Απαγόρευσαν τη συναυλία για τον Γιάννη Μιχαηλίδη στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή 24/7

Αναδημοσίευση
φωτογραφία αρχείουEUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι την ημέρα της επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, απαγορεύτηκε η συναυλία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας, Γιάννη Μιχαηλίδη.

Προηγήθηκε η ισχυρή αστυνομική παρουσία στα Προπύλαια, με κλούβες και αύρα, με αποτέλεσμα η συναυλία να μεταφερθεί στην Πανεπιστημιούπολη.


Η συναυλία αποφασίστηκε ενόψει της δικάσιμου της έφεσής του από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας τη Δευτέρα (25 Ιουλίου), όπου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο.


Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο μήνες ο Γ. Μιχαηλίδης πραγματοποιεί απεργία πείνας λόγω της απόρριψης του αιτήματος αποφυλάκισής του από το Δικαστικό Συμβούλιο, παρ' ότι έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο από τον νόμο διάστημα (8,5 χρόνια) έκτισης μιας ιδιαίτερα βαριάς ποινής (20 ετών), με αποτέλεσμα η ζωή του να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.


Όλα αυτά με νωπό το όργιο αστυνομικής βίας στο κέντρο της Αθήνας, με τους αστυνομικούς να επιτίθενται, να τραυματίζουν και να σταματούν πορεία κατά των βιασμών.

Άμεσο ήταν το σχόλιο από πλευράς ΜέΡΑ25, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη να σχολιάζει με καυστικό τρόπο τις ενέργειες της αστυνομίας και τη «Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη».


Ωστόσο και στην Πανεπιστημιούπολη υπήρξαν προβλήματα, με διακοπές ρεύματος, τα οποία πάντως δεν σταμάτησαν τη συναυλία.


Οι συμμετέχοντες στη συναυλία: 
  • Εθισμός
  • Rationalistas
  • Twinsanity
  • Εισβολεας
  • Thanasimos
  • Αγνωστος Χειμώνας
  • Mitsos Fer De Lance
  • Χαρά
  • Lobo
  • Κάτοχος
  • Omega Ape
  • Ψ & Cutbrawl
  • Jako
  • Βαγγος.Μπεκ
  • Ultra Black Funk
  • Ραμμένος Άσσος
  • DJ Micro
  • WΔR
  • Μαρίνα / Στίχοιμα
Αναδημοσίευση από efsyn.gr - 24/07/2022


Αναδημοσίευση

Τι συμβαίνει στ’ αλήθεια με τον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη;
64 μέρες απεργίας πείνας, εκδηλώσεις συμπαράστασης, νέο αίτημα αποφυλάκισης: Μας εξηγεί ο δικηγόρος του, απαντούν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
ΑΠΟ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΥ


«Άμεση απελευθέρωση του αμετανόητου αναρχικού συντρόφου Γιάννη Μιχαηλίδη που βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 23/5», διαβάζουμε στο «Ταμείο Αλληλεγγύης φυλακισμένων & διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ων»


Σήμερα εκδικάζεται στο Εφετείο Λαμίας το νέο αίτημα αποφυλάκισης του Γιάννη Μιχαηλίδη, γνωστού και ως “τοξοβόλου του Συντάγματος”, ο οποίος έχει εκτίσει τα 3/5 της βασικής ποινής του και τα 2/5 της ποινής για την απόδραση. Μετά την απόρριψη της αίτησής του από τους δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας προχώρησε σε απεργία πείνας. Πλέον βρίσκεται στην 64η ημέρα και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Παρέμβαση στην εκπομπή της Νατάσας Γιάμαλη

Παρέμβαση υπέρ του Γιάννη Μιχαηλίδη πραγματοποίησε πριν λίγο καιρό συλλογικότητα στον «αέρα» του τηλεοπτικού σταθμού Kontra την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η εκπομπή «Kontra24» με τη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη.


