ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΞΑΝΑ Η ΑΤΤΙΚΗ. Στο ίδιο έργο θεατής ο λαός.

 Για μια ακόμη φορά μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει την Αττική, παραδομένα στις φλόγες σπίτια και δασικές εκτάσεις σε  Πεντέλη, Ανθούσα,  Ντράφι, Γέρακα.

Η φωτιά πέρασε την Μαραθώνος, η οποία παραμένει κλιστεί στο ύψος της Παλλήνης.

Για άλλη μια φορά απροστάτευτη, χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης και πυροπροστασίας

      Σάκοι με ξερόχορτα στο Ντράφι: Το τέλειο προσάναμμα σε μια μέρα με ανέμους 8 μποφόρ

Το σκηνικό γνωστό για άλλη μια φορά.

 Η Αττική σε πύρινο κλοιό, με τον εφιάλτη να ξυπνάει ξανά στον ορεινό όγκο της Πεντέλης, μια περιοχή που έχει καεί πολλές φορές στο παρελθόν και εξακολουθεί να μένει απροστάτευτη με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων και της σημερινής που έχουν διαλύσει τη Δασική Υπηρεσία και δεν παίρνουν κανένα μέτρο πρόληψης και πυροπροστασίας.

Χτες στις φλόγες παραδόθηκε ξανά τμήμα που είχε αναδασωθεί και είχε αφεθεί ξανά στην τύχη του, σε μια περιοχή - «φιλέτο» για την περαιτέρω εμπορευματοποίησή της.

Κι όσο γνωστό είναι το σκηνικό, άλλο τόσο αναμενόμενες ήταν και οι «αντιδράσεις» του κράτους, της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης. Και πάλι τα κυβερνητικά επιτελεία και η Τοπική Διοίκηση, όπως η περιφερειακή αρχή Πατούλη (ΝΔ), μιλάνε για «ακραία φαινόμενα» και ισχυρούς ανέμους, για τη φορά τους, το «μικροκλίμα» της φωτιάς, το ανάγλυφο και τις χαράδρες, που αν και είναι στοιχεία που πάντα εμφανίζονται σε τέτοιες μεγάλες πυρκαγιές, αξιοποιούνται ως άλλοθι για την εγκληματική απουσία μέτρων πρόληψης.

Ετσι, και χτες τα όποια μέτρα πάρθηκαν από την πρώτη στιγμή εξαντλήθηκαν σε ειδοποιήσεις μέσω του 112 για «αυτοπροστασία» και εκκένωση περιοχών, ώστε να αποφευχθούν ανθρώπινες απώλειες. Χαρακτηριστικές για τα ανύπαρκτα προληπτικά μέτρα, αν και χτες η Αττική βρισκόταν σε «επίπεδο επικινδυνότητας 4», είναι οι καταγγελίες κατοίκων για διάσπαρτους μεγάλους σάκους με ξερά χόρτα στο Ντράφι που είχαν ξεμείνει από κλαδέματα και οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν φροντίσει για την απομάκρυνσή τους, αποτελώντας το τέλειο «προσάναμμα».

     Μαύρισε όλη η Αττική

Η πυρκαγιά ξέσπασε χτες στις 5.17 μ.μ., στο Νταού Πεντέλης, και όπως φαίνεται δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα με επαρκείς δυνάμεις, με αποτέλεσμα γρήγορα να επεκταθεί, να μετατραπεί σε τεράστιο μέτωπο και να κατευθυνθεί προς κατοικημένη περιοχή στο Ντράφι αλλά και στη συνέχεια προς Ανθούσα, Παλλήνη και Πικέρμι.

