Συμπληρώνονται σήμερα δεκαεπτά χρόνια από τον θάνατο του Κώστα Κάππου.


Αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου.

 Κώστας Κάππος - Έλληνας κομμουνιστής, λογιστής, βουλευτής και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και συγγραφέας.

Γεννήθηκε το 1937 στο Κεφαλόβρυσο Αργολίδας. Προερχόμενος από αριστερή οικογένεια σε ηλικία 18 ετών οργανώνεται στη νεολαία της ΕΔΑ. Πέθανε στις 10 Σεπτεμβρίου 2005.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική και εργάστηκε ως λογιστής.

Ο Κώστας Κάππος, είναι 37 ετών, πατέρας ενός ανήλικου αγοριού και στις 25 Απριλίου 1968 το απόγευμα συνελήφθη. Κρατήθηκε στη Γενική Ασφάλεια ένα μήνα και μετά οδηγήθηκε στο Διόνυσο. Βασανίστηκε ένα μήνα εκεί και τον ξανάφεραν στην Ασφάλεια Αθηνών, από όπου οδηγήθηκε στη Λέρο. Καμία κατηγορία δεν απαγγέλθηκε εις βάρος του. Κανένας μάρτυρας δεν τον κατάγγειλε για τίποτα. Η δουλειά του ήταν λογιστής. Και όμως εξορίστηκε στη Γυάρο και στην Λέρο.

Το 1974 συλλαμβάνεται και βασανίζεται σκληρά από το ΕΑΤ-ΕΣΑ. Υπήρξε ένας από τους βασικούς μάρτυρες στην δίκη των βασανιστών της χούντας.

 

Με την επιστροφή του από την εξορία διατέλεσε μέλος του γραφείου του κεντρικού συμβουλίου της ΚΝΕ. 

Εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ το 1974 και έκτοτε εκλεγόταν ανελλιπώς μέχρι το 1989.

Ο Κώστας Κάππος διαφώνησε με την συμμετοχή του ΚΚΕ στη κυβέρνηση Τζαννετάκη με την Ν.Δ. και αποχώρησε. 

 Τον Ιούνιο του 1989 δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση και το ΚΚΕ στα πλαίσια του ενιαίου Συνασπισμού σχημάτισε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη.  

Ήταν συγκλονιστική στιγμή, όταν ήταν βουλευτής του ΚΚΕ και πήρε τον λόγο στην βουλή για να δηλώσει ότι καταψηφίζει την κυβέρνηση Τζαννετάκη:

 Κώστας Κάππος: «Ψήφισα λευκό γιατί είμαι αντίθετος στη συνεργασία του Συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία»… «Πιστεύω επίσης ότι η συνεργασία αυτή είναι ολέθρια για το ΚΚΕ… Το ΚΚΕ τείνει να υποταχτεί σε μικροαστικές και αστικές “εκσυγχρονιστικές” θέσεις… Αποκορύφωμα αυτής της στάσης υποταγής είναι η στήριξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από τον Συνασπισμό… Βεβαίως, είμαι κατά της συνεργασίας του Συνασπισμού και με το ΠΑΣΟΚ …».

 Τον Σεπτέμβριο του 1989, με αφορμή την συγκυβέρνηση με την Ν.Δ ξεσπά δημόσια η σύγκρουση που μαινόταν επί χρόνια στο εσωτερικό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και πραγματοποιείται.

 Ο Κώστας Κάππος μαζί με πολλά ακόμα μέλη και στελέχη συμβάλλει στην ίδρυση του Νέου Αριστερού Ρεύματος  (ΝΑΡ). Στη συνέχεια αποχώρησε μετά τη 2η συνδιάσκεψη του ΝΑΡ τον Δεκέμβρη του 1990. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του εργάστηκε στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ).

Συγγραφέας πολλών βιβλίων ο Κώστας Κάππος,  μέσα από τα οποία διατύπωνε τις απόψεις του και τις ιδέες του με πάθος.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται σειρά άρθρων, συνεντεύξεων, μελετών και βιβλίων, ως συμβολή στην ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας.

Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον των ευρωπαϊκών λαών Κριτική των καπιταλιστικών ολοκληρώσεων

Κώστας Κάππος
Αθήνα
Αλφειός 1994

 Εκτός των άλλων, ξεχωρίζουν τα δύο από τα πιο πρόσφατα έργα του, όπως είναι το βιβλίο – μελέτη «Κριτική του Σοβιετικού κοινωνικού σχηματισμού» (2000) καθώς και το βιβλίο «Η Επανάσταση που έρχεται» (2007).

Ο Κώστας Κάππος  με τη γενναία στάση που έδειξε απέναντι στα βασανιστήρια, τις διώξεις που υπέστη στη δικτατορία, με την περήφανη και ανυποχώρητη ταξική του στάση, την αγωνιστικότητα, την ανιδιοτέλεια και την αξιοπρέπεια που έδειξε στη μεταπολίτευση και σε όλη τη ζωή του, με την ανήσυχη σκέψη και ασυμβίβαστη δράση του, εμπνέει τους αγωνιστές του σήμερα και του αύριο, στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση και τον κομμουνισμό της νέας εποχής.

 Ο Κώστας Κάππος πέθανε σε ηλικία 68 ετών, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2005.

Ρωγμή στην ενημέρωση

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.