Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν  λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ανάμεσα στους Ουκρανούς και τους Ρώσους στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία. 

    Oμιλία του Ερντογάν στον τέταρτο γύρο συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη


Με ομιλία του ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν ξεκίνησε ο τέταρτος γύρος συνομιλιών των αντιπροσωπειών Ουκρανίας-Ρωσίας στα ανάκτορα Τσιραγάν στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, τόνισε ότι η Άγκυρα σέβεται καθ’ όλη τη διάρκεια και τις δύο πλευρές και ζήτησε τουλάχιστον κατάπαυση του πυρός. Μια δίκαιη ειρήνη είναι προς όφελος όλων, συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος και ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν είναι διαμεσολαβητής κατά τις συνομιλίες αλλά θα προσφέρει ό, τι χρειάζεται για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.

 Συγκεχυμένες οι διαρροές για τις σημερινές διαβουλεύσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, δεν αποκλείεται μία προσωρινή εκεχειρία.

Αν και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτική ως Ρωγμή στην ενημέρωση,  συγκεχυμένες οι είναι οι διαρροές για το αποτέλεσμα των σημερινών συνομιλίων, μεταξύ Μόσχας και Κίεβου.

 Όπως αναφέρει  ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, μέλη της Ρωσικής αντιπροσωπείας στη Κωνσταντινούπολης, χαρακτήρισαν  «παραγωγική» τη σημερινή συνάντηση με τους Ουκρανούς.

 Η Ρωσία ανακοίνωσε μετά το τέλος των σημερινών συνομιλιών ότι θα προχωρήσει σε «δραστική μείωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεών της σε Κίεβο και Τσερνίχιβ.

 Ο σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Μικαΐλο Ποντόλιακ δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαπραγμάτευσης ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τούρκο δημοσιογράφο σήμερα άνοιξε η πόρτα για μία πιθανή συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διεθνή μέσα αναφέρουν ότι η Ουκρανική πλευρά φαίνεται να πείθεται σε ό,τι αφορά θέματα όπως:

 «Όχι ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες βάσεις στο έδαφος μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικά τμήματα στο έδαφος μας, και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικό –πολιτική συμμαχία, προστασία της ρωσικής γλώσσας». Ενώ η Ρωσία πλέον  βλέπει θετικά την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε χωρίς όμως στρατιωτική συνδρομή. Κοινός παρονομαστής των “διαρροών” είναι ότι υπάρχει σύγκλιση στα θέματα αυτά.


Ποια είναι η πρόταση της Ουκρανίας

Η Ουκρανία στις συνομιλίες πρότεινε την υιοθέτηση καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ή θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν, επίσης, 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, δήλωσαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Προβλέπουν, επίσης εγγυήσεις, ασφαλείας κατά τα πρότυπα του άρθρου 5 της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, της ρήτρας συλλογικής άμυνας.

Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πιθανών εγγυητών ασφαλείας.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες βάσεις στο έδαφος μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικά τμήματα στο έδαφος μας, και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικό –πολιτική συμμαχία» πρόσθεσε. «Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος μας θα πραγματοποιούνται με την συγκατάθεση των εγγυητριών χωρών».

«Εάν καταφέρουμε να εδραιώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να καθορίσει πραγματικά το σημερινό καθεστώς της ως μια χώρα μη ενταγμένη σε κάποιο συνασπισμό και ως μια μη πυρηνική δύναμη με τη μορφή μόνιμης ουδετερότητας» δήλωσε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι, προσθέτοντας ότι αναμένουν την απάντηση της Ρωσίας.

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο

                                                                     Ρωγμή στην ενημέρωση 



Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.