ΙΡΑΝ : «Ξεχειλίζει» η οργή για το θάνατο της 22χρονης της Μαχσά Αμινί. 30+ νεκροί σε συγκρούσεις σε διάφορες πόλεις

             Σκηνές χάους στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης / Φωτ. Associated Press

Oργισμένες αντιδράσεις στο Ιράν μετά τον θάνατο της  Μαχσά Αμινί που κρατούνταν από την Αστυνομία Ηθών, επειδή παραβίασε τον αυστηρά επιβαλλόμενο ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας της χώρας.

 

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής με αναφορές για εκτεταμένες συλλήψεις διαδηλωτών και ακτιβιστών για τα πολιτικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων σε διάφορες πόλεις του Ιράν. Οι διαδηλωτές ζητούν την πτώση του καθεστώτος.

Το Ιράν προσπαθεί βίαια να καταστείλει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης. Χιλιάδες γυναίκες, πολλές από τις οποίες είχαν αφαιρέσει τις μαντίλες τους, κόβουν τα μαλλιά τους και άνδρες, συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Μασχάντ, το Ταμπρίζ, το Ραστ, το Ισφαχάν, το Κις. Οι δυνάμεις ασφαλείας  επιτίθενται με άγρια βία αδιακρίτως σε πολίτες στους δρόμους και υπάρχουν αναφορές για  30+ νεκρούς, εκατοντάδες συλληφθέντες και τραυματίες διαδηλωτές  και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

 

Ο θάνατό της 22χρονης ξεσήκωσε τις Ιρανές -Καίνε τις μαντίλες, κόβουν τα μαλλιά τους.

Το Ιρακινό καθεστώς προσπαθεί να δικαιολογήσει το θάνατο

Η ιρανική αστυνομία χαρακτήρισε τον θάνατο της νεαρής γυναίκας υπό κράτηση «ατυχές συμβάν», το οποίο δεν επιθυμεί να επαναληφθεί, μετέδωσε  το πρακτορείο Fars. Ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί ισχυρίστηκε ότι «η Μαχσά προφανώς είχε υποκείμενα ιατρικά προβλήματα» και ότι «είχε υποβληθεί σε επέμβαση στον εγκέφαλο όταν ήταν πέντε ετών».

Ο πατέρας της Αμινί δήλωσε στο ειδησεογραφικό ιστότοπο Emtedad ότι «η κόρη του ήταν σε καλή φυσική κατάσταση και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας».

Από την έδρα του ΟΗΕ, ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί επιχείρησε να εμφανίσει ως αδικαιολόγητες τις μαζικές διαδηλώσεις και να αθωώσει την αστυνομία ηθών της Τεχεράνης η οποία πιστεύεται ότι «βασάνισε μέχρι θανάτου» την 22χρονη που έβγαλε τη μαντίλα της, λέγοντας ότι «υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν, αλλά οι σκηνές χάους είναι απαράδεκτες».

Ο Ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της 22χρονης, σημειώνοντας ότι στην έκθεση του ιατροδικαστή δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία ενώ καταλόγισε «υποκρισία» στη Δύση.

Η Mahsa (Jina) Amini Μαχσά Αμινί 

ήταν μια 22χρονη κοπέλα από το Saqqez (Κουρδιστάν) που είχε ταξιδέψει στην Τεχεράνη με την οικογένειά της για να επισκεφθεί συγγενείς στην Τεχεράνη όταν συνελήφθη από αξιωματικούς της Περιπολίας Καθοδήγησης στις 14 Σεπτεμβρίου. Λίγο μετά, λιποθύμησε στο Αστυνομικό τμήμα Vozara και έπεσε σε κώμα. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες μαρτύρων, η Mahsa ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς που συνέλαβαν στο βαν της αστυνομίας και αργότερα στο αστυνομικό τμήμα. 

Επίσημα ανακοινώθηκε ότι 22χρονη κοπέλα πέθανε στο νοσοκομείο Kasra στις 16 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.