Ο Υπουργός Εργασίας δεν ανοίγει τα χαρτιά του για τον κατώτατο μισθό

 Την στιγμή που η  ακρίβεια καλπάζει και το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών συμπιέζεται  καθημερινά, ο πόλεμος  εκτοξεύει  ακόμα περισσότερο το κόστος ζωής, ο υπουργός εργασίας μιλώντας στο σκάι την Κυριακή το πρωί δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το ποσοστό αύξησης  στον κατώτατο μισθό.

«Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις με την πολιτική μας για να μπορεί να ύπαρξη αύξηση. Πάει μπροστά η οικονομία, μειώνεται η ανεργία, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, Ωθούμε μπροστά την οικονομία και ωφελούνται και οι εργαζόμενοι….

…Η αριστερά διεκδικεί το μονοπώλιο της ευαισθησίας, δεν είναι όμως έτσι.

Θα υπάρξει σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό, υπήρξε ανάπτυξη 8 %. Οι εργοδότες προτείνουν κάποια αύξηση, η ΓΣΕΕ ζητά αύξηση Όχι όμως αλόγιστη αύξηση του κατώτατου μισθού. Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, Αντοχή» επισήμανε με νόημα ο υπουργός κ Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι σε 45 ημέρες θα υπάρχει η τοποθέτηση για τον κατώτερο μισθό».

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα με το μισθό και τα ημερομίσθια στη χώρα μας.

Η ακρίβεια καλπάζει και οι μισθοί κολλημένοι στο… 2007

 Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος μισθός στην χώρα, βρίσκεται ακόμα, στα επίπεδα του… 2007! Πριν από 15 χρόνια, ο κατώτατος μισθός ήταν 552,6 ευρώ καθαρά. Σήμερα, το 2022, βρίσκεται στα 569,4 ευρώ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν πριν μερικές ημέρες οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, αναδείχτηκαν τα στοιχεία που δείχνουν ανάγλυφα την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Το πρόβλημα είναι τεράστιο για τα λαϊκά στρώματα όταν το 46% των εργαζόμενων λαμβάνει έως 800 ευρώ το μήνα, ενώ το 20% δεν εισπράττει πάνω από 500 ευρώ σε μηνιαία βάση. Τεράστιο  το πρόβλημα της μη ύπαρξης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που στο παρελθόν συγκρατούσαν τους μισθούς σε πιο υψηλά επίπεδα. Το 2012 υπήρχαν συνολικά 1.005 συμβάσεις όλων των ειδών (τοπικές, επιχειρησιακές, ομοιοεπαγγελματικές και κλαδικές). Δέκα χρόνια αργότερα είναι μόλις 192, καταγράφοντας δραματική πτώση. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις (15), με πολλές εξ αυτών απλώς να διατηρούν «παγωμένους» τους μισθούς στα ίδια επίπεδα.

.........

Η πραγματικότητα αυτή δείχνει ότι εάν δεν υπάρξει ουσιαστική αύξηση στον κατώτατο μισθό, που θα συμπαρασείρει το σύνολο των μισθών προς τα πάνω, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα ζήσουν χειροτέρα και από την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Διότι τα βάρη των δυο συνεχόμενων κρίσεων (οικονομική, υγειονομική) και τώρα τις επιπτώσεις του πολέμου, τα σηκώνουν οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και οι μικροί επαγγελματίες. Άρα η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού δεν πρέπει να πάρει υπόψιν μόνο το ποσοστό της ανάπτυξης (8%), αλλά και τις απώλειες της τελευταίας δεκαετίας, την ακρίβεια που καλπάζει, το κόστος του ενοικίου  κ.λ.π. 

Σύμφωνα με συνδικαλιστές της Ανεξάρτητης Ταξικής Εργατικής Κίνησης ο κατώτατος μισθός πρέπει να διαμορφωθεί στα 900 ευρώ καθαρά και να υπάρξει ανάλογη προσαρμογή στις συντάξεις, στους μισθούς στο δημόσιο τομέα και να υπάρξει επαναφορά του 13ο  14ο μισθού. Ο μισθός και η σύνταξη πρέπει να διασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ζωή επισημαίνουν οι συνδικαλιστές της ανεξάρτητης ταξικής εργατικής κίνησης.

Ρωγμή στην ενημέρωση  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.