«Κυρίες και κύριοι με ενημερώνουν από το κοντρόλ, ότι έχει εισέλθει στον χώρο του Kontra μια συλλογικότητα η οποία επιθυμεί να κάνει μια παρέμβαση για τις 50 ημέρες απεργίας πείνας του κ. Γιάννη Μιχαηλίδη… Παρακαλώ τους κυρίους και τις κυρίες να περάσουν, να πουν αυτό που έχουν να πουν…», είπε η παρουσιάστρια, Αναστασία Γιάμαλη και η συλλογικότητα φώναξε συνθήματα υπέρ του απεργού πείνας και διάβασε ένα κείμενο συμπαράστασης.

Σε επικοινωνία που ήρθαν τα Μικροπράγματα της LiFO με την Νατάσα Γιάμαλη μας δήλωσε ότι η παρέμβαση φυσικά ήταν εκτός προγράμματος αλλά στο Kontra δεν κλείνουν ποτέ μικρόφωνα.

Στα σόσιαλ υπάρχουν πολλές αναρτήσεις για τον απεργό πείνας

Αστερόσκονη 🖤💫🌟✨ on Twitter: “54η μέρα #απεργία_πείνας ο Γιάννης #Μιχαηλιδης. Το ακούσατε πουθενά? Ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος και να αποφυλακιστεί.Πήγε σχεδόν 12 μεσάνυχτα. Καληνύχτα Γιάννη! Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ. 💫😢 pic.twitter.com/DWVGuPW1id / Twitter”

54η μέρα #απεργία_πείνας ο Γιάννης #Μιχαηλιδης. Το ακούσατε πουθενά? Ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος και να αποφυλακιστεί.Πήγε σχεδόν 12 μεσάνυχτα. Καληνύχτα Γιάννη! Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ. 💫😢 pic.twitter.com/DWVGuPW1id

Μαγικό Κοχύλι on Twitter: “Απαγόρευσαν την συναυλία για τον Γ.Μιχαηλιδη στα Προπύλαια. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Έτσι για να τιμήσουν την επέτειο της “αποκατάστασης της δημοκρατίας”. Θα βρέξει φωτιά. / Twitter”

Απαγόρευσαν την συναυλία για τον Γ.Μιχαηλιδη στα Προπύλαια. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Έτσι για να τιμήσουν την επέτειο της “αποκατάστασης της δημοκρατίας”. Θα βρέξει φωτιά.

Edmond on Twitter: “Η συναυλία αλληλεγγύης για τον Γ. Μιχαηλίδη απαγορεύτηκε στα Προπύλαια και μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημιούπολη, στα γηπεδάκια πίσω απ την Α ΦΕΠΑ. Η παρουσία των μπάτσων στα Προπύλαια ήταν ασφυκτική, με τουλάχιστον 6 κλούβες στα πέριξ, ακόμα και αύρα #antireport pic.twitter.com/HlU1N2qxrr / Twitter”

Η συναυλία αλληλεγγύης για τον Γ. Μιχαηλίδη απαγορεύτηκε στα Προπύλαια και μεταφέρθηκε στην Πανεπιστημιούπολη, στα γηπεδάκια πίσω απ την Α ΦΕΠΑ. Η παρουσία των μπάτσων στα Προπύλαια ήταν ασφυκτική, με τουλάχιστον 6 κλούβες στα πέριξ, ακόμα και αύρα #antireport pic.twitter.com/HlU1N2qxrr

Kostas Papantoniou on Twitter: “Χιλιάδες κόσμου τώρα στην Πανεπιστημιούπολη, στη συναυλία αλληλεγγύης για τον αναρχικό απεργό πείνας Γιάννη #Μιχαηλίδη. Αυτή την εικόνα δεν ήθελαν στα Προπύλαια. pic.twitter.com/ySNbRyHzSL / Twitter”

Χιλιάδες κόσμου τώρα στην Πανεπιστημιούπολη, στη συναυλία αλληλεγγύης για τον αναρχικό απεργό πείνας Γιάννη #Μιχαηλίδη. Αυτή την εικόνα δεν ήθελαν στα Προπύλαια. pic.twitter.com/ySNbRyHzSL

