ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Με απόφαση του, το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε την Μελέτη-ΣΜΠΕ- για την μεταφορά υπουργείων στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ

                                           Στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ προβλέπεται η ανέγερση περίπου 62.000 τ.μ. κτιρίων,                                            με ανώτατο ύψος τα 28 μέτρα.


Η δυναμική συλλογική ανυποχώρητη δράση των κατοίκων είναι ο μόνος δρόμος για                 να  αποτραπεί δυσμενή εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, από την δημιουργία                              υπουργούπολης στο χώρο ΠΥΡΚΑΛ.

                    

 Μετά από κοινό αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα των παρατάξεων "Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα" και της "Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση", στις 28/9 έγινε συζήτηση με κοινή εισήγηση από την Αριστερή Παρέμβαση, την Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα και τη Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση για τη δημοσιοποιηθείσα από την κυβέρνηση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που δρομολογεί τη μεταφορά υπουργείων στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ και περιφρονεί την απαίτηση των κατοίκων για τη δημιουργία χώρου πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού.

Στο Δήμο Δάφνης/ Υμηττού  η αντιπολίτευση αντιδρά στην υπουργούπολη 

  Μετά από διαλογική συζήτηση το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την απόρριψη της ΣΜΠΕ για την ΠΥΡΚΑΛ.

Οι παρατάξεις της δεξιάς , "Νέα Εποχή Βύρωνα" με επικεφαλής τον Χ. Γώγο και "Μαζί για τον Βύρωνα" με επικεφαλής τον Μίλτο Μπαντή (στηρίζονται από τη Ν.Δ.) δεν   κατάφεραν να ξεπεράσουν κομματικές, παραταξιακές σκοπιμότητες  και δεν ψήφισαν κατά της ΣΜΠΕ και την μη  μετατροπή του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ σε υπουργούπολη. Ψήφισαν ΥΠΕΡ της απόφασης του Δήμου Δάφνης/Υμηττού. 

Η  "Λαϊκή Συσπείρωση" (στηρίζεται από το ΚΚΕ), ενώ οι σύμβουλοι της τοποθετήθηκαν  κατά της ΣΜΠΕ και της κυβερνητικής πρότασης για την μεταφορά υπουργείων στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ,  δήλωσαν ότι απέχουν από την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια    

 • Κατά τη συζήτηση του 1ου θέματος αποχώρησαν οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Δεμπόνος Βασίλειος, Ταραζώνας Δημήτριος, Μουντοκαλάκης Βασίλειος, Υφαντή Σωτηρούλα και μετά τη συζήτηση του ιδίου θέματος οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κιούπη Ιουλία, Δάφνη Πηνελόπη, Σφακιανάκη Αικατερίνη, Λέλος Γεώργιος, Βαλμάς Ηλίας,  και δεν ήταν παρόν στη συζήτηση για την ΣΜΠΕ/ΠΥΡΚΑΛ.

 • Κατά τη συζήτηση του 2ου θέματος σχετικά με την ΣΜΠΕ/ ΠΥΡΚΑΛ αποχώρησαν, οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κλειάσιος Αθανάσιος, Ζιώγα Μαρία,

Επί των παρόντων μελών του συμβουλίου Υπέρ της κοινής εισήγησης των τριών Δημοτικών Παρατάξεων ψήφισαν δέκα επτά (17) σύμβουλοι.

 Ειδικότερα, οι κ.κ. Αγγέλης Κωνσταντίνος, Κλωνάρη Λεμονιά, Καραγιάννης Μιχαήλ, Σπυρόπουλος Χρήστος, Κόκκαλης Δημήτριος, Δασκαλάκη Σοφία, Πλακίδας Γεώργιος, Τέγος Ευθύμιος, Τριγάζης Παναγιώτης, Στάση Βύρωνα.

Σωτηρόπουλος Αλέξιος, Αποστολάκης Νεκτάριος, Τριανταφύλλου Ελευθέριος, Δύναμη Ελπίδας.

