ΒΥΡΩΝΑΣ: "Απροσπέλαστα" πεζοδρόμια στην πόλη

Πολλά πεζοδρόμια, ο κατ’ εξοχήν χώρος για τους πεζούς, έχουν επί της ουσίας καταργηθεί. Οι πεζοί πρέπει να έχουν ειδικές ικανότητες για να περπατούν στην πόλη, ανάλογα με την περίσταση.

Όποιος κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης, εύκολα διαπιστώνει το πρόβλημα

Πριν μερικές ημέρες στην Ρωγμή στην ενημέρωση  ανεβάσαμε ένα άρθρο: "ΒΥΡΩΝΑΣ: Αλήθεια κ. Δήμαρχε! Πόσο ασφαλής και βιώσιμη είναι η κινητικότητα των συμπολιτών μας! (Φωτό)" θέλοντας να επισημάνουμε την αδιαφορία, ολιγωρία, αδυναμία, που χαρακτηρίζει τη σημερινή δημοτική αρχή για την ασφαλή κίνηση των συμπολιτών μας στη πόλη μας.

Σήμερα επανερχόμαστε γιατί θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να ζούμε σε μια πόλη που να μπορεί ο καθένας να μπορεί να περπατά πεζός με ασφάλεια, να  αποδομηθούν  τα στερεότυπα που θέλουν τους ανθρώπους με αναπηρία “δυστυχείς” και μειονεκτικούς “ταλαίπωρους” και να βελτιωθεί η καθημερινότητα  τους στην πόλη μας.

Ως ενεργοί πολίτες που εκφραζόμαστε μέσω της ιστοσελίδας "Ρωγμή στην Eνημέρωση" και τα δρώμενα του Βύρωνα, δεν είμαστε η εξαίρεση, που δεν συμβιβαζόμαστε με την ταλαιπωρία, τη διαρκεί υποβάθμιση της καθημερινότητας στην πόλη μας. Απλά έχουμε φωνή και προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να ακουστούμε. Δεν είμαστε ενδεχομένως οι μόνοι, αλλά είμαστε από αυτούς που δεν σιωπούν, δεν συναινούν στην άσχημη κατάσταση που μας περιβάλλει.  

Γύρω μας, σε αυτό το Δήμο, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με αναπηρία που αξιώνουν μια ισότιμη ύπαρξη και επιδιώκουν μια καλύτερη  ζωή. Οι άνθρωποι αυτοί συναντούν παντού εμπόδια, όπως και κάθε άνθρωπος που προσπαθεί να βαδίσει στα πεζοδρομία. Με το αμαξίδιο, είτε με το καροτσάκι του μωρού, το καρότσι της λαϊκής, ο παππούς, η γιαγιά με το μπαστουνάκι εξίσου δυσκολεύεται, να περπατά στα πεζοδρόμια της πόλης.









Τα εμπόδια βάζει πρώτη απ’ όλους η πολιτεία, κεντρική και τοπική που παραμένει σε μεγάλο βαθμό είτε αδιάφορη, είτε υποτιμώντας τις ανάγκες της καθημερινής κίνησης με ασφάλεια των συνανθρώπων μας. Πεζοδρόμια χαλασμένα, ράμπες -ακόμη και όταν υπάρχουν- σε ορισμένα πεζοδρόμια, πόσες φορές είναι ελεύθερα προσβάσιμες; σχεδόν καμία... Πόσα πεζοδρόμια είναι απαλλαγμένα από δίκυκλα, από τραπεζοκαθίσματα, που εμποδίζουν -αφού η ασυδοσία περισσεύει- με την ευθύνη του δήμου;

Και βέβαια δεν λείπουν και αυτοί οι συμπολίτες που ξεπερνούν κάθε όριο και θεωρούν το πεζοδρόμιο ως παρκινγκ για το όχημα τους.

Αυτοί λοιπόν, που οδηγούν μέσα στις πλατείες, και τα πεζοδρόμια προκειμένου να κόψουν δρόμο. Αυτοί που παρκάρουν όπου τους βολεύει αδιαφορώντας για τα προβλήματα που προκαλούν Η "ενδεδειγμένη εύκολη λύση" ελλείψει θέσεων στάθμευσης και πάρκινγκ δεν δικαιολογεί την συμπεριφορά αυτή.

Όποιος κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης, εύκολα διαπιστώνει το πρόβλημα.

Η πόλη μας  δεν είναι φτιαγμένη για να μπορεί ο καθένας να ζει, να περπατά, να κυκλοφορεί με ασφάλεια. 








