Το ρέμα της Πικροδάφνης στα χέρια των εργολάβων

* Για το ρέμα της Πικροδάφνης πολλοί Βυρωνιώτες δεν γνωρίζουν πως ξεκινά ουσιαστικά από το Βύρωνα κάτω από τα σχολεία του Καρέα. Είναι περιοχή που υπό την αδιαφορία του δασαρχείου μετρά πολλές καταπατήσεις και περιλαμβάνει τους νότιοδυτικούς πρόποδες του γνωστού λόφου Κοπανά. Υπενθυμίζουμε πως μεγάλο μέρος του λόφου από τη βόρεια πλευρά του διεκδικείται μαζί με τα θέατρα βράχων από ιδιώτες μετά από απόφαση του εφετείου. Πριν από χρόνια την περιοχή προσπάθησε να χτίσει ολοσχερώς ο δήμος Ηλιούπολης, πράξη η οποία σταμάτησε από πρωτοβουλία κατοίκων. Ως αποτέλεσμα διασώθηκε το δάσος κάτω από την Κατεχάκη έως σήμερα αλλά έμεινε "προίκα" η αρχική καταπάτηση και μπάζωμα της αρχής του ρέματος Πικροδάφνης πλησίον του γηπέδου "ΔΗΑΝΑ"...
Ρωγμή στην Ενημέρωση
Αριστερά: Ακόμα κι αν έχουν γλιτώσει από τους καταπατητές, οι παραρεμάτιες εκτάσεις θα αποδίδονται προς οικοδόμηση με το Π.Δ. οριοθέτησης. Πάνω δεξιά: Σπίτια μέσα στην κοίτη του ρέματος. Κάτω: Πρόχειρα φράγματα προστασίας με παλέτες της παράγκας του καταπατητή μέσα στο ρέμα.

του Τάσου Σαραντή

Το Π.Δ. της οριοθέτησής του «νομιμοποιεί τις καταπατήσεις και απελευθερώνει φυσικούς ποτάμιους χώρους προς οικοδόμηση και εκμετάλλευση», σύμφωνα με το Δίκτυο Πολιτών, που θα ξαναπροσφύγει στο ΣτΕ για τη διάσωση του τρίτου μεγαλύτερου ποταμού της τσιμεντούπολης ● Επί σειρά ετών, οικολογικές και πολιτικές συλλογικότητες, οργανώσεις και μεμονωμένοι πολίτες έχουν δώσει σειρά αγώνων και έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να κρατήσουν το ρέμα «ανοιχτό» και «ζωντανό»

Aντιμέτωπο με τη χαριστική βολή βρίσκεται το ρέμα της Πικροδάφνης, καθώς, έπειτα από τις πολλαπλές κακοποιήσεις που υφίσταται κατά καιρούς από τις κρατικές υπηρεσίες, εκδόθηκε σε ΦΕΚ το προεδρικό διάταγμα με το οποίο επικυρώνεται ο καθορισμός των οριογραμμών (οριοθέτησής) του.

Επί της ουσίας, με το Π.Δ. («Επικύρωση καθορισμού των οριογραμμών του ρέματος Πικροδάφνης») η οριοθέτηση του ρέματος απέχει πολύ από την πραγματική παλιά του κοίτη η οποία στενεύει, νομιμοποιούνται σχεδόν όλες οι καταπατήσεις και τα αυθαίρετα στις όχθες και στην κοίτη του ρέματος, απελευθερώνονται νέες παραρεμάτιες εκτάσεις προς οικοδόμηση και εγκρίνονται έργα διευθέτησης με συρματοκιβώτια και μπετόν σε όλο το μήκος του τελευταίου φυσικού του τμήματος.

Κι όλα αυτά πρόκειται να συμβούν με πρόσχημα την πλημμυρική ασφάλεια, έναν ανυπόστατο ισχυρισμό, αφού το ρέμα της Πικροδάφνης δεν πλημμυρίζει κατά τις περιόδους επαναφοράς 50 και 100 ετών (δηλαδή δεν προκαλεί πλημμύρες που συμβαίνουν μία φορά κάθε 50 ή 100 χρόνια), όπως προκύπτει από τα Διαχειριστικά Σχέδια Κινδύνων Πλημμύρας και τους Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας του ΥΠΕΝ, αλλά και από τη Μελέτη Επικινδυνότητας που ανέθεσε η Περιφέρεια Αττικής στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και πρόσφατα παρουσίασε.

