Ελληνικό Κτηματολόγιο: Προβλήματα υποστελέχωσης με έντονα τα σημάδια διάλυσης

Σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης με έντονα τα σημάδια διάλυσης αντιμετωπίζει το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ενώ πολλά Γραφεία Κτηματογράφησης δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να λειτουργήσουν.

 Σύμφωνα με τους εργαζομένους του Κτηματολογίου, ο άλλοτε σύγχρονος φορέας του Ελληνικού Δημοσίου εμφανίζει πλέον στοιχεία διάλυσης και απαιτείται η άμεση και σοβαρή αντιμετώπιση από τη διοίκηση του φορέα και του υπουργείου, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο άλλων καθυστερήσεων.

Η κατάσταση που περιγράφουν οι εργαζόμενοι είναι αποκαρδιωτική. Ατελείωτες ουρές, καθυστερήσεις, εκνευρισμός, αναγκαστικό «πάγωμα» σε συναλλαγές και τριτοκοσμικές εικόνες, με πολίτες και επαγγελματίες να πηγαίνουν από τα ξημερώματα για να πάρουν χαρτί προτεραιότητας και να πάρουν σειρά για να μπουν στο Κτηματολογικό Γραφείο.

Κραυγή απόγνωσης των εργαζομένων

Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δημιουργία του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Ελληνικό Κτηματολόγιο», δυόμισι χρόνων από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την παρούσα ηγεσία και ενός έτους από τη μεταφορά του φορέα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο ζήτησε από τους εργαζομένους να του στείλουν την εικόνα της καθημερινότητάς τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

«Η αντίδραση σε αυτή μας την πρόσκληση ήταν ένας καταιγισμός μηνυμάτων τα οποία αποτυπώνουν τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Αυτό όμως που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις περιγράφουν και όσα βιώνουν οι συναλλασσόμενοι με το Ελληνικό Κτηματολόγιο και τις υπηρεσίες του. Τα μηνύματα αυτά αποτελούν την κραυγή απόγνωσης των εργαζομένων, η οποία πρέπει να ακουστεί προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να μη χρειάζεται να απολογούνται συνεχώς για προβλήματα που δεν δημιουργούνται από τους ίδιους. Οσα είχαμε περιγράψει, είτε στη Βουλή είτε στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων είτε στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, έχουν διογκωθεί και βαραίνουν πλέον κάθε διεύθυνση, τμήμα, Κτηματολογικό Γραφείο ή υποκατάστημα και, κατά συνέπεια, κάθε εργαζόμενο»  αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΣΕΚΤ.

Το σωματείο επισημαίνει πως, αν και θα περίμενε κανείς ότι η ένταξη του φορέα θα είχε μόνο θετικό αντίκτυπο, εντούτοις τα ηλεκτρονικά συστήματα και υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί δεν χρησιμοποιούνται στον βαθμό που θα έπρεπε τόσο από τους πολίτες όσο κυρίως από τις επαγγελματικές ομάδες.

Υποστηρίζει πως, προκειμένου τα ηλεκτρονικά εργαλεία και οι εφαρμογές να αφήνουν ουσιαστικό αποτύπωμα τόσο στη λειτουργία του φορέα όσο και στην εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν η φάση απορρόφησης του
συνόλου των υπό κατάργηση Υποθηκοφυλακείων και η ψηφιοποίηση του αρχείου τους. Εως τότε, μόνο για πιλοτικές λύσεις μπορεί να γίνεται λόγος, με το Ελληνικό Κτηματολόγιο να αντιμετωπίζει καθημερινά συγκεκριμένα προβλήματα.

Και σε αυτή την εικόνα προστίθενται οι εξαγριωμένοι πολίτες και επαγγελματίες, που συνωστίζονται από τα χαράματα προκειμένου να καταφέρουν να κάνουν τη δουλειά τους, αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κατά τα άλλα χρήσιμες εφαρμογές.

Διαπληκτισμοί με πολίτες

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, όσοι συναλλάσσονται πλέον με τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα υποκαταστήματά τους αντιμετωπίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα να απειλούν, να προσβάλουν και να εξυβρίζουν τους υπαλλήλους των γραφείων. 

Επιπλέον, κάποιοι συναλλασσόμενοι προχωρούν σε καταγγελίες προς τη διοίκηση, απαιτώντας την τιμωρία των υπαλλήλων, διότι οι δεύτεροι δεν λειτουργούν σύμφωνα με τις υποδείξεις τους, κατά τις οποίες απαιτούν με προχειρότητα λύση σε θέματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, και αυτή η θέση των υπαλλήλων εκλαμβάνεται ως άρνηση εξυπηρέτησης«Και πώς να μη γίνεται αυτό, αφού η ίδια η διοίκηση του φορέα υποσκάπτει τις όποιες προσπάθειες εξυπηρέτησης των πολιτών, αποστέλλοντας οδηγία προς τους προϊσταμένους των γραφείων εν μέσω πανδημίας, να καταργήσουν το σύστημα των ραντεβού, θεωρώντας ότι έτσι επιλύει το ανύπαρκτο θέμα με την αρχή της χρονικής προτεραιότητας, αλλά και “κλείνοντας το μάτι” σε επαγγελματικές ομάδες και στους εκπροσώπους τους» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

 

«Υποστελεχωμένα τα τμήματα  και οι διευθύνσεις»

Σύμφωνα με το σωματείο, κάθε τμήμα και κάθε διεύθυνση της κεντρικής υπηρεσίας παραμένουν υποστελεχωμένα.Τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα υποκαταστήματά τους, σε όλες τις περιπτώσεις, είναι υποστελεχωμένα, μια και πολλοί υπάλληλοι από τα καταργημένα  Υποθηκοφυλακεία συνταξιοδοτήθηκαν ή δεν εντάχθηκαν στον φορέα.

Σήμερα υπάρχουν Κτηματολογικά Γραφεία ή υποκαταστήματα που καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις γης με αναρίθμητα δικαιώματα, που εξυπηρετούν ή προσπαθούν να εξυπηρετήσουν χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες. Ομως, στην πλειονότητά τους, τα γραφεία δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να λειτουργήσουν.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για χαλασμένους υπολογιστές, εκτυπωτικά μηχανήματα, έλλειψη γραφικής ύλης, εργαζομένους που αγοράζουν με δικά τους χρήματα τόνερ και χαρτί για τα μηχανήματα, προκειμένου να εκτυπώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα των πολιτών, επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί) που φέρνουν μαζί τους το χαρτί το οποίο πρέπει να εκτυπώσουν ή που δανείζουν μηχανήματα (εκτυπωτές, σκάνερ) για να κάνουν τη δουλειά τους.

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.