 Σάρολα Βασιλική, Τσιάκαλος Κοσμάς, Παπαδημητρίου Αθανάσιος, Πρωτοβουλία Πολιτών.

Μπικάκη Μαρία, Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών.

Μαυρόπουλος Αναστάσιος Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση.

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γείτονας Ευάγγελος, Καλύβας Βασίλειος, Βαρσαγάκης Γεώργιος, Λαϊκή Συσπείρωση δήλωσαν ότι απέχουν από την ψηφοφορία.

 Οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γώγος Χρήστος, Αδαμόπουλος Ιωάννης, Μπαντής Μιλτιάδης, Ντόβολος Γεώργιος (ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ και ΜΑΖΙ για το Βύρωνα) που πρόσκηνται στην κυβέρνηση ψήφισαν Υπέρ του ψηφίσματος που ελήφθη από τον Δήμο Δάφνης-Υμηττού.

 

Διαβάστε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου  28/9/2022 που ψήφισαν οι παρατάξεις: 

Στάση Βύρωνα- Κατωπόδης, Δύναμη Ελπίδας-Σωτηρόπουλος, Πρωτοβουλία Πολιτών- Σάρολα, Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών- Μπικάκη, Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση- Μαυρόπουλος.

        Η ΣΜΠΕ για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου με την επωνυμία «Ανδρέας Λεντάκης»  στο χώρο της        ΠΥΡΚΑΛ 

ΑΠΟΦΑΣΗ Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα 

«Σχετικά με την ΣΜΠΕ Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη μεταφορά 9 Υπουργείων και 4 Ανεξάρτητων Αρχών στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ». 

Σε συνέχεια της απόφασης υπ’ αριθμόν 45/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβούλιου Βύρωνα για δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου και δεδομένου ότι δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από την κυβέρνηση, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για το χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα επανέρχεται για:

-Να τοποθετηθεί επί της εκπονηθείσας ΣΜΠΕ.

-Να αποφασίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων - υπό την αιγίδα του Δήμου Βύρωνα– για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών και για τη μετατροπή του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ αποκλειστικά σε πάρκο ζωής και ανάσα για ολόκληρη την περιοχή.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ΣΜΠΕ:

1. Η μεταφορά σε αυτόν το χώρο των Υπουργείων, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και δέχονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες, θα δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή και τους κατοίκους της.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 92 του Ν. 4864 (ΦΕΚ A’ 237/02.12.2021) ορίζεται ότι στην έκταση των 154,8 στρεμμάτων της ΠΥΡΚΑΛ θα υπάρχει δόμηση με ποσοστό κάλυψης στο 60%, ότι τα κτίρια μπορεί να φτάνουν και τα 28 μέτρα ύψος, ενώ προβλέπεται ότι τα κτίσματα θα φτάσουν στα 278.635 τετραγωνικά μέτρα εμβαδόν. Για να υλοποιηθεί αυτό αλλάζει ο συντελεστής δόμησης στην περιοχή από το 0,8 στο 1,8 και το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος που ήταν 12 μέτρα, ενώ προβλέπεται να καταρτιστεί Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή καθώς και να επιβληθούν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που «εξυπηρετούν σκοπό δημόσιας ωφέλειας».

3. Η ΣΜΠΕ για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο δρομολογεί μιας μεγάλης κλίμακας αλλαγή στη χωροταξία και πολεοδόμηση της περιοχής με την αλλοίωση του περιβάλλοντος, τη συρρίκνωση των ελεύθερων χώρων, την επιβάρυνση στις συνθήκες ζωής και κυκλοφορίας μας. Η αναφορά του νόμου και της ΣΜΠΕ (σελ. 26) «ότι από το σύνολο της έκτασης του ακινήτου, ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) διατίθεται για τη χρήση «Ελεύθεροι Χώροι - Αστικό Πράσινο» και ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) για τη χρήση Πολεοδομικού Κέντρο», διαψεύδεται αμέσως παρακάτω στην ίδια σελίδα όπου αναφέρεται ότι ανέρχεται «το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε εξήντα τοις εκατό (60%)». Το εναπομείναν 40% είναι οι κοινόχρηστοι χώροι, που περιλαμβάνουν δρόμους, πεζοδρόμια, χώρους στάθμευσης, που θα σκιάζονται από τα πανύψηλα κτίρια και μέσα σε αυτό επικαλείται ότι θα δημιουργηθούν και χώροι πρασίνου.