Nikolas Georgiou on Twitter: “Συναυλία αλληλεγγύης για τον Γιάννη Μιχαηλίδη.#michailidis_hungerstrike #antireport pic.twitter.com/o90oir4KZS / Twitter”

Συναυλία αλληλεγγύης για τον Γιάννη Μιχαηλίδη.#michailidis_hungerstrike #antireport pic.twitter.com/o90oir4KZS

η γειτόνισσα on Twitter: “Συγκέντρωση στο εφετείο Λαμίας #antireport #MICHAILIDIS_HUNGERSTRIKE #ΜιχαηλίδηςΛΕΥΤΕΡΙΆ ΣΤΟΝ ΓΙΆΝΝΗ ΜΙΧΑΗΛΊΔΗ pic.twitter.com/nCZV4ylYuG / Twitter”

Συγκέντρωση στο εφετείο Λαμίας #antireport #MICHAILIDIS_HUNGERSTRIKE #ΜιχαηλίδηςΛΕΥΤΕΡΙΆ ΣΤΟΝ ΓΙΆΝΝΗ ΜΙΧΑΗΛΊΔΗ pic.twitter.com/nCZV4ylYuG

Land & Freedom on Twitter: “[Λαμία] Ξεκίνησε η συγκέντρωση για τον αναρχικό απεργό πείνας Γ.Μιχαηλίδη τώρα έξω από το Εφετείο Λαμίας στο οποίο υπάρχουν ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις #antireport #laf_portal pic.twitter.com/bWHMh8VKW1 / Twitter”

Λαμία] Ξεκίνησε η συγκέντρωση για τον αναρχικό απεργό πείνας Γ.Μιχαηλίδη τώρα έξω από το Εφετείο Λαμίας στο οποίο υπάρχουν ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις #antireport #laf_portal pic.twitter.com/bWHMh8VKW1

Διεθνής Αμνηστία on Twitter: “1/ Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της για τον 34χρονο κρατούμενο Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 64 ημέρες. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους να προστατεύουν και να στηρίζουν τα ανθρώπινα pic.twitter.com/dOHLys6bKe / Twitter”

1/ Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της για τον 34χρονο κρατούμενο Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 64 ημέρες. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους να προστατεύουν και να στηρίζουν τα ανθρώπινα pic.twitter.com/dOHLys6bKe

***

Σήμερα στη LiFO μιλάνε τόσο ο δικηγόρος του Γιάννη Μιχαηλίδη, Θεόδωρος Μαντάς, όσο και πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πώς έγινε γνωστός ως “τοξοβόλος του Συντάγματος”


