ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ Δευτέρα 20 Ιουνίου στις 8 το πρωί

     ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πετρούπολης, μετά από ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε στις 26 Μαΐου 2022, καλεί τους πολίτες σε Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας για τον Αποκλεισμό της Χωματερής.

 Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 και ώρα 8 π.μ. στην Πλατεία 8ης Μάρτη στο Πανόραμα (μπροστά από το Άπολις), όπου θα υπάρχουν πούλμαν για τη μεταφορά του κόσμου.

Καλέσματα  Εργατικών Σωματείων, Συλλογικοτήτων της δυτικής Αθήνας για συμμετοχή στη συγκέντρωση στη χωματερή της Φυλής.

 "Η εγκατάσταση της Φυλής με τα εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών, το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών (ΕΜΑΚ,  τον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων και τη λυματολάσπη ρυπαίνει καθημερινά τον αέρα που αναπνέουμε, το έδαφος  και τα υπόγεια νερά. Επίσημες μετρήσεις μαρτυρούν ότι η ρύπανση των νερών είναι χιλιάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια", αναφέρει σε ανακοίνωση – κάλεσμα για τη συγκέντρωση  της Δευτέρας το Δυτικό Μέτωπο.

"Όμως οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας:

· Αντί να κλείσουν τη χωματερή αυξάνουν τη χωρητικότητά της κατά 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

·  Αντί να κλείσουν το ΕΜΑΚ, παρατείνουν τη λειτουργία του για δεκάδες  χρόνια.

·  Αντί να κλείσουν τον Αποτεφρωτήρα παρατείνουν τη λειτουργία του για άλλα 25 χρόνια.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σχεδιάζουν και νέα θηριώδη εργοστάσια και μονάδες καύσης σκουπιδιών στη Δυτική Αττική.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα ψέματα ότι κλείνει η χωματερή τα ακούμε πάνω από 30 χρόνια. Τώρα τα ψέματα τελείωσαν. Ή θα κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής, ή θα αρρωστήσουμε όλοι!  Με το νέο Περιφερειακό Σχέδιο (ΠΕΣΔΑ) του κ. Πατούλη ολόκληρη η Δυτική Αττική μετατρέπεται σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο και αυτό δεν πρέπει να περάσει" επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου.

Το Σωματείο εργαζομένων του Δήμου Πετρούπολης αναφέρει: «Το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων αφορά όλη την Αττική , τα σχέδια τους υπονομεύουν την υγεία του λαού στην Αττική. Η υποκρισία τους  για το περιβάλλον της Κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής του Πατούλη περισσεύει.  Η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεράστιες ευθύνες για τα εγκληματικά τους σχέδια στην περιοχή. 

Τώρα είναι ώρα για ΑΓΩΝΑ, για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Όλοι στις 7:30 στην Πλατεία 8ης Μαρτίου και στην συνέχεια συγκέντρωση στην είσοδο του ΧΥΤΑ Φυλής». 

Η ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ-ΦΥΛΗΣ αναφέρει μεταξύ άλλων:  «Η κινητοποίηση στις 20/6/22, στην οποία πρωτοστατεί ο Δήμος Πετρούπολης, πρέπει να είναι  μια νέα αρχή στους αγώνες μας! Καλούμε τους κατοίκους της δυτικής πλευράς της Αττικής, τα δημοτικά συμβούλια, τα συνδικάτα των εργαζομένων, την εκπαιδευτική κοινότητα και τα περιβαλλοντικά κινήματα να μπουν μπροστά και να πουν ΟΧΙ στο νέο καταστροφικό περιφερειακό σχέδιο (ΠΕΣΔΑ) του κ. Πατούλη.  Να απαιτήσουμε όλοι μαζί να κλείσει, επιτέλους, η εγκατάσταση της Φυλής!!!

Φωτο: αρχείου

Και η ΕΛΜΕ επισημαίνει ότι "το πάγιο αίτημά της ΕΛΜΕ να οργανωθεί ΤΩΡΑ  πλήρης ανακύκλωση (4 ρεύματα, βιοδιασπώμενα, κλαδέματα κλπ) από τον Δήμο Φυλής με έμφαση και με πυρήνα τις πολλές δεκάδες σχολικές μονάδες και τους παιδικούς σταθμούς της περιοχής. Αυτό επιβάλλεται να γίνει με την ανάλογη ένταση και αποτελεσματικότητα και σε όλους τους Δήμους σε Δ. Αττική και Δ. Αθήνα. Θα είναι μια σημαντική προσπάθεια για τη σημαντική μείωση του όγκου των σκουπιδιών στις περιοχές μας, αλλά και όλη την Αττική και την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των απορριμμάτων".

