Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να μην απελαθούν οι τρεις πρόσφυγες μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα και η οικογένεια τους

 Ο Χέμιν, η Ντοά και η Ραχμά είναι τρία αδέρφια, Κούρδοι ιρακινής καταγωγής που έφτασαν στην Ελλάδα το 2016.  Σχεδόν έξι χρόνια στην Ελλάδα έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία  και όμως η Επιτροπή Ασύλου στέκεται εμπόδιο στα όνειρά τους.

Οι τρεις έφηβοι πρόσφυγες  είναι τα τρία από τα πέντε παιδιά  της οικογένειας Αλί που μαζί με τους γονείς τους κινδυνεύουν πλέον με απέλαση καθώς απορρίφτηκε για δεύτερη φορά το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου.

Η οικογένεια αφού έφτασε στην Ελλάδα ζει στον Βύρωνα μέσω του προγράμματος ESTIA και τα τρία αδέρφια φοιτούν στο 4ο Γυμνάσιο της περιοχής.  Η επταμελής οικογένεια  σύμφωνα με την Διεύθυνση αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, καλείτε να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα μας και να απελαθεί μέχρι  την 1η  Ιουλίου 2022.

Φωτο: Αρχείου

Ενώνουν τις φωνές και βρίσκονται στο πλευρό των μαθητών  για να μην απελαθούν

 Έχουν ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες στήριξης και αλληλεγγύης προς τους μαθητές και την οικογένειά τους,  όπως από τον σύλλογο διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα που με ομόφωνη απόφαση του ζητά να μην απελαθούν οι μαθητές και καταδικάζει την απόφαση.

Δίπλα τους

Η διευθύντρια του σχολείου, Ειρήνη Θεοδωροπούλου, σε επικοινωνία με την Ρωγμή μας ανέφερε: «Πρόκειται για τρεις μαθητές μας από το Ιράκ. Μέλη μιας επταμελής οικογένειας, εξαιρετικά παιδιά. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στο σχολείο με τα παιδιά και μας  δηλώνουν ότι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Δείχνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για να σπουδάσουν. Έρχονται ακόμα και σήμερα που το σχολείο είναι κλειστό και καθηγητές τους παραδίδουν μαθήματα εθελοντικά. Προσπαθούμε ως σύλλογος διδασκόντων να μην απελαθούν. Είμαστε σε συνεννόηση με το Αυτόνομο Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης Εκπαίδευσης Προσφύγων του υπουργείου Παιδείας, συντάσσουμε ένα  σημείωμα που θα αποδεικνύουμε ότι οι μαθητές μας έχουν σωστή συμπεριφορά και πρέπει να μην απελαθούν. Συνεργαζόμαστε και με τον Δήμο Βύρωνα  και ελπίζουμε ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε ώστε να μην απελαθούν από τη χώρα μας.»

Η  Ζ’ ΕΛΜΕ (Βύρωνας – Ηλιούπολη – Καισαριανή – Υμηττός), σε ανακοίνωση της αναφέρει:  «τα τρία παιδιά από το Ιράκ, όπως ο Σαϊντού πριν από λίγο καιρό αλλά και εκατοντάδες παιδιά πρόσφυγες που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα. Η απάντηση του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να είναι η απέλασή τους από τη χώρα».

Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωση υπογραμμίζει "πως οι τρεις μαθητές, ALI HEMIN, ALI DOAA και ALI RAHMA έχουν φοιτήσει 5 χρόνια σε Ελληνικά σχολεία  από τη Δ΄ δημοτικού έως τη Β΄ γυμνασίου, και όπως αναφέρει σε ομόφωνη ανακοίνωσή του ο σύλλογος διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα, έχουν επιδείξει  εξαιρετική επιμονή και προσπάθεια να μάθουν την Ελληνική Γλώσσα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου, ενώ αυτό που θέλουν είναι να σπουδάσουν και να ζήσουν στην πατρίδα μας. 

