Γ. Βαρουφάκης στο συνέδριο του ΜέΡΑ25: Η ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση, στον πόλεμο, στην εκμετάλλευση
«Η ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση, στον πόλεμο, στην εκμετάλλευση», ήταν το κεντρικό σύνθημα της ομιλίας του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, κατά την έναρξη του Β' Μέρους του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του κόμματος, που πραγματοποιείται μέχρι την Κυριακή στον «Ελληνικό Κόσμο».
Ο Γ. Βαρουφάκης ξεκίνησε εξαπολύοντας επίθεση και στα τρία «κυβερνητικά» κόμματα λέγοντας πως «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ τα εκχώρησαν όλα στην ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα». «Όλα ξεκίνησαν με το Κραχ του 2008. Η παραλίγο κατάρρευση του διεθνούς καπιταλισμού πυροδότησε μόνιμη κρίση που κορυφώνεται από τότε» είπε.
Όπως σημείωσε, «η ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα τρέμει την ανεξέλεγκτη κρίση που η ίδια δημιούργησε», αλλά «καταφέρνει να μένει κυρίαρχη μέσω του εκβιαστικού διλήμματος: Ή υποτάσσεστε στην ακροκεντρώα εξουσία μας που πριμοδοτεί στον ξενοφοβικό εθνικισμό, ή θα έχετε να κάνετε με την εθνικιστική-ξενοφοβική-νεοφασιστική διεθνή».
"Εμείς υπάρχουμε, αναπνέουμε, είμαστε εδώ, για να λέμε το μεγάλο όχι στα εκβιαστικά, τα ανόητα διλήμματα της ολιγαρχίας. Η ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση, στον πόλεμο, στην εκμετάλλευση - αλλά και στην παράνοια που φέρνει η τεράστια συσσώρευση πλούτου στους πολύ λίγους», υπογράμμισε, κάνοντας μια αναδρομή στη δημιουργία του DiEM25 στο Βερολίνο και το 2018 του ΜέΡΑ25:
«Το ιδρύσαμε για να σηκώσουμε το μαύρο πέπλο της θλίψης που σκέπασε τα πρόσωπα των ανθρώπων εκείνο το καλοκαίρι του '15 όταν οι δικοί μας σύντροφοι ανέτρεψαν το μεγαλειώδες όχι στην τρόικα», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε πως τον Νοέμβρη του 2018, στο Βερμόντ των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Bernie Sanders ίδρυσαν την Προοδευτική Διεθνή, «που σήμερα έχει ανοίξει τα φτερά της, μετρώντας συνδικάτα, κόμματα και οργανώσεις με πάνω από 200 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο».
«Δημιουργήσαμε το DiEM25, το ΜέΡΑ25 και την Προοδευτική Διεθνή, ως δήλωση πίστης ότι, όπως δεν υπάρχει τελική νίκη, δεν υπάρχει ούτε τελική ήττα. Ότι μπορούμε!» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για επίδειξη «διεθνισμού στη πράξη» στο πλαίσιο του συνεδρίου.
Συγκεκριμένα εξήγησε, πως πέρα από το Καταστατικό, όλα τα μέλη του ΜέΡΑ25 και όλα τα μέλη του DiEM25 θα συναποφασίσουν για πέντε βασικές στρατηγικές επιλογές, μέσω πανευρωπαϊκών ψηφοφοριών που αρχίζουν σήμερα και που θα ολοκληρωθούν σε μια εβδομάδα. Όπως είπε, οι δύο πανευρωπαϊκές ψηφοφορίες αφορούν «τα δύο μεγάλα, στρατηγικής σημασίας ερωτήματα για τον τόπο μας».
Το πρώτο ερώτημα, σημείωσε, είναι «τι θα κάνετε αν γίνετε κυβέρνηση και σας απειλήσουν πάλι με κλείσιμο τραπεζών;». «Τα τείχη της φυλακής χρέους, στην οποία μας επέστρεψε ο κ. Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015, σήμερα τα ψηλώνει και τα ενισχύει η 'Μητσοτάκης ΑΕ'. Ναι, συνοδοιπόροι, όπως μόνο το ΜέΡΑ25 προέβλεπε, η χρεοδουλοπαροικία βαθαίνει. Χρέος και επιτόκια αυξάνονται ξανά μαζί, όπως τότε... το 2010. Το 5ο μνημόνιο είναι νομοτελειακά δεδομένο, όσο ακριβώς ήταν και το πρώτο», σχολίασε ο Γ. Βαρουφάκης και πρότεινε την εξής απάντηση στο «καυτό ερώτημα»:
Το ΜέΡΑ25 πασχίζει για την απόδραση της Ελλάδας από την φυλακή χρέους εντός της Ευρωζώνης
Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει 7+1 Τομές που αποτελούν άμεσες δεσμεύσεις: Η 7η από αυτές τις τιμές αφορά το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών «ΔΗΜΗΤΡΑ», που θα μας βοηθήσει να αναπνεύσουμε εντός του ευρώ και θα αποτελέσει υποδομή, το πρώτο βήμα, ενός βασικού εισοδήματος για κάθε πολίτη.
