Βραχνάς το ενοίκιο στέγης για νέους, άνεργους, μισθωτούς και χαμηλοσυνταξιούχους
Τεράστιο το πρόβλημα της στέγης
Αναγκαστική αφαίμαξη στο ήδη πενιχρό εισόδημα προκαλεί η αλματώδης αύξηση των ενοικίων για μισθωτούς, συνταξιούχους και γενικότερα στα λαϊκά νοικοκυριά και τα έχει φέρει στα όρια της οικονομικής ασφυξίας -σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά. Την ίδια στιγμή την κυβέρνηση μένει παγερά αδιάφορη σε αυτή την κατάσταση και δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
"Δουλεύουμε και τα χρήματα από το μισθό φτάνουν ουσιαστικά μόνο για το ενοίκιο και μερικούς λογαριασμούς, δεν φτάνουν πλέον να πληρώσουμε το ηλεκτρικό ρεύμα", λένε μισθωτοί και συνταξιούχοι που αμείβονται με μισθό μέχρι 600-700 ευρώ.
Στους δήμους Βύρωνα, Καισαριανή, Ηλιούπολη, Υμηττό το ενοίκιο κυμαίνεται από 7 έως 14 ευρώ το τ.μ. Δυάρι 55 τετραγωνικά νοικιάζεται 450 ευρώ στο κέντρο του Βύρωνα, χωρίς να περιλαμβάνονται κοινόχρηστα κ.λπ. Σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές δαπανούν ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό για στέγαση αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία 85 έως 110 τ.μ.
Έρευνα της Eurostat για το έτος 2019 κατατάσσει πρωταθλήτρια την Ελλάδα -πρώτη με διαφορά ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης-, όπου το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας δαπανούσαν άνω του 50% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης (ενοίκιο, λογαριασμούς κοινής ωφελείας, κοινόχρηστα). Εκεί αναφέρεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό ενοικιαστών στη Ρουμανία ήταν 29,4%, στην Ισπανία 26,2%, στη Βουλγαρία 24,2%, στην Πορτογαλία 14,5%, στη Γερμανία 10%, στη Γαλλία 8,6% και στην Κύπρο μόλις 4,4%. Σήμερα σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές δαπανούν ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό για στέγαση.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Ένας μισθός το κόστος στέγασης για μια οικογένεια οικογένεια
Όπως αναφέρει σε ανάλυση της η Ε-Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών "αντιλαμβανόμαστε ότι το 62,1% που καταγράφεται στη χώρα μας μόνο "εξωφρενικό" μπορεί να χαρακτηριστεί και παράλληλα μη βιώσιμο για οποιονδήποτε εργαζόμενο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές δαπανούν ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό για στέγαση αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία 85τμ-110τμ .
Μάλιστα, όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία τριετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%-15%.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πλέον το κόστος στέγασης έχει εκτιναχθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και λόγω της ενεργειακής κρίσης, υπάρχουν περιπτώσεις ενοικιαστών που τα κοινόχρηστα για τον μήνα Δεκέμβριο 2021 άγγιξαν ακόμη και τα 210€ με κοινόχρηστη θέρμανση για 85τμ κατοικία".
Οι 30αρηδες διαμένουν με την οικογένεια
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2019, η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά νέων ανθρώπων ηλικίας 18-34 ετών που μένουν μαζί με τους γονείς τους. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό παραμένει υψηλό ιδιαίτερα στις ηλικίες 25-34 αγγίζοντας το 67,2% (61,2% για τις γυναίκες και 73,2% για τους άνδρες).
Επίσης σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το ποσοστό ιδιοκατοίκησης των νέων ηλικίας 25-34 στη χώρα μας έχει συρρικνωθεί από 25% το 2005 σε 11% το 2018.
Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Prorata, το 67% των νέων από 17 έως 34 ετών- εκτιμά πως δεν πρόκειται να στη ζωή του να καταφέρει να αγοράσει δικό του σπίτι.
Το πρόβλημα της αναζήτησης κατοικίας είναι σημαντικό στη χώρα μας
Η ζήτηση εξεύρεσής κατοικίας καθημερινά αυξάνεται στη χώρα μας και σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. τα ενοίκια στην Ελλάδα είναι χαμηλότερα, αλλά οι μισθοί στη χώρα μας είναι σε τέτοιο επίπεδο, που τα καθιστούν πολύ ακριβά. Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, την δεκαετία 2009 – 2019 μειώθηκε κατά 24,4%.
Διάφορες χώρες της Ε. Ένωσης, όπως Κύπρος, Γερμανία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ολλανδία, εφαρμόζουν διάφορα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής για να αντιμετωπίσουν την ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης και ιδιαίτερα να στηρίζουν τα νέα ζευγάρια, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Στην Ισπανία εφαρμόζονται μέτρα στήριξης ενοικίου ύψους 250 ευρώ/μήνα για 2 έτη, για νέους κάτω των 30 ετών εάν έχουν εισόδημα λιγότερο από 1.977 ευρώ/μήνα.
……..
Στη χώρα μας σε μία περίοδο ραγδαίων ποικίλων αυξήσεων που ροκανίζουν τους μισθούς, τις συντάξεις, χαμηλά εισοδήματα και δύσκολα βγαίνει ο μήνας και το ενοίκιο είναι ακριβό, για την δεξιά κυβέρνηση των «αρίστων» του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτά είναι «ψιλά γράμματα».
Η έλλειψη στεγαστικής πολιτικής στην Ελλάδα χρονολογείται από το 2012 μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) λόγω μνημονικής υποχρέωσης.
Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους στέγασης και να υπάρξουν κοινωνικά προγράμματα "προσιτής" στέγης, όπως:
- Δημιουργία δημοσίου φορέα στεγαστικής πολιτικής.
- Παραχώρηση κατοικιών που έχει στη κυριότητά του το Δημόσιο, η αυτοδιοίκηση. Αδήλωτα ακίνητα – αγνώστου ιδιοκτήτη που προκύπτουν από το κτηματολόγιο, σχολάζουσες κληρονομιές που περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο.
- Αγορά αδιάθετων κατοικιών από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων και την διάθεσή τους σε χαμηλόμισθους και νέους. Αναπροσαρμογή του ενοικίου που δεν θα υπερβαίνει τον πληθωρισμό. Φορολογικές εκπτώσεις στους ιδιοκτήτες που μειώνουν τα ενοίκια τους.
- Χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας
- Χορήγηση άτοκων δανείων για την επισκευή πρώτης κατοικίας.
- Κατασκευή νέων κατοικιών και διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χαμηλό κόστος για τους νέους και νέα ζευγάρια.
- Απαγόρευση των εξώσεων και των πλειστηριασμών, για αυτούς που αποδεδειγμένα δεν επαρκεί το μηνιαίο εισόδημα για την καταβολή του ενοικίου, είτε της δόσης του δανείου, διατηρώντας μια αξιοπρεπή ζωή.
Ρωγμή στην Ενημέρωση
Δεν υπάρχουν σχόλια