Φανερή η έλλειψη δυνάμεων στο ξεκίνημα της φωτιάς

Αρχικά επιχείρησαν 78 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρα τμήματα, 22 οχήματα και η δύναμη των Ρουμάνων πυροσβεστών, που αποδείχτηκε από την αρχή ότι ήταν πολύ λίγες για την επικινδυνότητα της κατάστασης. Αργότερα, μετά από 1 ώρα, όταν η φωτιά είχε ξεφύγει και απλώθηκε σε πολλά μέτωπα, επιχείρησαν κι άλλες ομάδες πυροσβεστών και εθελοντών που, όπως είπε το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, έφτασαν αργά το βράδυ τους 400 πυροσβέστες και άλλους εθελοντές και 11 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα.

Στη συνέχεια συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης και οι Ενοπλες Δυνάμεις με 2 ομάδες από τη 2η ΜΑΛ (Μοίρα Αλεξιπτωτιστών) και το 575 ΤΠΝ (Τάγμα Πεζοναυτών) και 2 τροχοφόρους φορτωτές.

Ο πυκνός καπνός της φωτιάς είχε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής. Οι περιοχές που εκκενώθηκαν είναι το Ντράφι, η Ανθούσα, το Δασαμάρι, η Διώνη, η Καλλιθέα Πεντέλης και το Αστεροσκοπείο.

«Οπως - όπως» εκκένωση του Παίδων Πεντέλης και πρόχειρη μεταφορά σε άλλα νοσοκομεία.

Εκκενώθηκε επίσης το αναρρωτήριο Νταού Πεντέλης, από όπου τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο ίδρυμα «Μητέρα». Στο Παίδων Πεντέλης, μάλιστα, αρχικά και παρά τις επίμονες εκκλήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για άμεση εκκένωση, οι αρμόδιοι φορείς αρνούνταν να δώσουν τέτοια εντολή. Κάποιοι γονείς, καθώς έβλεπαν τη φωτιά να πλησιάζει υπέγραψαν και αποχώρησαν με τα παιδιά τους. Αργά το απόγευμα τελικά δόθηκε η εντολή για άρον - άρον εκκένωση. Τελικά, από τα 36 παιδιά που νοσηλεύονταν στο Παίδων Πεντέλης, τα 21 μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού». Τα υπόλοιπα πήραν εξιτήριο. 

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας και των αποφάσεων που πάρθηκαν «στο πόδι» και χωρίς σχέδιο ήταν η σύγχυση που επικρατούσε στα νοσοκομεία υποδοχής, όπου το προσωπικό δεν γνώριζε πόσα και ποια παιδιά περιμένει να παραλάβει. Αλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για παιδιά που διέμεναν στο Παίδων Πεντέλης με εισαγγελική εντολή και έφταναν με τα πούλμαν στο «Αγία Σοφία», αποβιβάζονταν μόνα τους και οι γιατροί προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη, αφού δεν είχαν κάποιον συνοδό ή συνοδευτικά έγγραφα.

Σε εξέλιξη ήταν και άλλες πυρκαγιές

Σε εξέλιξη ήταν χτες φωτιές σε Σάμο, Σκάλα Λακωνίας, Ανδρο, Πετροχώρι, βόρεια του Ναυαρίνου, στην Ηλεία, Ελάτεια, Ψαθοχώρι Αρτας, Ναυπακτία και Δημαρίστικα Νοτιοανατολικής Μάνης.

Συγκεκριμένα, φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Γιωνίδες της Σάμου. Αλλη πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Δημαρίστικα Μάνης, ενώ υπό μερικό έλεγχο ήταν η φωτιά στο Ψαθοτόπι Αρτας,

Αλλες φωτιές εκδηλώθηκαν στην περιοχή Μαρκόπουλο δήμου Πηνειού Ηλίας, σε Ανδρο, Πετροχώρι βόρεια του Ναυαρίνου και Ναυπακτία.

Η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στο Πανόραμα Παλλήνης που ξέσπασε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, τρία τέταρτα μετά τέθηκε σε μερικό έλεγχο.


ΠΗΓΗ: rizospastis.gr

                                                                                                     Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.