Οι πεζοί δυσκολεύονται να περπατήσουν με ασφάλεια κατά μήκος αρκετών δρόμων της πόλης, επειδή τα πεζοδρόμια είναι ακατάλληλα και οι πολίτες αναγκάζονται να ανεβοκατεβαίνουν σε αυτά, περπατώντας κατά μήκος του δρόμου, με κίνδυνο να τους χτυπήσει διερχόμενο όχημα. Για τους συμπολίτες μας, με κινητικά προβλήματα η πόλη του Βύρωνα  καθίσταται «απαγορευτική», αφού στην ουσία, δεν υπάρχουν χώροι διέλευσης για να κινηθούν, ενώ ακόμα και τα πεζοδρόμια καλύπτονται συχνά από παρκαρισμένα αυτοκίνητα που εμποδίζουν την κυκλοφορία των αναπηρικών αμαξιδίων.

Δείτε ενδεικτικά μερικά σημεία της πόλης με ανασηκωμένες πλακοστρώσεις λόγω της πίεσης από τις ρίζες των δέντρων, με αποσπώμενα κομμάτια τσιμέντου, εμποδίζοντας την διέλευση των πεζών, ατόμων με  αμαξίδιο ή με καρότσι παιδιών.

Σε αρκετές γειτονιές  παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχει πεζοδρόμιο μόνον στη μια πλευρά του δρόμου (στην οδό Κωνσταντιλιέρη και όχι μόνο). 

Οι κακοτεχνίες, τα εμπόδια που υπάρχουν στα πεζοδρόμια, αλλά και η ανυπαρξία πεζοδρομίων σε κάποιους δρόμους, δημιουργούν προβλήματα στη διέλευση των πεζών και σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύει και η ζωή των πολιτών.
 Από τις φωτογραφίες μπορείτε να διαπιστώσετε πόσο "εύκολα" περνά ένα αναπηρικό αμαξίδιο, μια μητέρα με ένα παιδί στο καρότσι.





Όλα αυτά, αποτελούν μερικά παραδείγματα, τα οποία καταδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το γεγονός ότι, στην πόλη μας είναι δύσκολο να κυκλοφορείς πεζός.

Ενδεχομένως κάποιοι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, στα προεκλογικά τους φυλλάδια να δούμε και πάλι ευαισθησία ιδιαίτερα για τις ανάγκες των ανθρώπων ΑΜεΑ, ή όταν στις 3η του Δεκέμβρη –Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία– αργεί ακόμα, ο λόγος περί αναπηρίας, να είναι διανθισμένος με μπόλικη ευαισθησία και πολλές φορές υποκριτική.

Την τοπική διοίκηση δημοτική αρχή ΔΕΝ φαίνεται να την απασχολεί το ότι οι άνθρωποι με αναπηρία, οι γέροντες, οι μικρομάνες ασφάλεια αισθάνονται στα λίγα τετραγωνικά του οικείου τους χώρου.

Ως ιστοσελίδα "Ρωγμή στην Ενημέρωση" που αναδεικνύουμε τα γεγονότα στην πόλη δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την καθημερινότητα. Θέλουμε και μπορεί να αλλάξει η κατάσταση και η ζωή μας στην πόλη. Αρκεί οι ίδιοι οι πολίτες να δούμε τα πράγματα αλλιώς, να γίνουμε ποιο ενεργοί, απαιτητικοί από εκάστοτε δημοτική αρχή, αλλά και ταυτόχρονα υπεύθυνοι, να μην προβαίνουμε σε συμπεριφορές που ενοχλούν το διπλανό μας, να μην κάνουμε κάτι που δεν θα μας άρεσε να μας κάνουν.

Θέλουμε μια πόλη διαφορετική για να ζούμε και να κυκλοφορούμε και το διεκδικούμε. Υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν τρόποι για αυτό.  Βούληση να γίνουν παρεμβάσεις, αποκαθιστώντας, δυσλειτουργίες και κακοτεχνίες ετών δεν βλέπουμε να υπάρχει.

Η κατάσταση των πεζοδρομίων στην πόλη, πρέπει να απασχολήσει επιτέλους και το δημοτικό συμβούλιο.

Περιμέναμε από τις δημοτικές  παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου μια ποιο ενεργητική παρουσία και ενασχόληση, με προτάσεις και διεκδικήσεις από την δημοτική αρχή, για την βελτίωση της ζωής στην πόλη και αυτό δεν το βλέπουμε.

Λέτε να είμαστε οι μόνοι; (!)

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.