 Κοινό κάλεσμα 11 δημοτικών παρατάξεων της δυτικής Αθήνας για τη συγκέντρωση στη χωματερή της Φυλής !

 Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις που συνυπογράφουμε το παρών κείμενο στηρίζουμε, συμμετέχουμε και καλούμε κάθε πολίτη των περιοχών μας στην κινητοποίηση τη Δευτέρα 20.06.2022 και ώρα 08:00 στην χωματερή της Φυλής που αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης.

Οι πολίτες στη Δυτική Αθήνα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια περιβαλλοντική και υγειονομική αδικία δεκαετιών καθώς ζούνε ελάχιστα ή λίγα χιλιόμετρα από τον ΟΕΔΑ Φυλής (ΧΥΤΑ, Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-ΕΜΑΚ, λυματολάσπη, βιοαέρια κλπ) και τον μοναδικό στην Αττική αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων.

Η δυσοσμία που γίνεται έντονα αισθητή σε πληθώρα περιοχών στον Δυτικό Τομέα (Πετρούπολη, Ίλιον-Πανόραμα, Καματερό, Περιστέρι-Κηπούπολη) μαρτυρά τον άμεσο κίνδυνο για την υγεία και την ποιότητα ζωής στις γειτονιές μας. Σημειώνεται, ότι για αρκετά χιλιόμετρα από τα σημεία που υπάρχει δυσοσμία διατηρείται το αρνητικό φορτίο μόλυνσης του αέρα.

Με αφορμή και το παραπάνω ζητούμε από τις Διοικήσεις των Δήμων μας άμεσα να τοποθετήσουν συστήματα μέτρησης της ποιότητας του αέρα στο Ποικίλο Όρος, σε κεντρικούς οδικούς άξονες κλπ ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική διάσταση της κατάστασης.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και η κυβέρνηση ετοιμάζουν την εκτίναξη του προβλήματος για όλη την περιοχή μας καθώς  με νέες τους αποφάσεις:

·         αυξάνουν σημαντικά την χωρητικότητα της χωματερής αντί να την οδηγήσουν σε κλείσιμο

·         παρατείνουν για δεκαετίες τη λειτουργία του ΕΜΑΚ

·         παρατείνουν τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα για δεκαετίας και  σχεδιάζουν εργοστάσιο καύσης

Αυτός ο σχεδιασμός συνιστά τεράστια πρόκληση για τη Δυτική Αθήνα και δεν πρέπει να υλοποιηθεί καθώς βρίσκεται στον αντίποδα μιας δίκαιης, σύγχρονης, δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων με έμφαση στη διαλογή πηγή και την ανακύκλωση.

Ο νέος ΠΕΣΔΑ του Περιφερειάρχη δεν πρέπει να περάσει, πρέπει να ηττηθεί και να μπουν οι ανάγκες του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας στο προσκήνιο.

 Ακολουθούν αλφαβητικά οι δημοτικές κινήσεις της Δυτικής Αθήνας που συνυπογράφουν την παραπάνω ανακοίνωση:

Αλληλέγγυα Πόλη [Ίλιον]

Αλληλεγγύη – Η δύναμή μας [Αγ. Ανάργυροι - Καματερό]

Ανάπλαση [Αιγάλεω]

Ανοιχτοί Ορίζοντες [Περιστέρι]

Δημοτική Ανανεωτική Κίνηση [Πετρούπολη]

Ενεργοί Πολίτες [Πετρούπολη]

Η Πόλη Μας [Αγία Βαρβάρα]

Νοιάζομαι [Αγ. Ανάργυροι - Καματερό]

Πόλη Αλληλεγγύης και Δημιουργίας [Αγ. Ανάργυροι - Καματερό]

Πόλη του Αύριο [Αγ. Ανάργυροι - Καματερό]

Πολίτες σε Δράση [Χαϊδάρι]


ΠΗΓΗ: oxixytafilis.blogspot.com

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.