Προκειμένου να γίνουν αντιληπτές οι συνέπειες που θα επιφέρει το Π.Δ. στο ρέμα της Πικροδάφνης πρέπει να αναφερθεί ότι πρόκειται για το μοναδικό ρέμα που έχει απομείνει σε φυσική κατάσταση στη νότια Αθήνα. Με συνολικό μήκος περίπου 9,3 χιλιόμετρα, η Πικροδάφνη είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής μετά τον Κηφισό και τον Ιλισό. Ξεκινά από τους πρόποδες του Υμηττού στον Καρέα, διασχίζει τους Δήμους Ηλιούπολης, Αγίου Δημήτριου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου και εκβάλλει στον Σαρωνικό στην ακτή Εδέμ.

Το «ανοιχτό» τμήμα του ρέματος, μήκους 6 χιλιομέτρων, παραμένει ένας πράσινος πνεύμονας ζωής στο λεκανοπέδιο. Η οικολογική του αξία είναι αναγνωρισμένη από την εθνική νομοθεσία που το έχει χαρακτηρίσει ως «ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος», «υδατόρεμα Α΄ προτεραιότητας» και «υγρότοπο Β΄ προτεραιότητας».

Στο ρέμα και στις όχθες της Πικροδάφνης βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες είδη ορνιθοπανίδας (με καταγεγραμμένα 145 είδη πουλιών εκ των οποίων τουλάχιστον τα 35 βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας) και υδρόβιων ζώων, μεταξύ τους προστατευόμενα ή υπό εξαφάνιση είδη, όπως η γραμμωτή νεροχελώνα και το ευρωπαϊκό χέλι.

Εμμονή στον οχετό

Εντούτοις, παρ’ όλη την έκδηλη οικολογική αξία του ρέματος, που μέσα στον αστικό ιστό λειτουργεί και ως χώρος αναψυχής, σωματικής υγείας και ψυχικής ανάτασης των κατοίκων της πόλης, αλλά και ως φυσικός αεραγωγός και παράγοντας για τη ρύθμιση του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής, η Περιφέρεια Αττικής επιμένει στις καταστροφικές επεμβάσεις στην Πικροδάφνη.

Με τη μετατροπή του ρέματος από πανέμορφο οικοσύστημα, σπάνιο για το αστικό τοπίο της Αττικής, σε οχετό ομβρίων υδάτων, υλοποιώντας βαριές επεμβάσεις που περιλαμβάνουν τοίχους από σκυρόδεμα, επενδύσεις πρανών και κοίτης με συρματοκιβώτια, αύξηση του ύψους των πρανών και μείωση της διατομής της κοίτης. Συν τοις άλλοις, το δέλτα των εκβολών του ρέματος (κατάντη της γέφυρας Ποσειδώνος) δεν οριοθετείται ως υγρότοπος, αλλά ως συνέχιση του ρέματος. Και αυτό, παρά την εισήγηση του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) για να ενταχθεί στους προστατευόμενους υγρότοπους της Αττικής (2017) σύμφωνα με τον νόμο για τη βιοποικιλότητα και να οριοθετηθεί κατόπιν επιστημονικών μελετών και οικολογικών αξιολογήσεων.

Στην πράξη, με την έκδοση του Π.Δ., η Περιφερειακή Διοίκηση δεν εναρμονίζεται με τις εντολές και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκαν έπειτα από τις ενστάσεις και τις προσφυγές του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης, προκειμένου να διατηρηθεί το ρέμα ως οικοσύστημα αλληλένδετο με τη βιοποικιλότητά του.

Επιπλέον, δεν συντονίζεται με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διατήρηση των ρεμάτων. Από την άλλη, η Περιφερειακή Διοίκηση δεν διατίθεται να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει την παράνομη απόρριψη λυμάτων και σκουπιδιών, από την ΕΥΔΑΠ και καταπατητές. Αλλά ούτε και να προωθήσει την οριοθέτηση του ρέματος στη φυσική του μορφή, όπως επιτάσσει απόφαση του ΣτΕ του 2008, ώστε να απαλλαγεί από τις παράνομες καταπατήσεις, τις επιχώσεις και τον κίνδυνο της πύκνωσης της δόμησης στις παραρεμάτιες περιοχές που, τελικά, απελευθερώνονται προς οικοπεδοποίηση. Παραβλέποντας ότι σε ένα στενό πλέον ρέμα, με τις οριογραμμές που επέβαλε και βάσει των έργων από τσιμέντο και συρματοκιβώτια που προωθεί, αυξάνει τον κίνδυνο υπερχείλισης και πολλαπλασιάζει την ορμητικότητα του πλημμυρικού νερού.