Ο 34χρονος σήμερα, Γιάννης Μιχαηλίδης, έγινε ευρύτερα γνωστός για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2011 όταν στην Πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια επεισοδίων στόχευσε αστυνομικούς των ΜΑΤ με… τόξο. Συνελήφθη και του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, παραπέμφθηκε για απολογία σε τακτικό ανακριτή και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ο ίδιος αρνήθηκε τότε ότι έφερε μαζί του τσεκούρι και κατηγόρησε τους αστυνομικούς ότι το προσέθεσαν στα κατασχεμένα ενώ για το τόξο υποστήριξε πως ήταν ψεύτικο και ακίνδυνο ενώ το έφερε μαζί του για συμβολικούς λόγους.
“Σε σχέση με την πρόθεση της δολοφονίας μπάτσου, φυσικά δεν είμαι αξιακά αντίθετος”
Αφού αφέθηκε ελεύθερος, στις 28 Φεβρουαρίου 2011 ανερτήθη στο Indymedia ένα κείμενο το οποίο φέρεται να έγραψε ο ίδιος. “Έφτασαν μέχρι το σημείο να τοποθετήσουν εντός εισαγωγικών έκφραση που ποτέ δεν διατύπωσα, ότι δηλαδή «εγώ δεν ήθελα να χτυπήσω κανέναν…». Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησα να αντιστρέψω τη διαδικασία της απολογίας μου, δηλώνοντας αντίπαλος του κράτους, περήφανος για την πράξη μου να στοχοποιήσω τη βουλή, και ότι το ιστορικό των συλλήψεών μου με τιμάει, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με την πρόθεση, αλλά και τη δυνατότητα που είχα να σκοτώσω μπάτσο με το τόξο (!), αρνήθηκα φυσικά ότι ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί ήταν όντως αδύνατο, και δεν αναφέρθηκα στις ευρύτερες προθέσεις μου”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δεν είμαι οικολόγος φίλα προσκείμενος στις αντιεξουσιαστικές ιδέες, είμαι ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ που δραστηριοποιούμαι ΚΑΙ σε σχέση με το βιασμό της φύσης από τον πολιτισμό της κρατιστικής καπιταλιστικής κοινωνίας”, ξεκαθάριζε. Βέβαια δε δίσταζε να παραδεχθεί στο κείμενό του ότι “σε σχέση με την πρόθεση της δολοφονίας μπάτσου, φυσικά δεν είμαι αξιακά αντίθετος σε κάτι τέτοιο, αλλά θεωρώ ότι σε μία πορεία οπού κανείς δεν είναι έτοιμος γι αυτό, θα κατέληγε σε αιματοχυσία των διαδηλωτών, και ως εκ τούτου προς το παρόν δεν θα το επέλεγα”.

Η πρώτη σύλληψη το 2006 και η… αριστεία

Γνωστός στις αρχές ήταν από το 2006 για συμμετοχή σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και το 2007 για συμμετοχή σε επεισόδια έξω από το Μον Παρνές, αθωώθηκε όμως και τις δύο φορές. Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι όμως πως υπήρξε αριστούχος μαθητής και μάλιστα λόγω των επιδόσεών του είχε βραβευθεί από την τότε υπουργό Παιδείας, την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, έχει σχεδόν ολοκληρώσει και τις σπουδές του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχοντας περάσει επιτυχώς 52 μαθήματα από το σύνολο των 107 μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος. Αυτή τη στιγμή απομένουν 15 μόλις μαθήματα για τη λήψη του πτυχίου. Έκανε χρήση μάλιστα άνω των 200 εκπαιδευτικών αδειών και δεν προέβη σε καμία έκνομη ενέργεια.

Η ληστεία στο Βελβεντό

Μιχαηλίδης, Ρωμανός, Πολίτης και Μπουρζούκος συνελήφθησαν την 1η Φεβρουαρίου του 2013 στο Βελβεντό της Κοζάνης μετά από καταδίωξη που ξεκίνησε μετά τη διπλή ληστεία στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και των ΕΛΤΑ.


Σύμφωνα με το βούλευμα, οι Μιχαηλίδης, Ρωμανός και Μπουρζούκος μαζί με τέσσερα άγνωστα άτομα ενεργώντας με δόλο στα όρια των νομών Ημαθίας και Κοζάνης με βία και απειλή συνέλαβαν, απήγαγαν παράνομα και κατακράτησαν πρόσωπο και τον μετέτρεψαν σε όμηρο. Απειλώντας τον με ένα Καλάσνικοφ οι κατηγορούμενοι και οι άγνωστοι συνέλαβαν τον (οδοντίατρο) Κ.Κ. και τον υποχρέωσαν να επιβιβαστεί σε ΙΧ αυτοκίνητο καλύπτοντας το πρόσωπό του με λευκό πανί και κατευθύνθηκαν στη Βέροια. Οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί την απαγωγή του οδοντιάτρου, αλλά υποστήριζαν ότι ποτέ δεν θα έβαζαν σε κίνδυνο τη ζωή ενός τυχαίου ανθρώπου – «δεν διανοηθήκαμε να τον χρησιμοποιήσουμε ως ανθρώπινη ασπίδα».

