Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»: Εν αναμονή των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης οι εργαζόμενοι

Από την εργασιακή… ομηρία στην οποία βρίσκονται από 15 έως και 20 χρόνια, στο δρόμο θα μείνουν εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αφού έμειναν εκτός των πινάκων διοριστέων.


78.114 αιτήσεις ενδιαφερόμενων υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά για 2.909 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων κατηγορίας Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε δήμους της χώρας, για να εργαστούν με μόνιμη σχέση εργασίας στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι αιτήσεις αφορούσαν την προκήρυξη 4Κ/2020 του Α.Σ.Ε.Π.

Να σημειωθεί ότι πάνω από 2.900 εργαζόμενοι με συμβάσεις επαναλαμβανόμενες εργάζονται στο πρόγραμμα αυτό και αρκετοί από αυτούς (έμπειρο προσωπικό) θα βρεθούν εκτός εργασίας, ορισμένοι μετά από δέκα πέντε και πλέον χρόνια εργασίας, όταν ολοκληρωθούν από τον ΑΣΕΠ τα οριστικά αποτελέσματα.

Με απόφαση στήριξης προς τους εργαζόμενους, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ζητά από το υπουργείο εσωτερικών την διασφάλιση της συνέχισης της εργασίας, για όσους έμειναν εκτός προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απαντώντας στη βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα συνεχίσουν να προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα της προκήρυξης 4Κ/2020 του Α.Σ.Ε.Π. και να ενταχθούν σε αυτό οι επιτυχόντες.

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός κ. Βορίδης:

η προκήρυξη οδήγησε σε μία μοριοδοτική διαδικασία, και το Α.Σ.Ε.Π., κατόπιν ελέγχου των αιτήσεων και των δικαιολογητικών, εξέδωσε προσωρινούς πίνακες κατάταξης διοριστέων και απορριπτέων τους οποίους καταχώρησε στην ιστοσελίδα του.

Σημείωσε δε ότι, κατά των ανωτέρω πινάκων έχουν υποβληθεί συνολικά 636 ενστάσεις για τις οποίες το Α.Σ.Ε.Π. θα διενεργήσει τον αυτεπάγγελτο έλεγχο των δικαιολογητικών και θα εκδώσει τα οριστικά αποτελέσματα της διαδικασίας επιλογής.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτημα του κ. Κεγκέρογλου σχετικά με την προκήρυξη επιπλέον θέσεων για απασχολούμενους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί, κατόπιν συνεννοήσεως με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ύπαρξη μίας τέτοιας ανάγκης, αυτή θα εξεταστεί και θα απαντηθεί μέσα στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων για το 2023.

ΠΗΓΗ: www.epoli.gr

…….

Από την εργασιακή… ομηρία, στην οποία βρίσκονται για πάνω από 15 έως και 20 χρόνια, στο δρόμο θα μείνουν εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, φαίνεται ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων μένει εκτός διαγωνισμού 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ, που προκηρύχθηκε πριν από δύο χρόνια.

Η επιλογή της κυβέρνησης να μη μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που παρέχουν εργασία μέχρι και 20 χρόνια, αλλά να γίνει νέος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι που παρείχαν υπηρεσίες, μέσω του προγράμματος σε ηλικιωμένους και ανήμπορους για 15-18 ακόμα και 20 χρόνια να μένουν χωρίς δουλειά, οδηγώντας τους σε απόλυτο αδιέξοδο και σε εργασιακή αβεβαιότητα, αφού οι περισσότεροι είναι πάνω από 50 ετών.

Πρόκειται για αδικία σε βάρος εργαζομένων που παρείχαν σημαντική κοινωνική προσφορά για πολλά χρόνια αδιάλειπτης εργασίας.

Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί αντιδράσεις στους κόλπους των εργαζομένων -συνολικά ανέρχονται σε 2.909 άτομα- σε όλους τους δήμους, όπου λειτουργεί το πρόγραμμα.

Είναι σίγουρο ότι η απομάκρυνση έμπειρων εργαζομένων από το «Βοήθεια στο Σπίτι», θα επιφέρει δυσλειτουργίες στην υλοποίηση του προγράμματος. Για αυτό δεν πρέπει να απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Για να σταματήσει το αντεργατικό απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων - ομήρων χρειάζεται μαζικός δυναμικός αγώνας των ίδιων των εργαζομένων, ενάντια σε κυβερνήσεις και δημάρχους.

Μονιμοποίηση όλων όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν αλλεπάλληλες συνεχείς συμβάσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του λαού.

Υ.Γ. Αντισυνταγματική η ειδική μοριοδότηση (ειδική εμπειρία) για πρόσληψη στο Δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση.

Η ολομέλεια του Συμβούλιου Επικρατείας με την υπ’ αριθ. 192/2022 απόφασή του έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν. 4551/2018, μετά την προσθήκη του ν. 4571/2018, που προβλέπουν αυξημένη μοριοδότηση της “ειδικής εμπειρίας” που έχει κτηθεί κατά το άρθρο 10 του ν. 3329/2005 σε σχέση με τη γενικώς μοριοδοτούμενη αντίστοιχη εμπειρία του ν. 2194/1994.


Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.