ΓΑΛΛΙΑ: Οι προεδρικές εκλογές, ο Μελανσόν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

  Της Αντωνίας Πάνου*

   Αναδημοσίευση 

Σήμερα 10 του Απρίλη διενεργείται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.


Σε μια κοινωνία εξαντλημένη από τη δίχρονη υγιειονομική κρίση, στον απόηχο του κινήματος των «Κίτρινων γιλέκων» που έχει αποκαλύψει με μεγάλη ένταση τις κοινωνικές αντιθέσεις – ανισότητες και όπου τα παραδοσιακά κόμματα χάνουν σε σημασία, ο προεκλογικός λόγος των υποψηφίων επισκιάστηκε από τα τέλη Φλεβάρη και εδώ από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 Έτσι ο πρόεδρος Μακρόν, ο «πρόεδρος των πλουσίων», ο φιλοευρωπαίος, κεντρώος και υπέρμαχος του νεοφιλελευθερισμού, αναλαμβάνοντας τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου απόκτησε – όπως φαίνεται - για το εκλογικό σώμα χαρακτηριστικά ηγέτη όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και όλης της Ευρώπης.

Οι μη προνομιούχοι Γάλλοι δεν ήταν ικανοποιημένοι από την πενταετή θητεία του. Ιδιαίτερα η μεγάλη μάζα του πληθυσμού στα προάστια, των μεταναστών 2ης και 3ης γενιάς και/ή των οικονομικά αδύναμων και με λιγότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κοινωνικής ανέλιξης. Ωστόσο, φαίνεται, από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου (5-6/04 Opinion Way) να παίρνει ένα ποσοστό περίπου 26,5% και δεν κινδυνεύει να χάσει τον προεδρικό θώκο. Ταυτόχρονα προσπαθεί να επεξεργαστεί, προεκλογικά, μέτρα ανακούφισης της αγοραστικής δύναμης των μικρομεσαίων στρωμάτων του πληθυσμού –που ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του οπωσδήποτε θα απειλήσουν- για να αποφύγει άμεσα την έκρηξη των κοινωνικών διαχωρισμών.


Η ακροδεξιά με λάβαρο πάντα τη μισαλλόδοξη ατζέντα ενάντια στους μουσουλμάνους μετανάστες και πρόσφυγες, την εσωτερική ασφάλεια, την εθνική ταυτότητα και κυριαρχία, και τον ευρωσκεπτικισμό, με τον εντελώς ακραίο λόγο του Ζεμούρ, προωθεί τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις (5-6/04 Opinion Way) έχει πλησιάσει τον Μακρόν επικίνδυνα (21,5% ), προεξοφλώντας κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη θέση στον α’ γύρο .


Η κεντροδεξιά, με υποψήφια των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων την Βαλερί Πεκρές και με συνθήματα ταλαντευόμενα μεταξύ των ακραίων φωνών ρατσισμού και των μετριοπαθών συνθημάτων του Μακρόν φαίνεται ότι δημοσκοπικά έχει χάσει τους παραδοσιακούς υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων (ανώτατα δημόσια στελέχη και διανοούμενους) και
έχει περιοριστεί στο 9% (5-6/04 Opinion Way).

 

Η κατακερματισμένη Αριστερά αλλά και οι Πράσινοι στέκονταν, μέχρι πρόσφατα, αμήχανοι μπροστά στις δικές τους προτεραιότητες. Τα κοινωνικά κινήματα (για την κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, την οικολογία, τα ζητήματα δημοκρατίας, πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, ισότητας φύλων, ελευθερίας σεξουαλικού προσανατολισμού, ανεξιθρησκίας και ενάντια στον πόλεμο) δημιουργημένα κατά πλειοψηφία στον απόηχο των «Κίτρινων γιλέκων» συνεργάζονται με τους διάφορους υποψηφίους της προεδρικής εκλογικής διαδικασίας για να εντάξουν στα προγράμματα τους τις δικές τους προγραμματικές θέσεις.


Τελευταία ο Μελανσόν, εκπρόσωπος της Ανυπότακτης Γαλλίας, φαίνεται ότι προσπαθεί να προσδώσει ένα νέο όραμα στην Αριστερά διεκδικώντας να μπεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.


Ο Μελενσόν ζητά, σε περίπτωση που νικήσει στις προεδρικές εκλογές, να του δώσουν οι πολίτες -μετά από δημοψήφισμα- την άδεια να επιχειρήσει μια πολιτική επανεκκίνηση, την ίδρυση χαρακτηριστικά της VIης Δημοκρατίας (VIe République). Προτείνει ένα πρόγραμμα ρήξης με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό προπαγανδίζοντας μια κοινωνία αλληλοβοήθειας των πολιτών σε αρμονική σχέση με τη φύση.


Για να πραγματοποιηθούν οι προγραμματικές διακηρύξεις σχεδιάζει :


• τη σύγκληση Συντακτικής Βουλής η οποία θα αποφασίσει το -κατά το δυνατό- ισχυρότερο σύγχρονο κοινοβουλευτικό και συμμετοχικό πολίτευμα. Το Πολίτευμα της VIης Δημοκρατίας (VIe République),με:
-δικαίωμα ψήφου στα 16, αναγνώριση λευκής ψήφου, δυνατότητα ανάκλησης οποιουδήποτε εντάλματος με δημοψήφισμα πολιτών, ανάπτυξη των δημοσίων υπηρεσιών και θεσμών υπέρ του πολίτη και μεγαλύτερης φορολογίας των πλουσιότερων.


