Μειωμένες και με λάθη άρχισαν να βγαίνουν οι fast track συντάξεις

 Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήθελε έως τον Ιούνιο του 2022  να έχουν απονεμηθεί όλες οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργού εργασίας κ. Χατζηδάκη ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν πλέον άμεσα με fast track διαδικασίες, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις έκδοσης των ληξιπρόθεσμων συντάξεων αποδεικνύονται άνθρακας ο θησαυρός.

Ο δικηγόρος- εργατολόγος κ. Τσουκαλάς Κώστας μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή MEGA Σ/K ανέφερε ότι «άρχισαν από τον e-ΕΦΚΑ η να εκδίδονται fast track  συντάξεις, αλλά με πολλά λάθη και μικρότερη σύνταξη».

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν ελέγχεται ο φάκελος, δεν υπολογίζεται όλος ο συντάξιμος χρόνος, εάν κάποιος έχει δυο και τρία ταμία ασφάλισης αλλά από ένα ταμείο. Αποτέλεσμα «να βγαίνει λάθος σύνταξη -μικρότερη,  μόνο από ένα ταμείο ασφάλισης, και ο συνταξιούχος να περιμένει δυο χρόνια την απονομή της σύνταξης με το σωστό ποσό που δικαιούται».

Εάν αυτό συμβαίνει ο κ. Χατζηδάκης για άλλη μια φορά παραπλανά τον ελληνικό λαό. Επιχειρεί με αλχημείες να παρουσιάζει μια εικόνα φανταστική, ενώ το πρόβλημα παραμένει για τους συνταξιούχους.

Η Κομισιόν στην πρόσφατη 14η έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, να έδωσε μικρή παράταση δυο επιπλέον μηνών, μέχρι τον Αύγουστο  του 2022 στο υπουργείο Εργασίας, ώστε να εξαλείψει το φαινόμενο με τις δεκάδες χιλιάδες ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης κα η Ε.Ε να ζητάει να τακτοποιηθεί ένα χρονίζον πρόβλημα που η κυβέρνηση, παρά τα όποια μέτρα έχει λάβει έως τώρα, δεν έχει καταφέρει να το περιορίσει.

Η Κομισιόν στην έκθεσή της είναι ξεκάθαρη. Διαπιστώνει επιβράδυνση στην έκδοση νέων συντάξεων, από τον Δεκέμβριο, λόγω «καθυστερήσεων στην υλοποίηση των προγραμματισμένων βελτιώσεων της πληροφορικής και χαμηλότερων από τις αναμενόμενες αποδόσεις των προηγούμενων μέτρων». 

 Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ, τον περασμένο Μάρτιο ανήλθαν σε 109.231 οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη. Από αυτές, οι 78.173 αιτήσεις, ήταν ληξιπρόθεσμες. Άρα, εκτιμήθηκε από την Κομισιόν ότι, παρά την απόφαση που ελήφθη για απονομή συντάξεων fast track, δεν θα καταστεί εφικτό να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Δόθηκε συνεπώς, μια άτυπη δίμηνη παράταση, ώστε να τελεσφορήσει η διαδικασία αυτή, έως τον Αύγουστο.

Το  ποσό που αντιστοιχεί στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους τον Μάρτιο του 2022 έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ έναντι 267 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή 105 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί τον Οκτώβριο του 2021. Αυτό σημαίνει ότι έγιναν κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν για να επιλυθεί το πρόβλημα.

 

Να θυμίσουμε ότι η επιτάχυνση έκδοσης των συντάξεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα γίνει μέσω της αξιοποίησης των πληροφοριών που ήδη διαθέτει ο ΕΦΚΑ, κυρίως στα ηλεκτρονικά του αρχεία, και των δηλώσεων και των στοιχείων που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι, τα οποία και θα τεκμαίρονται ατ’ αρχάς ως αληθινά («συντάξεις εμπιστοσύνης», νόμος 4921/2022. Επιπλέον, με το αρθρο 48 Προθεσμία για την εξέταση αιτήσεων συνταξιοδότησης και διαδικασία ταχείας (fast-track) απονομής σύνταξης για τις αιτήσεις που υποβάλλονται μετά την 1η Απρίλιου 2022

 Ο υπουργός εργασίας  με την εφαρμογή του μοντέλου για τις fast track συντάξεις, εκτιμούσε  ότι θα προχωρήσει στην επίλυση του προβλήματος. Το υπουργείο όμως όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα με τον τρόπο αυτό-fast track συντάξεις- αλλά με ψέματα  προσπαθεί να παραπλανήσει του πάντες.

..................

Έχουμε επανειλημμένα από την Ρωγμή στην ενημέρωση  αναφερθεί στο πρόβλημα λειτουργείας του ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα στην καθυστέρηση έκδοσης της σύνταξης και επισημάνει ότι χωρίς την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, δεν θα εξευρεθεί ουσιαστική και άμεση λύση. Η εμμονή του νεοφιλελεύθερου Χατζηδάκη και της κυβέρνησης σε ημίμετρα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν  το πρόβλημα, αλλά επιδιώκουν την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών στην λειτουργεία της δημόσιας κοινωνικής ασφαλιστής.

Το ζήτημα της άμεσης έκδοσης της σύνταξης αφορά το σύνολο των εργαζομένων και της εργατικής οικογένειας. Το συνδικαλιστικό κίνημα, τα συνδικάτα θα πρέπει να ασχοληθούν και με αυτό το θέμα και να απαιτήσουν την άμεση έκδοση των συντάξεων χωρίς λάθη.

Οι συνταξιούχοι και οι οικογένειες τους έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται και να απαιτούν την άμεση έκδοση και καταβολή της σύνταξης τους χωρίς λάθη. Μόνο που οι διαμαρτυρίες πρέπει αγωνιστικά να φθάνουν στα υπουργικά γραφεία και την κυβέρνηση.

Τέρμα πια η κοροϊδία, άμεση έκδοση και καταβολή της σύνταξης


                                                            Ρωγμή στην ενημέρωση      

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.