Το ΜέΡΑ25 απορρίπτει το διπλό νόμισμα, αλλά και κάθε εκβιασμό της Κεντρικής Τράπεζας. Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρανομήσει και πάλι κλείνοντας τις τράπεζες, το «ΔΗΜΗΤΡΑ» θα μετεξελιχθεί αμέσως σε εθνικό νομισματικό σύστημα.
Κάλεσε λοιπόν, συνέδρους και τα μέλη του DiEM25, να υπερψηφίσουν αυτή την στρατηγική επιλογή, υπενθυμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, είτε με, είτε χωρίς ευρώ, η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, αντίθετα από την ευρωζώνη απ' όπου η τρόικα μπορεί να σε αποβάλει έμμεσα, κλείνοντας τις τράπεζές σου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διώξουν κράτος-μέλος».
Το δεύτερο καυτό ερώτημα, είπε, αφορά το ενδεχόμενο να εξαρτάται από τους βουλευτές του ΜέΡΑ25 η συγκρότηση κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και αν θα δώσουν «τουλάχιστον ψήφο ανοχής να φύγει η 'Μητσοτάκης ΑΕ'».
«Όλοι μας θέλουμε να φύγει η 'Μητσοτάκης ΑΕ'. Όμως, συνοδοιπόροι, όταν θερίζει η ακρίβεια, ποιος θα είναι υπουργός Ενέργειας δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει η κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας! Ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών δεν μας νοιάζει. Μας νοιάζει να πάει ο ΦΠΑ από το 24% στο 15% και από το 13% στο 6%! Ποιος θα είναι υπουργός Περιβάλλοντος δεν μας αφορά. Μας αφορά να τελειώνουμε με κάθε εξόρυξη, με τον επικίνδυνο Eastmed, να πάει μπροστά η Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση που προτείνει το ΜέΡΑ25! Και ούτω καθεξής» δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συνέχισε:
«Ρωτήσαμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ: Έστω ότι συγκυβερνούμε. Θα επανα-εθνικοποιήσουμε τη ΔΕΗ; Σιωπή! Συνυπογράφετε τουλάχιστον να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας; Τσιμουδιά! Φαίνεται πως, όπως η ΝΔ, ακούνε δημοψήφισμα και τρέμουν!».
Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ «αν ενδιαφέρεται για συγκυβέρνηση» να πει που διαφωνεί με τις 7+1 τομές του ΜέΡΑ25 και να δουλέψουν «σκληρά, πάνω σε κοινό πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία» προεκλογικά. «Μετά την κάλπη, κανένα σοβαρό κυβερνητικό πρόγραμμα δεν μπορεί να σφυρηλατηθεί, οπότε να μην περιμένουν από εμάς ούτε καν ψήφο ανοχής» ξεκαθάρισε.
Προχωρώντας στη διαδικασία, ο Γ. Βαρουφάκης κατέθεσε προς ψηφοφορία από το συνέδριο συγκεκριμένες προτάσεις: Πρόσκληση «αντι-δεξιών κομμάτων σε προεκλογικό διάλογο στη βάση των 7+1 τομών» και όποιων άλλων σημείων θέλουν να φέρουν, δέσμευση ότι «αν, μετά από έναν τέτοιο προεκλογικό διάλογο, ο ΣΥΡΙΖΑ - ως το μεγαλύτερο κόμμα - προτείνει ελάχιστο κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, θα τεθεί στην κρίση των μελών πανευρωπαϊκά κι η ετυμηγορία των μελών θα είναι δεσμευτική για ολόκληρη την κιοινοβουλευτική ομάδα, διαφορετικά, όπως είπε, «το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να παράσχει ψήφο ούτε εμπιστοσύνης, oύτε καν ανοχής».
7+1 Τομές ως βάση του οποιουδήποτε διαλόγου
Στην ίδια πανευρωπαϊκή ψηφοφορία, κάλεσε τα μέλη να εγκρίνουν «τις 7+1 Τομές ως την βάση του οποιοδήποτε διαλόγου»:
- Άμεση Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας και επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ.
- Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή κατώτατου μισθού και επιδομάτων, μείωση συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 15%, από 13% σε 6% και για λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά από 6% στο 0%.
- Μείωση φορολογικού συντελεστή μικρών επιχειρήσεων στο 10%, μεσαίων στο 20% αλλά και αύξηση για τις μεγάλες στο 30%. Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Κούρεμα χρεών των μικρομεσαίων.
- Για την στέγη: Άμεση κατάργηση του «Ηρακλή», ίδρυση δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων και νέου Οργανισμό Κοινωνικής Στέγης.
- Καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όλα τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης. Κάθε στέγη ένα φωτοβολταϊκό. Ανεμογεννήτριες στη θάλασσα - Πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πηγή με αξιοποίηση βιομάζας - Πρόγραμμα εξοικονόμησης αλλά και μετατροπή της Ελλάδας στο Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής και Διανομής Πράσινου Υδρογόνου.
- Κοινωνικοποίηση της δημόσιας υγείας, της παιδείας και της ενημέρωσης. Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στον κρατικό μηχανισμό και στη δημόσια περιουσία - με την Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την Στατιστική Υπηρεσία και το Υπερταμείο να επιστρέφουν από την τρόικα στο Δημόσιο.
- Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στον δανεισμό και στις συναλλαγές με την ένταξη του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ, και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε δημόσια Αναπτυξιακή - Αγροτική Τράπεζα και βέβαια την άμεση ίδρυση του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών «ΔΗΜΗΤΡΑ».
Αναφερόμενος στις επόμενες εκλογές, επιτέθηκε και «στα τρία μνημονιακά κόμματα», όπως είπε, τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «βλέπουν τις εκλογές ως ευκαιρία εναλλαγής διαχειριστικών ομάδων ενός συστήματος το οποίο, επί της ουσίας, παραμένει το ίδιο».
«Αποφεύγουν το Μεγάλο Όραμα όπως ο διάβολος το λιβάνι. Το συγκαταλέγουν στις αυταπάτες και επικεντρώνονται σε δύο πράγματα: Να πείσουν τον κόσμο ότι η ζωή του θα είναι λίγο λιγότερο σκληρή με εκείνους στο Μαξίμου, και τους ολιγάρχες ότι η εκλογή τους δεν θα τους βλάψει», είπε και τόνισε πως «μόνο» το ΜέΡΑ25 «ονοματίζει τους ολιγάρχες μέσα κι έξω από τη Βουλή».
«Εμείς την ανυπακοή μας στην ολιγαρχία την εντάσσουμε σ' ένα Μεγάλο Όραμα για οριστική ανατροπή της αυτοκρατορίας του κεφαλαίου που καταστρέφει τον πλανήτη, που σκλαβώνει τους ανθρώπους, και που μας επιβάλει να φυτοζωούμε σε μια ιδιότυπη φυλακή του χρέους», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Είμαστε το μόνο κόμμα που μελετά την τεχνοφεουδαρχία την οποία γεννά η τελευταία κρίση του καπιταλισμού. Που εκπονεί διεθνιστικό σχέδιο ρήξης με αυτό το δυστοπικό εκμεταλλευτικό σύστημα». Υποσχέθηκε επίσης, ότι «αν γίνουν κυβέρνηση», πέραν από τις γενικές εκλογές θα προβλέπονται και δημοψηφίσματα, ενώ παράλληλα, ο λαός θα αποκτήσει «έλεγχο επί της κρατικής εξουσίας, της παιδείας, της υγείας, της ενημέρωσης, μέσα από τα διαβουλευτικά συμβούλια κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών που θα θεσμοθετήσει το ΜέΡΑ25».
Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε: «Δεν αρκεί να τα βάζουμε με την ολιγαρχία. Δεν αρκεί να σχεδιάζουμε το μέλλον επιστημονικά. Δεν αρκεί να μιλάμε μεταξύ μας [...] Καθήκον μας είναι να βγούμε εκεί έξω. Εκεί έξω, θα βρούμε την ταπείνωση, την μοναξιά, την απαξίωση και την αναξιοπρέπεια να περπατούν ως τραμπούκοι στους δρόμους των πόλεών μας, να ροβολάνε τα μονοπάτια της επαρχίας μας, και να σπέρνουν παντού την απαισιοδοξία, τη διχόνοια και τη δυσαρέσκεια από την οποία μόνο η ολιγαρχία επωφελείται», κατέληξε.
Αναδημοσίευση από το tvxs.gr - 12/5/2022
Ρωγμή στην Ενημέρωση
Δεν υπάρχουν σχόλια