Συντάξεις: «κλειδί» για τις αυξήσεις η προσωπική διαφορά

Υποχρεούται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη σχετική διάταξη το 2023 και να αυξηθούν οι συντάξεις

 Η δυνατότητα αύξησης των συντάξεων «ξεπαγώνει» έπειτα από 12 χρόνια και όπως έχουν ήδη ξεκαθαρίσει κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η αύξηση  θα υπολογιστεί  από 1η Ιανουαρίου 2023 και θα δοθει αναδρομικά.

Σύμφωνα με το νόμο  4387/2016 (Άρθρο 14 Αναπροσαρμογή συντάξεων προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων) υποχρεούται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη σχετική διάταξη, και οι  συντάξεις θα πρέπει να αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου με βάση το άθροισμα που θα προκύψει από το 50% των ρυθμών ανάπτυξης και το 50% του πληθωρισμού. Ο πήχης για το φετινό ΑΕΠ έχει ανέβει στο 5,3% και η εκτίμηση για τον πληθωρισμό διαμορφώνεται πλέον στο 9%. Συνεπώς, διαμορφώνονται οι συνθήκες αύξησης των συντάξεων κοντά στο 7% με 7,5%.

Πίνακας απο την Καθημερινή 

Το ύψος της  «προσωπικής διαφοράς» που θεσμοθετήθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου αποτελεί το «κλειδί» για το αν θα πάρουν αύξηση  εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι.  

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για κύριες συντάξεις 500 ευρώ θα πρέπει η προσωπική διαφορά να μην είναι πάνω από 35 ευρώ, για να δει ο συνταξιούχος αύξηση της τάξης του 7%. Στα 600 ευρώ, η αύξηση 7% θα δοθεί μόνον εφόσον η προσωπική διαφορά είναι κάτω από 42 ευρώ. Αντίστοιχα, για 700 ευρώ, η προσωπική διαφορά θα πρέπει να μην ξεπερνάει τα 49 ευρώ, και για 800 ευρώ σύνταξη, η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι πάνω από τα 56 ευρώ, προκειμένου ο συνταξιούχος να δει τη σύνταξή του αυξημένη.

Για κύριες συντάξεις 900 ευρώ, η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 63 ευρώ (για αυξήσεις 7%), ενώ στα 1.000 ευρώ σύνταξη, για να δει κάποιος πραγματική αύξηση θα πρέπει να έχει προσωπική διαφορά κάτω από 70 ευρώ. Τέλος, για κύριες συντάξεις 1.200 ευρώ, η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 84 ευρώ (για αυξήσεις 7%). Για χιλιάδες συνταξιούχους οι αυξήσεις… χάνονται, ή για την ακρίβεια χρησιμοποιούνται για να μειωθεί η προσωπική διαφορά και ο συνταξιούχος να αποκτήσει δικαίωμα για όποιες ….μελλοντικές αυξήσεις.

Αναλυτικά παραδείγματα του υπουργείου Εργασίας, στα οποία δεν εκτιμάται ότι υπάρχει προσωπική διαφορά, με σταθερό το σενάριο  το ποσοστό της αύξησης ανέλθει στο 7%, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη 750 ευρώ θα έχουν μηνιαίο όφελος 53 ευρώ, ενώ το ετήσιο όφελος θα είναι 636 ευρώ . Συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη 900 ευρώ θα έχουν μηνιαίο όφελος 63 ευρώ και ετήσιο όφελος 756 ευρώ). Κάποιος που λαμβάνει αναπηρική σύνταξη των 514 ευρώ, θα έχει μηνιαίο όφελος 36 ευρώ και ετήσιο όφελος 432 ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, από τους 850.000 συνταξιούχους που εμπίπτουν στην προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου, οι 504.000 θα ωφεληθούν άμεσα λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Όσοι δεν δουν αύξηση στην κύρια σύνταξη λόγω μεγάλης προσωπικής διαφοράς θα πάρουν ψίχουλα  από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Πρόκειται για την κατάργηση της λεγόμενης «φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Πρέπει να τονιστεί πως τα εισοδήματα αυτά δεν αφορούν μόνο συντάξεις αλλά το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων ανά συνταξιούχο.

 Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα «τρέξουν» κι άλλες σημαντικές παρεμβάσεις στο σκέλος του εισοδήματος των συνταξιούχων, όπως  η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση από την 4η δόση του επανυπολογισμού συντάξεων για 30 έτη και άνω και η χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης των 250 ευρώ, με αποτέλεσμα σωρευτικά για κάποιους το εισόδημα να αυξηθεί.

Συμπέρασμα:

Είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο 4387/2016 και δεν πρόκειται για κάποια ευαισθησία της απέναντι στους συνταξιούχους.. Η αύξηση που θα προκύψει δεν αφορά όλους και όλες που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 2016, διότι χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν προσωπική διαφορά. Η αύξηση… χάνεται, ή για την ακρίβεια υπολογίζεται   για να μειωθεί η προσωπική διαφορά και ο συνταξιούχος να αποκτήσει δικαίωμα για όποιες …μελλοντικές αυξήσεις.

Συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα πάρουν ψίχουλα  από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Πρόκειται για την κατάργηση της λεγόμενης «φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης και τα εισοδήματα αυτά δεν αφορούν μόνο συντάξεις αλλά το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων ανά συνταξιούχο. Άρα ωφελημένη είναι μόνο αυτοί που έχουν πολύ μεγάλα εισοδήματα.

Το εφάπαξ βοήθημα 250 ευρώ θα δοθεί σε όσους συνταξιούχους έχουν ατομικό εισόδημα  έως 800 ευρώ το μήνα.

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.