΖΕΥΣ περιλαμβάνει αναγκαστικά την επεξεργασία και της ίδιας της ψήφου θέτοντας εκ προοιμίου ένα μείζον ζήτημα ασφάλειας και ιδιωτικότητας, χωρίς τούτο να δικαιολογείται ή να παρίσταται αναγκαίο, διότι ο σκοπός της επεξεργασίας εξυπηρετούνταν μέχρι το 2021 με αναλογικά μέσα.

Η διεθνής εμπειρία, μελέτες και αποφάσεις Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών ανάλογων της ΑΠΔΠΧ, έχουν απορρίψει τέτοια συστήματα ψηφοφορίας και δε θεωρούν κάποιο σύστημα επαρκές για να διασφαλίζει τα δικαιώματα των εκλογέων.
Η παραβίαση σειράς αρχών της σχεδιαζόμενης επεξεργασίας βάσει GDPR, η παντελής έλλειψη των σχετικών (υποχρεωτικών) αναφορών σε νόμο, η απουσία διατύπωσης γνώμης της ΑΠΔΠΧ και η έλλειψη συστήματος ικανού να διασφαλίσει τη μυστικότητα και ανωνυμία της ψήφου είναι παράμετροι που δείχνουν προχειρότητα και ανευθυνότητα στο σχεδιασμό ενώ εκθέτουν τους Μηχανικούς μέλη των ΕΜΔΥΔΑΣ σε κινδύνους ως προς θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες τους, συνταγματικά κατοχυρωμένες.
Αυτό που παρουσιάζεται ως «Ηλεκτρονική Δημοκρατία» στην πραγματικότητα είναι η κατάργηση της Δημοκρατίας και βασικών αρχών της όπως η μυστικότητα της ψήφου, η ελευθερία εν τέλει των προσώπων να οργανώνονται και να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους.
Η αναφορά κατατέθηκε στην Αρχή από τη Your Data Matters ΑΜΚΕ, σύμφωνα με το άρθρο 80 ΓΚΠΔ, η οποία εξουσιοδοτήθηκε να εκπροσωπήσει την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σχετικά.

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Νόμου Χατζηδάκη
Τρίτη 29 Μαρτίου 

Να σημειώσουμε ότι την Τρίτη 29 Μαρτίου στο ΣτΕ εξετάζεται η προσφυγή τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά του Νόμου Ν.4808/21Χατζηδάκη, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) η από 16.9.2021 υπουργική απόφαση με την οποία συνιστάται Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών (ΓΕΜΗΣΟΕ).
Πρόκειται για την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών και το Σωματείο Εργαζομένων ACS- Ταχυδρομικές Υπηρεσίες.

Διαβάστε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΑΔΕΔΥ
Κήρυξη διευκολυντικής στάσης εργασίας για την προσφυγή κατά του Νόμου Χατζηδάκη.
Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 ώρα 9.00-12.00

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στη συνεδρίαση τις 28ης του Φλεβάρη 2022, αποφάσισε την κήρυξη διευκολυντικής στάσης εργασίας την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, από τις 9.00πμ ως τις 12.00, μέρα που εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή του ΕΚΑ κατά του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21).

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τις ομοσπονδίες-μέλη της και τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου να δώσουν δυναμικό «παρών» στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 9π.μ., και στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα γίνει μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Διεκδικούμε την κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) ενάντια σε ό, τι προβλέπει για τα εργασιακά, τις απαγορεύσεις και τον έλεγχο στη λειτουργία των συνδικάτων.

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.