4. Η τσιμεντοποίηση, η κυκλοφοριακή επιβάρυνση θα αλλάξουν όχι μόνο την περιοχή του δήμου Δάφνης-Υμηττού αλλά και του δήμου Βύρωνα που παρεμβάλλεται για την πρόσβαση μέσω της Περιφερειακής Υμηττού σε αυτήν. Δεδομένου ότι ο δήμος Βύρωνα είναι αυτός που διασχίζεται από την Περιφερειακή Υμηττού, αν υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο θα δέχεται στους εσωτερικούς του δρόμους την κίνηση των οχημάτων που από τις βόρειες περιοχές της Αττικής κατευθύνονται προς την το χώρο των Υπουργείων, φόρτος που θα επιβαρύνει την ρύπανση του αέρα στην περιοχή, θα δημιουργήσει κυκλοφοριακά προβλήματα και θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στις συνθήκες ζωής με την τσιμεντοποίηση μιας μεγάλης έκτασης στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Η εκπονηθείσα ΣΜΠΕ δεν λαμβάνει υπ’ όψιν, ούτε κατ’ εκτίμηση, τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο οδικό δίκτυο του Βύρωνα, αν υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες. Πιο συγκεκριμένα: Η καθημερινή μετακίνηση χιλιάδων εργαζομένων και επισκεπτών – από και προς τον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ – θα γίνεται μέσω των οδικών αξόνων της πόλης μας (Καραολή & Δημητρίου, Κωνσταντινουπόλεως, Ελλησπόντου, Χειμάρρας, Κερκύρας, Αγίας Σοφίας κλπ) με συνέπεια την δημιουργία τεράστιου κυκλοφοριακού προβλήματος, ρύπανσης και την υποβάθμιση των γειτονιών της πόλης μας.

5. Η μεταστέγαση Υπουργείων και λοιπών δημοσίων υπηρεσιών στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ συνεπάγεται την απώλεια για τον Βύρωνα και τους όμορους Δήμους του τελευταίου εναπομείναντα χώρου για τη δημιουργία ενός αστικού πάρκου αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού, αντίστοιχου με τα υπάρχοντα πάρκα στις λοιπές περιοχές του λεκανοπεδίου (λ.χ. Πάρκο «Αντώνη Τρίτση», Γουδί, Κτήμα Συγγρού κ.ά). Ενώ, θα δημιουργήσει σειρά άλλων στεγαστικών, περιβαλλοντικών και λοιπών προβλημάτων.

 Επισημαίνουμε ότι:

Α. Η δημοσίευση της διαβούλευσης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εδώ. αναρτήθηκε στις 3/8 και έδινε περιθώριο μόνο 30 ημερών, δηλαδή έληγε στις 3/9/2022 χωρίς να έχουν ενημερωθεί αρμοδίως οι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως το δημοτικό συμβούλιο Βύρωνα, και να δίνετε επαρκές περιθώριο για την κατάθεση της γνώμης τους.

Β. Υπάρχει πλήθος ενστάσεων των επιστημονικών φορέων που καταγράφονται εδώ και εδώ για τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στο χώρο τη ΠΥΡΚΑΛ. Οι φορείς είναι ο ΣΕΠΟΧ (Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών), ο ΣΕΜΠΧΠΑ (Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης) και η ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού). Καθώς, επίσης, η αρνητική θέση του ΣΑΔΑΣ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών –Τμήμα Αττικής) εδώ.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει ότι:

1. Απορρίπτει τη ΣΜΠΕ. Θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη νομική προσβολή της.