Οι Μιχαηλίδης και Ρωμανός αλλά και ένα τρίτο άγνωστο άτομο έσπασαν με βαριοπούλα τον υαλοπίνακα δίπλα στην είσοδο της Αγροτικής και ο Μιχαηλίδης έχοντας παρατεταμένη καραμπίνα (ο Ρωμανός κρατούσε Καλάσνικοφ) με απειλές κατά του διευθυντή και υπαλλήλων τους υποχρέωσαν να τους παραδώσουν από το ΑΤΜ ποσό 17.910 ευρώ αλλά και χρήματα από το χρηματοκιβώτιο – συνολικά το ποσό έφθασε τις 175.940 ευρώ. Περιγράφεται επίσης ως ένας εκ των δραστών της αρπαγής του οδοντιάτρου υπό την απειλή όπλων, ενώ καταγράφεται πως αφαίρεσαν και το αυτοκίνητο του τύπου Urban Cruiser και επιβιβάστηκαν σε αυτό με άλλα δύο άγνωστα άτομα.

Οι καταγγελίες για βασανισμό με ξύλο και κουκούλες

Με πολυσέλιδο κείμενο που δημοσιεύτηκε τότε από τους 4 συλληφθέντες στο Βελβεντό, Νίκος Ρωμανός, Δημήτρης Πολίτης, Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος, Γιάννης Μιχαηλίδης που υπέγραφαν ως αναρχικοί κατήγγειλαν ότι στα κεντρικά της αστυνομίας στη Βέροια, τρεις από αυτούς βασανίστηκαν για πολλές ώρες, με τακτικές όπως την κουκούλα, δέσιμο με χειροπέδες πισθάγκωνα και ξύλο. Χαρακτήρισαν τη ληστεία ως συνειδητή επιλογή και σημείωσαν ότι η κίνησή τους δεν είχε στόχο τον προσωπικό πλουτισμό. Βέβαια για τον βασανισμό σημειώνουν ότι δεν είναι θύματα και ότι περίμεναν μια τέτοια μεταχείριση από την αστυνομία.

Οι φωτογραφίες των συλληφθέντων είχαν προκαλέσει αντιδράσεις.

Οι απειλές στο δικαστήριο και η ποινή 20 ετών

Το Φεβρουάριο του 2014 εμφανίστηκε στη δίκη για τις ληστείες σε Φιλώτα και Πυργετό, τη συμπλοκή στην Πεύκη και τα ευρήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» σε Βόλο και Καλλιθέα με απειλές προς τους δικαστές λέγοντας μάλιστα “κάθε δικαστής έχει μια θέση σε έναν τάφο για όσους ανθρώπους έχει θάψει ζωντανούς“. Ανήρτησε μάλιστα τότε και σχετικό κείμενο στο indymedia όπου ανέφερε ότι «η εξουσία ξεπλένει το αίμα με επιφάσεις δικαίου, ανθρωπισμού, επιείκειας ή στη χειρότερη, αναγκαιότητας». Για τη συμμετοχή του στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» το δικαστήριο τον απήλλαξε από την κατηγορία. Ωστόσο, κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών το 2011, όταν το πλήρωμα περιπολικού τον είχε καταδιώξει στην Πεύκη μαζί με τον αναρχικό Θεόφιλο Μαυρόπουλο και για τη διπλή ληστεία τράπεζας που είχε διαπράξει στον Βελβεντό Κοζάνης το 2013. Δικάστηκε επίσης για κατοχή πυρομαχικών που είχαν βρεθεί σε διαμέρισμα που είχε μαζί με φίλο του αναρχικό. Εις βάρος του επεβλήθη ποινή κάθειρξης 20 ετών, την οποία εκτίει.

Η απόδραση και η σύλληψη το 2020

Τον Ιούνιο του 2019 απέδρασε από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας. Στην Τίρυνθα ήταν υπεύθυνος βοσκός για τη φύλαξη προβάτων της φυλακής, σε περιφραγμένο χώρο εξωτερικά του σωφρονιστικού καταστήματος.


