Εγκρίθηκε η νέα επιβαρυντική τιμολογιακή πολιτική για τα απορρίμματα στην Αττική από τον ΕΔΣΝΑ


Δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη - Έρχεται νέα αύξηση δημοτικών τελών

Έγκριση στη νέα τιμολογιακή πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής το 2022 έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νόμου Αττικής - ΕΔΣΝΑ σε συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις.

Συγκεκριμένα αν και εγκρίθηκε μία «συμβολική» μείωση της τάξης του 1% στην Ενιαία Τιμή Αναφοράς για κάθε τόνο απορριμμάτων, με αποτέλεσμα η τιμή αυτή να πέφτει ελαφρώς, από τα 53,73 ευρώ στα 53,16 ευρώ, την ίδια στιγμή προστίθενται επιπλέον 19,8 ευρώ, όπως προβλέπεται από το τέλος ταφής του 4819/2021, κάτι που σημαίνει ότι από το συγκεκριμένο τέλος το κόστος κάθε τόνου, που οδηγείται προς ταφή, αυξάνεται κατά περίπου 37% για το 2022 και θα ανέλθει στα 72,96 ευρώ ανά τόνο.

Με την τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ, οι δήμοι της Αττικής θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά για το 2022 ένα ποσό 127.727.698 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, τα 34.668.791 ευρώ αποτελούν κόστος λόγω του τέλους ταφής (το οποίο σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να αποδοθεί στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για να χρηματοδοτήσει αυτός στη συνέχεια δράσεις ανακύκλωσης των δήμων και των συνδέσμων τους) και σε 93.058.907 ευρώ αθροίζονται οι εισφορές που θα πρέπει να πληρώσουν οι δήμοι στον ΕΔΣΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων τους και τα αντισταθμιστικά που καταβάλλονται στους δήμους (κυρίως τον δήμο Φυλής) που επιβαρύνονται περιβαλλοντικά από τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή.

Με άλλα λόγια, το τέλος ταφής του νόμου 4819/2021 έρχεται να αυξήσει το συνολικό κόστος διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής κατά 1/3, επιβάρυνση που προφανώς θα μεταφερθεί στα… γνωστά υποζύγια, δηλαδή τους δημότες.

Απορρίφθηκε η πρόταση της ΠΕΔΑ

Η ΠΕΔΑ ζήτησε αναβολή της συνεδρίασης του ΕΔΣΝΑ, καθώς μόλις μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, συνεδρίασε η ΠΕΔΑ ζητώντας αναβολή της συνεδρίασης του ΕΔΣΝΑ. εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης του κόστους που προτάθηκε με την τιμολογιακή πολιτική και ειδικότερα του λειτουργικού κόστους του ΕΔΣΝΑ, αλλά και χρόνος για περαιτέρω συζήτηση.
Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό από τον σύνδεσμο, όπως επίσης απορρίφθηκε η Πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ για μείωση της Ενιαίας Τιμής Αναφοράς κατά 15 ευρώ/τόνο (δηλαδή να μειωθεί στα 38,16 ευρώ/τόνο) με μηδενική χρέωση ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, όπως είναι τα βιοαπόβλητα.

Επιπλέον, δεν υιοθετήθηκε η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔΑ για αναστολή της επιβολής του τέλους ταφής για τουλάχιστον δύο χρόνια. Αίτημα για αναστολή του τέλους ταφής έχει κατατεθεί και από την ΚΕΔΕ προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπό το δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί «με κύρια ευθύνη της κεντρικής διοίκησης» τα έργα που θα ενισχύσουν την ανακύκλωση και θα εκτρέψουν απορρίμματα από τις χωματερές. Ουδέποτε εισακούσθηκε καθώς ο πρωθυπουργός έκλεισε κάθε συζήτηση αναβολής σε συνάντηση που είχε με το συλλογικό όργανο των δημάρχων.

Νέα τιμολογιακή πολιτική με έγκαιρη ενημέρωση των δήμων, χωρίς αιφνιδιασμούς ισχυρίζεται ο ΕΔΣΝΑ

Το αίτημα της ΠΕΔΑ όχι μόνο απορρίφθηκε, αλλά με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΕΔΣΝΑ μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου, ισχυρίζεται ότι: «Η πρόταση για την τιμολογιακή πολιτική του 2022 έχει αποσταλεί επίσημα σε όλους τους δήμους της Αττικής από την 21η Μαρτίου 2022, δηλαδή σχεδόν 45 ημέρες πριν τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, χρονικό διάστημα ικανό για να γίνει ολοκληρωμένη και πλήρης συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια των δήμων. Γεγονός που διαψεύδει όσους ισχυρίζονται ότι το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ αιφνιδίασε τους δήμους και δεν έθεσε έγκαιρα υπόψη τους την πρότασή της».

Η εφαρμογή του τέλους ταφής, αποτελεί κυβερνητική απόφαση κι όχι επιλογή του ΕΔΣΝΑ ισχυρίζεται ο σύνδεσμος.

"Σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 38 του Ν. 4819/2021, το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 55 του Ν. 4609/19, εφαρμόζεται και στον ΕΔΣΝΑ, όπως και σε όλη τη χώρα, το τέλος ταφής. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία το τέλος ταφής για το έτος 2022 ορίζεται σε είκοσι (20) ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά πέντε (5) ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των τριάντα πέντε (35) ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουάριου 2026, το τέλος ταφής ορίζεται σε σαράντα πέντε ευρώ (45) ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των πενήντα πέντε (55) ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη" αναφέρει σε ανακοίνωση του. "Όσοι επιμένουν να χρεώνεται φθηνά η ταφή των απορριμμάτων, σε βάρος της ανακύκλωσης και της δημιουργίας σύγχρονων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον επεξεργασία τους, θα μας βρίσκουν σταθερά απέναντι. Οι λαϊκιστές και οι πολέμιοι κάθε προόδου στην υλοποίηση των υποδομών επεξεργασίας, τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σχετικών έργων, σημαίνουν επιβαρύνσεις εκατομμυρίων ευρώ για τους πολίτες και διαιώνιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος της ταφής των σκουπιδιών χωρίς επεξεργασία στο ΧΥΤΑ Φυλής" επισημαίνει.

Εκλογή νέου Αντιπροέδρου στο Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ εκλέχθηκε κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας ως νέος Αντιπρόεδρος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Παπαδάκης, στη θέση του παραιτηθέντος Περιφερειακού Συμβούλου και μέχρι πρότινος αντιπροέδρου, Γιάννη Σμέρου.
……………

Μπορεί να τσακώνεται η ΠΕΔΑ με τον ΕΔΣΝΑ για τον τρόπο που αποφασίστηκε η νέα τιμολογιακή επιβαρυντική πολιτική του ΕΔΣΝΑ για τους πολίτες της Αττικής, η διαχείριση των απορριμμάτων και το τέλος ταφής στη χωματερή της Φυλής, το σίγουρο όμως είναι ότι οι κάτοικοι της Αττικής θα πληρώσουν επιπλέον για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χωματερή της Φυλής. Μία χωματερή που συνεχίζει να λειτουργεί και να επιβαρύνει τη δυτική Αττική και την ζωή των κατοίκων της για δεκαετίες.

ΠΗΓΕΣ: airetos.gr, edsna.gr

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.