• λήψη οικονομικών μέτρων έκτακτης ανάγκης για την ανακούφιση των πιο αδύναμων με κυριότερα:
-Μπλοκάρισμα της τιμής των ειδών πρώτης ανάγκης (βασικά τρόφιμα, είδη υγιεινής, καύσιμα κ.λπ.)
- Κατώτατο μισθό στα 1.400 ευρώ καθαρά.
- Συνταξιοδότηση σε ηλικία 60 ετών, με ελάχιστο όριο 1.063 ευρώ για ελλιπή σταδιοδρομία.
- Εγγύηση αυτονομίας 1.063 ευρώ για μαθητές και μαθητές επαγγελματικών λυκείων.
- Εγγυημένη απασχόληση με κατώτατο μισθό για κάθε εθελοντή, μακροχρόνια άνεργο, στην οικολογική μετάβαση ή στους κοινωνικούς τομείς.


• Στροφή προς την οικολογία με κύρια μέτρα:
- Καταχώρηση στο Σύνταγμα του «πράσινου κανόνα», σύμφωνα με τον οποίο «δεν παίρνει κανείς από τη φύση περισσότερα από όσα μπορεί να ανασυνθέσει»
- Νόμους-πλαίσια που καθιερώνουν συντονισμό σχετικών ενεργειών μεταξύ εθνικού και τοπικού επιπέδου για τον προγραμματισμό.
- Στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 65% το 2030.
- Δημόσιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας έως το 2045.
- Απαγόρευση δημιουργίας εγκαταστάσεων εντατικής εκτροφής ζωικού κεφαλαίου (ως εργοστάσια) και σκληρών πρακτικών κυνηγιού.


• Εκδημοκρατισμό, χρηματοδότηση και κοινωνικό έλεγχο παιδείας, δικαιοσύνης, αστυνομίας, δημόσιας υγείας, σωφρονιστικού συστήματος


• Μέτρα ισότητας:
-Πλαφόν στον ανώτατο μισθό (20πλάσιος του κατώτατου μισθού).
- Πιο προοδευτικός φόρος εισοδήματος με επιβάρυνση των πλουσίων.
- Καθολικός φόρος κατά της φοροδιαφυγής.
- Αποκατάσταση και ενίσχυση του φόρου περιουσίας.
- Επιβολή στις εταιρείες να πληρώνουν μπόνους 10% σε όλες τις γυναίκες υπαλλήλους τους, επιβάρυνση του εργοδότη να αποδείξει ότι υπάρχει ήδη ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών για ίση εργασία.
- Δικαίωμα στην αντισύλληψη και στην άμβλωση κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα
- Σχέδιο κατά της βίας κατά των LGBTI


• Διεθνή:
-Έξοδος από το ΝΑΤΟ υπέρ «αλλο-παγκοσμιοποίησης συμμαχιών», «μη ευθυγράμμιση» της Γαλλίας με τις μεγάλες δυνάμεις.
- Υποδοχή μεταναστών, επαναδιαπραγμάτευση του κανονισμού του Δουβλίνου (ευρωπαϊκός κανονισμός σχετικά με την πολιτική παροχής ασύλου στις χώρες μέλη της ΕΕ) και των συμφωνιών του Touquet (διασυνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας) και νομιμοποίηση εργαζομένων χωρίς χαρτιά.
-Ενεργοποίηση της ρήτρας για την αποδέσμευση της Γαλλίας από τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών συνθηκών που εμποδίζουν την εφαρμογή ορισμένων πτυχών του εκλογικού προγράμματος.

Με αυτό το πρόγραμμα ο Μελενσόν εξασφαλίζει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου (5-6/04 Opinion Way) ~16% ενώ η υπόλοιπη αριστερά και οικολόγοι (9 κόμματα) προβλέπονται συνολικά σε ένα άλλο ~15% .


Είναι εμφανές, παρά την προβλεπόμενη μεγάλη αποχή, ότι αυτή τη στιγμή το παιχνίδι στον πρώτο γύρο για την ανάδειξη των 2 κυρίων υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο παίζεται στην ψήφο των αναποφάσιστων που αποτελούν περίπου ένα 28% του εκλογικού σώματος.


Παρά το κοινό αίσθημα για την κατάκτηση της 1ης και 2ης θέσης από τους Μακρόν και Λεπέν αντίστοιχα μόνο η ετυμηγορία της κάλπης θα μας δείξει τις προθέσεις και τις αποφάσεις τελευταίας στιγμής του γαλλικού εκλογικού σώματος …


Πηγές: Διαδικτυακός τύπος (Le monde, Les Echos,) Deutsche Welle.

*Η Αντωνία Πάνου είναι αρχιτέκτων – ερευνήτρια

Αναδημοσίευση απο: kommon.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται  στο άρθρο  είναι προσωπικές της αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση της Ρωγμή στην ενημέρωση. 

                                                                                

                                                                                              Ρωγμή στην ενημέρωση 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.