Τον Ιανουάριο του 2020 η Αντιτρομοκρατική προχώρησε σε τρεις συλλήψεις κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην οδό Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή. Ο ένας εξ αυτών ήταν ο Γιάννης Μιχαηλίδης. Οι τρεις συλληφθέντες επέβαιναν σε αυτοκίνητο για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή και στην κατοχή τους έχει βρεθεί και οπλισμός και συγκεκριμένα ένα καλάσνικοφ, ένα scorpion και δύο πιστόλια. Οι αστυνομικοί τους ακολούθησαν και όταν βρέθηκαν σε σημείο που θεωρήθηκε ασφαλές τους ακινητοποίησαν και τους συνέλαβαν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν και σε άλλη ληστεία. Στο διάστημα που ήταν φυγόποινος διέπραξε δύο ληστείες τραπεζών.

Ο δικηγόρος του Θεόδωρος Μαντάς στη LiFO


Την υπεράσπιση του Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος έχει εκτίσει 8 έτη και 10 μήνες πραγματικής κράτησης για ποινή κατά συγχώνευση 20 ετών, έχει αναλάβει ο ποινικολόγος Θόδωρος Μαντάς. Ο κ. Μαντάς δηλώνει αποκλειστικά στη LiFO:

Ο κρατούμενος Γιάννης Μιχαηλίδης έχει, σύμφωνα με το άρθρο 105 του Ποινικού Κώδικα, ήδη συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο για την αποφυλάκισή του, παραμένοντας κρατούμενος εννέα ολόκληρα χρόνια και πραγματοποιώντας παράλληλα σπουδές μέσα από τη φυλακή.

Στο πρόσωπο του εδώ και 64 μέρες απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη δοκιμάζονται, όχι μόνο οι ανθρώπινες αντοχές, αλλά και οι αντοχές ενός κράτους δικαίου. Καλούμε την Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα να επιδείξουν την αναγκαία ευαισθησία, ενόψει της εξέτασης του αιτήματος της υφ’ όρων απολύσεώς του από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας.

Η ελληνική Δικαιοσύνη υπήρξε πάντοτε και οφείλει να παραμείνει βαθύτατα ανθρωποκεντρική”

Έκκληση 500 νομικών για τη ζωή του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη

Οι νομικοί που υπογράφουμε το παρόν κείμενο στεκόμαστε για ακόμη μια φορά απέναντι στην εκδικητικότητα του κράτους που δεν ικανοποιεί το νόμιμο αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη για υφ΄ όρον απόλυση και αμφισβητεί την ίδια τη ζωή ως μέγιστο αγαθό του νομικού μας πολιτισμού”, αναφέρει το κείμενο στήριξης για τον κρατούμενο απεργό.

Και συνεχίζει: Ο Γιάννης Μιχαηλίδης έχοντας εκτίσει το προβλεπόμενο εκ του νόμου μέρος της ποινής του ξεκίνησε απεργία πείνας στις 23.05.2022, αφού είχε προηγηθεί η απόρριψη δύο αιτημάτων του για υφ΄ όρον απόλυση. Σήμερα έχει χάσει πάνω από το 21% του σωματικού βάρους του και βρίσκεται φρουρούμενος στο Γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας σε πλήρη απομόνωση και χωρίς να επιτρέπεται ακόμη και στην προσωπική ιατρό του να τον εξετάσει, τη στιγμή που η ζωή του πλέον βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Η περίπτωσή του αποτελεί ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ιδιαίτερου καθεστώτος εξαίρεσης από τα στοιχειώδη δικαιώματα που το κράτος και οι μηχανισμοί του επιφυλάσσουν στους κρατούμενους που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο και εκπροσωπούν μια αντίστοιχη ιδεολογία”.