Τα τρία παιδιά από το Ιράκ, όπως ο Σαϊντού πριν λίγο καιρό και όπως εκατοντάδες άλλα παιδιά πρόσφυγες, φοιτούν στο ελληνικό σχολείο, θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα. Η απάντηση του Ελληνικού κράτους δεν μπορεί να είναι η απέλασή  τους από τη χώρα. Ζητάμε να ανακληθεί η απόφαση της απέλασης των τριών μαθητών και της οικογένειάς τους".

Ο δήμαρχος Βύρωνα κ Κατωπόδης  Γρηγόρης,  με επιστολή του  ζητά οι τρεις μαθητές «να μην γίνουν για δεύτεροι φορά πρόσφυγες». «Ως δήμαρχος Βύρωνα αλλά και ως εκπαιδευτικός, ενώνω τη φωνή μου με το ψήφισμά της Ζ’ ΕΛΜΕ και ζητώ κι εγώ από την πλευρά μου να ανακληθεί η απόφαση της απέλασης των τριών μαθητών και της οικογένειάς τους».

Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα σε ανακοίνωση της επισημαίνει  «Να ανακληθεί η απόφαση για απέλαση τριών μαθητών και των συγγενών τους!».

Η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα  αναφέρει «Ενώνουμε τη φωνή μας με το σύλλογο διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα και της Ζ΄ΕΛΜΕ και απαιτούμε να ανακληθεί η απόφαση της απέλασης των τριών μαθητών ιρακινής καταγωγής που φοιτούν στο 4ο γυμνάσιο Βύρωνα και της οικογένειάς τους, για να μην γίνουν πρόσφυγες για 2η φορά. Αυτά τα παιδιά είναι δικά μας. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες».

Σχετική αναφορά προς τον υπουργό Νότη Μηταράκη κατέθεσαν  στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γ. Μπαλάφας, Γ. Ψυχογιός, Γ. Μουζάλας, Ν. Παππάς, Θεανώ Φωτίου, Ραλλία Χρηστίδου.

Σε επικοινωνία που είχε η Ρωγμή με το Αυτόνομο Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης Εκπαίδευσης Προσφυγών μας  και το υπουργείο Παιδείας,  μας ενημέρωσαν ότι το θέμα της απέλασης και των μαθητών αφορά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Από την μεριά του το υπουργείο Παιδείας  συγκεντρώνει στοιχεία για τους μαθητές από το σχολείο και θα καταθέσει φάκελο με αυτά τα στοιχεία, δεν αποφασίζουμε εμείς, μας ανέφεραν με νόημα.

Είναι πάρα πολλά τα προσφυγόπουλα και οι οικογένειες τους που έχουν απελαθεί από την χώρα μας, αφού το  ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση προωθούν την απέλαση τους.  Οι τρεις μαθητές πρόσφυγες και η οικογένεια τους  από το Βύρωνα, όπως ο Σισσε στη ΣΑΜΟ αλλά και άλλα προσφυγόπουλα  που βρισκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας μας να μην απελαθούν.

Διαβάστε ακόμη

Να σταματήσουν οι απελάσεις προσφύγων- μαθητών. Να μην απελαθούν οι τρεις μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα Ιρακινής καταγωγής. https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2022/06/4_20.html

Ρωγμή στην ενημέρωση

3 σχόλια:

  1. Ελληνικός πολιτισμός όλε. Αντί νά αγκαλιάσουμε αυτά τα παιδιά και νά τούς δώσουμε την στοργή που τόσο χρειάζονται σέ αυτή την τρυφερή ηλικία, τους δείχνουμε την απανθρωπιά μας και το μίσος μας. Και μετά θέλουμε να ελπίζουμε κάτι καλό από την νέα γενιά. Στα μπάζα να μας πετάξουν. Αυτό μας αξίζει...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμα πρέπει να συγχαρώ την κ. Διευθύντρια, τόν κ. Κατωπόδη και την Ζ ελμε για την αντίδραση τους. Καθώς και όσους συμπαραστέκονται στα παιδιά. Είναι Ελληνόπουλα και το αξίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.