Για τους λάτρεις της φύσης και των αποδράσεων: 3ημερο 15 Αυγούστου στη Λίμνη του Λάδωνα. Το στολίδι της Γορτυνίας στην Αρκαδία!

 

    Για μια όμορφη διήμερη, τριήμερη  απόδραση χωρίς προηγούμενο

Αν θέλετε  να απολαύσετε  από κοντά τη φύση αλλά και να δείτε  τοποθεσίες ξεχωριστές που πρωταγωνιστούν σε αρκετούς αρχαιοελληνικούς μύθους, μπορείτε να κάνετε μια απόδραση και να επισκεφτείτε τον ποταμό Λάδωνα, με την τεχνική του Λίμνη.

Ο Λάδωνας ποταμός είναι ένας από τους αρχαιότερους ποταμούς της Πελοποννήσου. Οι πηγές του είναι κοντά στη Λυκούρια και στο δρόμο του συναντά τους παραποτάμους  Τράγο (Παναγίτσα) και Αροάνειο (Πλανητέρο).Τα νερά του κατρακυλούν από τις πλαγιές του Χελμού, διασχίζουν τη δυτική Αρκαδία και έρχονται να ενωθούν με τις πηγές του Αλφειού, στα σύνορα με την Ηλεία. Λέγεται ότι ο Λάδωνας έχει το ωραιότερο νερό από όλους τους ποταμούς της Ελλάδος. Τα νερά του Λάδωνα συγκεντρώνονται στην ομώνυμη τεχνητή λίμνη σχηματίζοντας ένα γαλήνιο παραλίμνιο τοπίο.

Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή τεχνητού φράγματος στον ποταμό Λάδωνα και βρίσκεται μέσα σε μια άγρια χαράδρα των βουνών ανάμεσα στα Λαγκαδινά βουνά και στο Αφροδίσιο όρος. Μέχρι το 1950 δεν υπήρχε. 

Η κατασκευή του φράγματος άρχισε το 1950 και ολοκληρώθηκε το 1955 από Ιταλούς, στο πλαίσιο των πολεμικών αποζημιώσεων της Ιταλίας για τις καταστροφές που υπέστη η Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κατασκευαστής ήταν Ιταλική εταιρεία και από πλευράς κόστους είχε ενταχθεί στις πολεμικές αποζημιώσεις της Ιταλίας προς τη χώρα μας από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Το ύψος του φράγματος είναι 50 μέτρα. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι δυο υπερχειλιστές. Βρίσκονται πάνω στο φράγμα και σκοπό έχουν την εκφόρτιση των πλημμυρικών νερών, πάνω από τη στάθμη των 420 μέτρων.   Κοντά στο φράγμα βρίσκεται η είσοδος της σήραγγας που μεταφέρει την απαιτούμενη ποσότητα νερών στους υδροστροβίλους, για τη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου. 

Το εντυπωσιακό τσιμεντένιο φράγμα κατασκευάστηκε το 1954 που συγκρατεί τον όγκο των νερών του ποταμού, έχει μήκος 105 μ. και ύψος 57μ. και βρίσκεται στη θέση “Πήδημα”.  

 Η Λίμνη, όταν βρίσκεται στη μέγιστη στάθμη λειτουργίας της (420 μέτρα υψόμετρο), έχει μήκος 15 χμ., μέγιστο πλάτος 1500 μ. ελάχιστο πλάτος 75 μ. και η χωρητικότητά της τότε είναι 49.000.000 μ3. Η ελάχιστη στάθμη λειτουργίας της είναι 400 μέτρα.


 Η μαγευτική τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα, έχει μήκος 15 χιλιομέτρων (στη μέγιστη στάθμη λειτουργίας της) και μέγιστο πλάτος 1,5 χιλιόμετρα σε στάθμη 420m. με έκταση 3.048 τ.μ. αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο σημαντικούς φυσικούς βιοτόπους της Πελοποννήσου. Από την μια ένα άγριο τοπίο και από την άλλη η  γαλήνη του τοπίου της λίμνης,  δημιουργούν μια σπάνια ομορφιά που σε γοητεύει. 

Η τεχνική λίμνη του Λάδωνα βρίσκεται στην πρώην επαρχία και σήμερα Δήμο Γορτυνίας στον νομό Αρκαδίας, σε απόσταση αναπνοής από την Δάφνη ή Στρέζοβα Καλαβρύτων.  

Γύρω από την  πανέμορφη Τεχνητή Λίμνη Λάδωνα είναι τα  γορτυνιακά χωριά: Πουρναριά, Μουριά, Ξηροκαρύταινα, Βάχλια, Τρόπαια, Περδικονέρι, Μπουλιάρι, Συριαμάκος, Φτεριά, Μυγδαλιά, Κερπινή, Θεόκτιστο.

Από το φράγμα της Λίμνης στο Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ θα χρειαστεί για να φτάσει κάποιος 45 περίπου λεπτά.

Έχετε  όμως και άλλη όμορφη επιλογή στην απόδραση σας, 

μπορείτε να συνεχίσετε, μετά την Βάχλια  και να επισκεφτείτε τα όμορφα χωριά της πέρα Γορτυνίας.  Την Δήμητρα ή Δίβριτσα, την Κοντοβάζαινα με τα κρύα νερά της, να συνεχίσετε στο Βούτσι. Μετα την Κοντοβάζαινα στην διασταύρωση προς Βελημάχι μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το Μοναστήρι της Παναγίας της Κλειβοκάς. Ένα μοναστήρι  με ιδιαίτερη  φανταστική ομορφιά, αφού κρέμεται στο βράχο.  

 Στη συνέχεια -εάν δεν θέλετε να πάτε στο εργοστάσιο της ΔΕΗ-  θα συνεχίσετε  προς το Μοναστηράκι, το Βυδιάκι. Και από εκεί μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την Ε. Οδό 111, να περάσετε από το Καρδαρίτσι, τους Παραλλογγούς -τελευταίο χωριό της Γορτυνίας Ν. Αρκαδίας- και από εκεί να βρεθείτε στο χωριό Τριπόταμα- αρχαία Ψωφίδα. Τα Τριπόταμα πήραν τ’ όνομά τους γιατί έχουν κτισθεί στο σημείο της συνάντησης τριών ποταμών, του Ερύμανθου, του Αροανίου και του Σειραίου, οι οποίοι ενώνονται στην συνέχεια και σχηματίζουν τον Ερύμανθο. Αποτελούν ένα παράδεισο το λεγόμενο «τριεθνές», σημείο που ενώνονται  και οι τρεις νομοί Αρκαδία-Ηλεία-Αχαΐα.

Εκεί έχετε πλέον, συνδεθεί με την Ε. Οδό 111 και μπορείτε να κινηθείτε  προς όποια κατεύθυνση θέλετε: Πάτρα, Αρχαία Ολυμπία, Πύργο, Καλάβρυτα, Τρίπολη

 Ενοικιαζόμενα δωμάτια και φαγητό: Τρόπαια, Καλλιάνι, Δήμητρα, Κοντοβάζαινα, Βούτσι, Μοναστηράκι, Τριπόταμα.

Τολμήστε και επιλέξτε αυτή την απόδραση, θα σας μείνει αξέχαστη!

                                                                                             Ρωγμή στην ενημέρωση   


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.