Θα το ξαναπούμε για ακόμη μια φορά και θα το επαναλάβουμε όσες φορές και αν χρειαστεί: το κράτος δεν επιτρέπεται να ποινικοποιεί την ιδεολογία των κρατουμένων, να ποινικοποιεί το φρόνημά τους και να εφαρμόζει επιλεκτικά τον νόμο. Η απεργία πείνας και η διακινδύνευση της ίδιας τους της ζωής αποτελεί το ύστατο μέσο που διαθέτουν οι κρατούμενοι/ες για να ακουστούν και να αποκτήσουν ορατότητα μέσα στη συνθήκη στέρησης της ελευθερίας που τους έχει επιβληθεί.
Να γίνει δεκτό το αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας Γ. Μιχαηλίδη για υφ’ όρον απόλυση και να προστατευθεί η ζωή του”, σημειώνεται.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνική Δικτύωσης, “οι συνάδελφοι που θα εκπροσωπήσουν τον κρατούμενο θα κάνουν χρήση των εκατοντάδων υπογραφών για να εξηγήσουν στο Συμβούλιο μια “κοινή γνώμη” στον νομικό κόσμο: μετά από τόσα έτη έκτισης της ποινής (για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας) η υφ’ όρον απόλυση δεν θα είναι ένδειξη “αδυναμίας”. Σε πρόσφατες υποθέσεις, εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί είπαν ότι “ο κατηγορούμενος είναι γνωστός” και δεν κινδυνεύουν πλέον τα τυχόν θύματα του. Δεν περιμένουμε να ακουστεί κάτι το τόσο επιεικές αύριο: πχ ότι ο Γιάννης είναι γνωστός και δεν κινδυνεύουν πλέον οι τράπεζες. Το Συμβούλιο έχει όλες τις δυνατότητες να διαμορφώσει μια απόλυση ακόμα και με σφιχτούς περιοριστικούς όρους, που θα οδηγήσει στη λήξη της απεργίας πείνας και τη σωτηρία της ζωής του κρατούμενου που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο”.

Πηγές ΠΡΟ.ΠΟ. στη LiFO

Όπως λένε πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκλειστικά στη LiFO: “Η Ελληνική Πολιτεία, μέσω του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, χαράσσει και εφαρμόζει τη σωφρονιστική πολιτική της χώρας. Βασικός πυλώνας της είναι η διασφάλιση της ισότητας, η βελτίωση της διαβίωσης και των συνθηκών κράτησης και πρωτίστως η ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων”. “Με αυτά τα δεδομένα η διασφάλιση της υγείας και της προσωπικής αξιοπρέπειας όλων ανεξαιρέτως των κρατουμένων είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ”, τονίζουν και συμπληρώνουν ότι “μέριμνά μας αποτελεί η ισονομία εντός των καταστημάτων κράτησης, επομένως καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες ώστε οι συνθήκες διαβίωσης και η προστασία της υγείας να εξασφαλίζονται, χωρίς να ενδιαφέρει ο λόγος για τον οποίο στερούνται προσωρινά την ελευθερία τους”. “Με άλλα λόγια, για όλους τους κρατούμενους πού η Δικαιοσύνη απεφάνθη ποινές στέρησης της ελευθερίας τους το σωφρονιστικό σύστημα ενδιαφέρεται και ενεργεί για τον συνεχή εκσυγχρονισμό του, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τις διεθνείς συμβάσεις και τις κατευθύνσεις των Διεθνών Οργανισμών”, καταλήγει.

Και επισημαίνoυν στη LiFO σχετικά με την υπόθεση του κρατουμένου Γιάννη Μιχαηλίδη ότι “η μεταχείρισή του από το σωφρονιστικό μας σύστημα συνάδει με τις αρχές πού προαναφέρθηκαν και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα παράσχει κάθε δυνατότητα για να προστατέψει την υγεία και την αξιοπρέπειά του, σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα”.

Αναδημοσίευση από mikropragmata.lifo.gr/ - 25/07/2022

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.