2. Ζητά τη ματαίωση-απόσυρση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την κατασκευή κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ και τη διάθεση του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ αποκλειστικά για τη δημιουργία πάρκου πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων.

3. Για αυτό το σκοπό προχωρά σε παραστάσεις προς τους συναρμόδιους κυβερνητικούς φορείς. Για τις παραστάσεις αυτές συγκροτείται διαπαραταξιακή επιτροπή.

4. Το δημοτικό συμβούλιο προχωρά σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης και κινητοποίησης των κατοίκων της πόλης μας για την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών δημιουργίας Κυβερνητικού Πάρκου στο χώρο της «ΠΥΡΚΑΛ».


Να σημειώσουμε ως  Ρωγμή ότι:

Με τον Ν. 4864/21 ξεκίνησε η δρομολόγηση του σχεδιασμού. Το υπουργείο Οικονομικών μέσα στον Αύγουστο του 2022 προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να διατυπώσει εγγράφως ή και ηλεκτρονικά, επαρκώς και τεκμηριωμένα, τις απόψεις του επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ως άνω σχεδίου, προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από την έκδοση του υπ’ αρ. πρωτ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/81705/5545/04-08-2022 δηλαδή μέχρι 3 Σεπτέμβρη και σε προθεσμία 45 ημερών για  τις Δημόσιες Αρχές, δηλαδή 18 Σεπτέμβρη.


  • το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δάφνης/ Υμηττού στη συνεδρίαση του 12/9/2022, μέσα σε κλίμα διαμαρτυριών και αντεγκλήσεων  αποφάσισε κατά πλειοψηφία μετά από  εισήγηση του δήμαρχου κ. Μπινίσκου, να προτείνει τροποποιήσεις - παρατηρήσεις 12 σημείων στη ΣΜΠΕ αποδεχόμενο την πρόταση της κυβέρνησης, για την μεταφορά υπουργείων και άλλων κρατικών υπηρεσιών στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.                        Φωτο: Διαμαρτυρία στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου 
  •  Επισημαίνουμε ότι παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας ως το μείζον αυτό θέμα που αφορά στον δήμο μας και θα εμπεριέχεται στην πρότασή μας, δεν είχαμε την ανάλογη και έγκαιρη ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία, ρητά δηλώνουμε ότι από δω και στο εξής οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται έστω και σε στάδιο προμελέτης χωρίς τη συμμετοχή μας, θα μας βρίσκει αντίθετους, θα υπερασπιστούμε την αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των δημοτών μας με κάθε κόστος.
    Θεωρούμε τις προτάσεις μας ρεαλιστικές και θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν στην αποτύπωση του τελικού σχεδίου"
    αναφέρεται στην κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δάφνης/Υμηττού.
      
  • Μέχρι και ο Μπακογιάννης προβληματίζεται για την μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ.  Σε τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης  κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων (4/10/2022) σχετικά με τη δημιουργία του Κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ ανέφερε:                                                                 " Φανταστείτε την Αθήνα σε 10 χρόνια από σήμερα. Να δούμε λίγο ποια είναι τα μακροδεδομένα. Ένα μακροδεδομένο είναι το Ελληνικό. Το Ελληνικό είναι μία νέα πόλη, εντός του λεκανοπεδίου. Για πολλούς από εμάς υπήρξε μία θετική εξέλιξη. Συνιστά όμως μία πραγματικότητα. Είναι φυσιολογικό ότι η οικονομική και η κοινωνική ζωή της Αττικής θα μετατοπιστεί στο παραλιακό μέτωπο». Ενώ για το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ,  τόνισε ότι "η μεταφορά των επιτελικών κυβερνητικών λειτουργιών εκτός του ορίου του Δήμου Αθηναίων, για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και γεννά πολλούς προβληματισμούς".

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.