Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων η 1η Οκτωβρίου - Διεκδίκησε μια αξιοπρεπή ζωή

 

«Είναι ωραίο να γεράσουμε ο ένας στα χέρια του άλλου»


Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

 Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Ο όρος ηλικιωμένος αντιπροσωπεύει ανθρώπους άνω των 65 ετών ενώ κατά άλλους άνω των 70 ετών. Σήμερα τα άτομα άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν πάνω από 1/3 του πληθυσμού των ασθενών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι υπέργηροι άνω των 85 είναι επίσης μια ταχέως αυξανόμενη ομάδα με διπλάσια αύξηση σε σχέση με αυτή των ανθρώπων άνω των 65 και τετραπλάσια σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Αν το 2006 αυτή η κατηγορία αντιπροσώπευε γύρω στο 3,8% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, σήμερα έχει φτάσει στο 5% και το 2040 θα έχει υπερδιπλασιαστεί και θα πλησιάσει το 9,5%.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός των ηλικιωμένων  θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

 Ο πληθυσμός της Ε.Ε το 2015 ήταν 508,5 εκατομμύρια με τους άνω των 65 ετών να αντιπροσωπεύουν το 20% του πληθυσμού, με το μεγαλύτερο ποσοστό να το κατέχουν η Ιταλία 21,7%, η Γερμανία 21% και η Ελλάδα 20,9%, με την τελευταία να αυξάνει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά της.

Στην χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες. Το 17,1% του πληθυσμού της χώρας μας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, ενώ η πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον είναι να πλησιάζει το 24%. Με τα δημογραφικά δεδομένα, που έχουμε, σε λίγα χρόνια, το ¼ των κατοίκων αυτής της χώρας θα ανήκει στην ευαίσθητη αυτή ομάδα!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, ως ΡΩΓΜΗ στην ενημέρωση αισθανόμαστε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε στην Πολιτεία τις δικές της υποχρεώσεις απέναντι στους ανθρώπους αυτούς.

 Οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας. Οι ηλικιωμένοι στην  εποχή μας παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους.

 Συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ζωή, παρά το ότι συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς με τον όρο: «οι απόμαχοι της ζωής».

Η Ελληνική Κοινωνία και η Ελληνική Πολιτεία, έχουμε  βαθύτατη υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, να φροντίζουμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους ευαισθησίας απέναντι σε μια ομάδα πολιτών που καθίστανται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμοι.

Σήμερα, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα «Τιμημένα Γηρατειά», βιώνουν τη χειρότερη  εποχή τους. Η  σύνταξή τους δεν τους καλύπτει το μήνα. Δεν υπάρχουν  δωρεάν δομές φιλοξενίας  για  μοναχικούς ηλικιωμένους. Εάν δεν έχεις χρήματα πεθαίνεις!

 Χρειάζονται σεβασμό και φροντίδα από την πολιτεία, τις κυβερνήσεις, την αυτοδιοίκηση, από όλους μας.

 Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είναι σημαντικό, αλλά δεν φτάνει σε όλους και όλες που το έχουν ανάγκη. Χρειάζεται ενίσχυση. 

 Η κοινωνική ασφάλιση δεν επαρκεί και δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες. Δεν υπάρχει σωστή Ιατρική, Φαρμακευτική κα Νοσοκομειακή Περίθαλψη.

Οι φράσεις «Τιμημένα, Περήφανα  Γηρατειά» δεν ακούγονται πλέον εδώ και χρόνια από τα στόματα των πολιτικών. Μόνο περικοπές και «φαρμάκι» τους ποτίζουν. Δίνουν στους περισσοτέρους μια σύνταξη πείνας, όπου δύσκολα βγαίνει ο μήνας. 


Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και γενικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας απαιτούν σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους.

Δικαιούνται να νοιώθουν ασφάλεια που μόνο το Κράτος μπορεί εάν θέλει να τους την παρέχει, μέσα από μια διαρκώς αυξανομένη κοινωνική πολιτική, που στις μέρες μας δεν υπάρχει. 

Η νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η αγορά δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες, δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων.

 Δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις και σωστή ιατροφαρμακευτική  και νοσοκομειακή περίθαλψη. Δικαιούνται τα αυτονόητα για κάθε άνθρωπο. Για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα. Για να μην νοιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους.

Για να μπορούν να ζουν τα περήφανα γηρατειά με αξιοπρέπεια !

  ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΗΣ

Αν θέλεις  να κάνεις χαρούμενους τους γονείς ή τους παππούδες που αγαπάς:

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ

  • Παρότρυνέ τους να τρέφονται σωστά και υγιεινά
  • Παράσυρέ τους σε βόλτες και περιπάτους που αυξάνουν την καθημερινή τους άσκηση
  • Συνόδευσέ τους στο γιατρό για προληπτικές εξετάσεις
  • Φρόντισε για την οικονομική τους επάρκεια ώστε να μην αισθάνονται ανασφαλείς
  • Μην παραλείπεις τις συχνές επισκέψεις και τις συζητήσεις μαζί τους, ακόμα κι αν χρειάζεται να ακονίσεις την υπομονή σου
  • Άφησέ τους να σου μαγειρέψουν, να σου ράψουν ή να σου διορθώσουν κάτι προκειμένου να νοιώθουν χρήσιμοι 
  • Δες και σχολίασε μαζί τους φωτογραφίες, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, ένα βιβλίο ή ένα περιοδικόΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ

  • Ζήτα με ειλικρίνεια τη γνώμη και τη συμβουλή τους
  • Δώσε τους χώρο για πρωτοβουλίες και λήψη αποφάσεων ακόμα και σε μικρά πράγματα 
                                                                               
                                               

                                                                                   Ρωγμή στην ενημέρωση 








Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.