Ισπανία & Πορτογαλία ορθώνοντας ανάστημα πέτυχαν ειδικό καθεστώς για τις τιμές ενέργειας. Ο κ. Μητσοτάκης τη πέτυχε; στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε

           Η Ισπανία και η Πορτογαλία θα έχουν την εξουσία να λάβουν προσωρινά μέτρα για την            υπέρβαση των κανόνων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ | John Thys/AFP              

Η Ισπανία και η Πορτογαλία τυγχάνουν «ειδικής μεταχείρισης» από τους ηγέτες της Ε.Ε για να μειώνουν τις τιμές σε ηλεκτρικό & καύσιμα.

Την στιγμή που οι Έλληνες πολίτες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα πορτοφόλια μας να αδειάζουν, πληρώνοντας τα καύσιμα…. χρυσά και υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία κέρδισαν το δικαίωμα να λάβουν προσωρινά, μονομερή μέτρα που ενδέχεται να παραβιάσουν τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν την πίεση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. 
Η απόφαση ελήφθη στο τέλος μιας μακροχρόνιας συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε. Ε. την Παρασκευή 25 Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Ε.Ε χορήγησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το κείμενο της Συνόδου Κορυφής των «27» επιτρέπει στις χώρες να ειδοποιούν την Κομισιόν αν θέλουν να πάρουν μέτρα που θα πηγαίνουν κόντρα στους ισχύοντες κανόνες της Ε.Ε για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», δήλωσε η  πρόεδρος της επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε στο Βρυξέλλες.

«Η Ιβηρική χερσόνησος έχει μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση… με υψηλό φορτίο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με πολύ λίγες διασυνδέσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην τελική συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι αυτές οι ιδιαιτερότητες οδηγούν σε εξαιρετικά υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα που εγκρίθηκαν από τους ηγέτες της Ε.Ε στη σύνοδο κορυφής, η Επιτροπή «θα αξιολογήσει επειγόντως τη συμβατότητα των έκτακτων προσωρινών μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που κοινοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη». Οι Βρυξέλλες θα διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε δεν θα εκμεταλλευτούν αθέμιτα τα μέτρα που θα υιοθετήσουν.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης, για πρώτη φορά, να αγοράσουν από κοινού φυσικό αέριο - μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τη συλλογική τους δύναμη στην αγορά για να μειώσουν τις τιμές.

Βορράς και Νότος διαφωνούν σε βασικά ζητήματα αναφορικά με την ενεργειακή κρίση.

Ορισμένοι ηγέτες, ειδικά εκείνοι από τη Νότια Ευρώπη, πίεζαν στη σύνοδο κορυφής για πιο μόνιμες αλλαγές στη δομή της αγοράς του φυσικού αερίου από την αγορά ή η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ή του φυσικού αερίου.

 Όμως, αυτές οι προσπάθειες αντιμετώπισαν αδιάκοπη αντίθεση από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες είναι σθεναρά κατά των παρεμβάσεων στην αγορά.

Δεδομένου ότι η εξεύρεση μόνιμης λύσης για ολόκληρο το μπλοκ αποδείχθηκε αδύνατη, η Μαδρίτη και η Λισαβόνα πίεσαν για προσωρινή άδεια για να εισαγάγουν κάποια μέτρα από μόνες τους.

 Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσαν «ικανοποιημένοι» με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι θα παρουσιάσουν τα εθνικά τους μέτρα την επόμενη εβδομάδα.

..........

Και εμείς ρωτάμε, ο κ. Μητσοτάκης τη  πέτυχε στη σύνοδο  κορυφής της Ε.Ε. για την Ελλάδα;

ΠΗΓΗ: www-politico

                                                                                 Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.