Επιβραβεύεται ο έλεγχος για το γνήσιο των αποδείξεων

 Έως 2.000 ευρώ το μπόνους για το σκανάρισμα αποδείξεων

 

    Του Προκόπη Χατζηνικολάου

      Αναδημοσίευση

Εντός της εβδομάδας μπορούν να βρουν και να κατεβάσουν την εφαρμογή apodixis στα κινητά τους οι φορολογούμενοι, με την οποία θα μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους.

Με τον τρόπο αυτό θα διαπιστώνουν εάν η απόδειξη που έλαβαν είναι γνήσια. Εάν όχι, μπορούν να την αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ και να λαμβάνουν το σχετικό μπόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό εξετάζεται να φθάνει έως και 10 φορές της αξίας της απόδειξης, με ανώτατο όριο τα 1.500-2.000 ευρώ.

Πώς λειτουργεί

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Η εφαρμογή λειτουργεί στα κινητά τηλέφωνα και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτήν.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση θα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι αυθεντική και γίνει επώνυμη αναφορά στην ΑΑΔΕ, με τη βεβαίωση του προστίμου ο φορολογούμενος-καταγγέλλοντας θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

Σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση, η νέα εφαρμογή αναμένεται να συμβάλλει ουσιωδώς στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εγκυρότητα και νομιμότητα της συναλλαγής που πραγματοποίησαν.

Ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής αυτής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) καθώς και η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 2 έως 12 μήνες, ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ. 

Με τη νέα ρύθμιση, όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται αναλόγως το ποσό του προστίμου, χωρίς να εφαρμόζονται τα ανώτατα όρια.

Δηλαδή επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί του τζίρου της επιχείρησης, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία. Στην περίπτωση αυτή διατηρούνται τα πρόστιμα χωρίς να ισχύουν τα ανώτατα πλαφόν.

Μέχρι το τέλος του έτους οι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώσουν σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με βάση όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους Οι καταγγελίες μπορούν να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες.

Αυτό που δεν επιθυμεί η ΑΑΔΕ είναι να υποβάλλονται παραπλανητικές καταγγελίες με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να χάνουν πολύτιμο χρόνο. Σημειώνεται ότι και άλλες χώρες στην Ε.Ε. έχουν προχωρήσει στη δημιουργία είτε ηλεκτρονικής πλατφόρμας είτε πόρταλ για επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες.

Αναδημοσίευση από capital.gr

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.