«Ονομάζοντας υποκριτικά τις επεμβάσεις που πρόκειται να κάνει στο Ρέμα της Πικροδάφνης ως “συμβολή στην πρόοδο και την ανάπτυξη”, η Περιφέρεια Αττικής εμπαίζει τους πολίτες, επικαλούμενη με υποκρισία την ασφάλεια και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, ενώ στην ουσία την υποβαθμίζει και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες τους», επισημαίνει το Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Γιατί η Περιφέρεια εξακολουθεί να επιμένει σε παλιές και παρωχημένες mελέτες στις οποίες κυριαρχεί το μπετόν απέναντι σε ήπιες πρακτικές ασφάλειας και στήριξης; Γιατί αγνοεί τις ευρωπαϊκές πρακτικές διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος; Γιατί εγκρίνει αχρείαστα και δαπανηρά έργα; Γιατί χρησιμοποιεί και σπαταλά τα χρήματα των πολιτών εις βάρος της ποιότητας της ζωής τους; Και, τέλος, γιατί προωθεί οριοθέτηση που νομιμοποιεί καταπατήσεις κι επιπλέον απελευθερώνει τις όμορες με το ρέμα εκτάσεις προς οικοδόμηση;

Συμφέροντα

«Μόνο ένας λόγος μπορεί να εξηγήσει τέτοιες ενέργειες απροκάλυπτου θράσους. Η συμφωνία με τους εργολάβους. Γιατί τα λεφτά είναι πολλά», επισημαίνει το Δίκτυο Πολιτών. «Η απόσταση από τις πρακτικές που ακολουθούνται πλέον σε όλη την Ευρώπη και τον πολιτισμένο κόσμο, όπου τα ρέματα αποκαλύπτονται και διατηρούνται στη φυσική τους μορφή, δικαιολογείται από την Περιφέρεια με ψευδεπίγραφους και ανυπόστατους χαρακτηρισμούς (ασφάλεια, αναβάθμιση, πρόοδος) χάριν μιας δήθεν “αποτελεσματικότητας” που έχει στόχο την ψηφοθηρία και την προώθηση εργολαβικών συμφερόντων. Αυτό είναι θράσος και εξαπάτηση του πολίτη και ιδιαίτερα του πολίτη των νοτίων προαστίων. Το ρέμα Πικροδάφνης δεν είναι δώρο για τους εργολάβους. Είναι σπάνιο κοινόχρηστο αγαθό που ανήκει σε όλους μας. Απορρύπανση και αναβάθμιση χρειάζεται, όχι τσιμέντωμα και συρματοκιβώτια», αναφέρει και ετοιμάζεται να προσφύγει στο ΣτΕ κατά του Π.Δ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, επί σειρά ετών, οικολογικές και πολιτικές συλλογικότητες, οργανώσεις και μεμονωμένοι πολίτες έχουν δώσει σειρά αγώνων και έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να κρατήσουν το ρέμα «ανοιχτό» και «ζωντανό». Είναι ενδεικτικό ότι της έκδοσης του Π.Δ. είχε προηγηθεί απόφαση του ΣτΕ (31/12/2020) με την οποία δικαίωσε την προσφυγή του Δικτύου Πολιτών και τριών οικολογικών οργανώσεων και ακύρωσε τα έργα εγκιβωτισμού με σαρζανέτια και μπετόν για τη διευθέτηση του ρέματος που σχεδίαζε η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του έργου «Ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης από λεωφόρο Βουλιαγμένης ώς εκβολές» («Παράνομη η “ανάπλαση” στο ρέμα Πικροδάφνης», «Εφ.Συν.», 12.01.2022).

Έξι μήνες μετά, η Περιφέρεια Αττικής επανέφερε νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (την 5η κατά σειρά, με τις 4 προηγούμενες να έχουν ακυρωθεί από το ΣτΕ) με έργα παρόμοια με αυτά της προηγούμενης μελέτης που είχαν ακυρωθεί. Στα τέλη του 2021 η μελέτη εγκρίθηκε με περιβαλλοντικούς όρους (ΑΕΠΟ). Το Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης κατέθεσε και πάλι αίτημα ακύρωσης των νέων έργων, στις 4/3/2022.

Τον περασμένο μήνα η Περιφέρεια ξεκίνησε για ακόμη μία φορά έργα μέσα στην κοίτη του ποταμού στο ύψος της οδού Αιγίνης στον Αγιο Δημήτριο. Αλλά και στο Φάληρο, στο ύψος της οδού Ικτίνου, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου καταπάτησε πρόσφατα και κατέστρεψε την παρόχθια βλάστηση του ρέματος με τη χρήση μπουλντόζας, σε έκταση πάνω από 5 στρέμματα, για να φυτέψει ελιές και πικροδάφνες. Φυτά που ουδεμία σχέση έχουν με τη φυσική παρόχθια χλωρίδα του ρέματος που αποτελούσε σημαντικό ενδιαίτημα των ειδών πανίδας που φιλοξενεί το ρέμα (ορνιθοπανίδα, αμφίβια κ.λπ.).

Αναδημοσίευση από efsyn.gr - 22/07/2022

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.