ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ πριν από 29 χρόνια έδωσε τέλος στη ζωή της

 

Όμορφη, ταλαντούχα,  μοναδική: Ήρθε στη ζωή, έζησε και αποφάσισε μόνη της, πότε θα φύγει.

Βιογραφία

Η Κατερίνα Γώγου γεννήθηκε την 1η ημέρα του Ιούνη του 1944 και από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε το έντονο και διαπεραστικό της βλέμμα.

Ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 5 ετών να παίζει σε διάφορες παιδικές παραστάσεις, όπου την χαρακτήριζαν παιδί-θαύμα. Παρόλα αυτά, δεν πέρασε όμορφα παιδικά χρόνια, λόγο Κατοχής και Εμφυλίου Πολέμου.

Στην εφηβεία της, η Κατερίνα έμενε με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν πολύ αυστηρός απέναντι της, κατόπιν έμεινε με τη μητέρα της.

Ο πατέρας της, αν και αυστηρός, την υποστήριξε στην επιθυμία της να ακολουθήσει την υποκριτική. Σπούδασε στη σχολή του Τάκη Μουζενίδη, η οποία εθεωρείτο μια από τις καλύτερες της εποχής. Παράλληλα τελείωσε και τη σχολή χορού Πράτσικα Ζουρούδη και Βαρούτη.

Την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση την έκανε σε ηλικία μόλις 12 ετών, το 1952, στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «ο Άλλος» δίπλα στον Γιώργο Παππά.

Η Κατερίνα Γώγου πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τον θίασο Ντίνου Ηλιόπουλου, το 1961, στο έργο των Ευαγγελίδη - Μαρή «Ο Κύριος πέντε τοις εκατό». Οι περισσότερες ταινίες όπου συμμετείχε, ήταν παραγωγής Φίνος Φιλμ.

Πήρε μέρος σε πολλές ταινίες μέχρι το 1980, όπως  το Ξύλο βγήκε από τον ΠαράδεισοΜια τρελή τρελή οικογένεια, Φτωχολογιά, Δεσποινίς Διευθυντής, Παραγγελιά. Της έχει απονεμηθεί, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Βραβείο Α΄ Γυναικείου ρόλου, για την ταινία Το βαρύ πεπόνι.

Ποίηση

Η Κατερίνα Γώγου μπορεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο  να μην εύρισκε τον εαυτό της,  η ποίηση της, αντικατόπτριζε πλήρως την ψυχή της και τις συνεχείς αναζητήσεις της και τις συγκρούσεις με το κατεστημένο.

Ο αληθινός της χαρακτήρας φάνηκε μέσα από τα ποιήματα της, όταν εγκατέλειψε την υποκριτική και αφιερώθηκε στην ποίηση.

Οι στίχοι της μιλάνε για τα αδιέξοδα, τους περιθωριακούς, τα  Εξάρχεια, τα ναρκωτικά και τους αγώνες που χάθηκαν. Μίλησε ανοιχτά για τους πολιτικούς κρατούμενους, για αυτοκτονίες στις φυλακές, απεργίες πείνας. Μίλησε για την  αστυνομική βαρβαρότητα, της εποχής εκείνης.  

Η πρώτη της ποιητική συλλογή «Τρία κλικ αριστερά» πούλησε 40000 αντίτυπα, αριθμός σπάνιος για ποιητική συλλογή. Μεταφράστηκε και στα αγγλικά και το 1983 κυκλοφόρησε στην Αμερική.

Τα ποιήματά της ήταν για την ίδια κραυγές διαμαρτυρίας για τον κόσμο που ζούσε. Μέσω του γραπτού της λόγου καταδίκαζε τον πόνο και την αθλιότητα γύρω της. Τον χρησιμοποιούσε ως μέσο για να εξωτερικεύει την εσωτερική της αγωνία και το επίσης εσωτερικό αδιέξοδο που βίωνε. Ως ποιήτρια, έγινε γνωστή  για τον αντισυμβατικό και συνειρμικό τρόπο γραφής της, καθώς και τις αναρχικές της ιδέες.

                                                     Κατερίνα Γώγου

 Οι στίχοι της ήταν γεμάτοι οργή και επαναστατικότητα.

 Η Κατερίνα Γώγου ανήκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο και είχε αντισυμβατική δράση. Υπερασπίστηκε πολλούς διωκόμενους αναρχικούς και συμμετείχε σε επιτροπές αγώνα για την απροφύλακτή τους.

Η σχέση της με την αστυνομία δεν ήταν καλή, είχε συλληφθεί πολλές φορές. Τον Ιανουάριο του 1980 συνελήφθει ως ύποπτη για την δολοφονία δυο αστυνομικών από την «17 Νοέμβρη» στο Παγκράτι.

Το Μάρτιο του 1991 εξέφρασε δημόσια την στήριξη της στους φυλακισμένους αναρχικούς Κυριάκο Μαζοκόπο και Γιάννη Πετρόπουλο.

Θάνατος

Η Κατερίνα Γώγου  απογοητευμένη είχε παρατήσει τα πάντα και είχε απομονωθεί χωρίς να συναντά πια τους φίλους και τους συντρόφους της . Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητα, παλεύει με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και την κατάθλιψη.

Ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας της και η κλονισμένη ψυχολογία της την οδήγησαν, σε ηλικία μόλις 49 χρονών, στην αυτοκτονία

Στις 3 Οκτωβρίου του 1993, βρέθηκε νεκρή μέσα στο παλιό διαμέρισμα της μητέρας της στο Μεταξουργείο.

 Αιτία θανάτου, ένα «κοκτέιλ» από χάπια και αλκοόλ. 

Στην είδηση του θανάτου της η κόρη της Μυρτώ κατέρρευσε. «Ο κύκλος της είχε ολοκληρωθεί, δεν είχε κάτι άλλο να δώσει. Μου το έλεγε. Γύρισε στο σπίτι που μεγάλωσε στο Μεταξουργείο» ανέφερε η κόρη της.

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.