Πάνω από 50 συνάδελφοι μας έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος, ενώ το τελευταίο μήνα σκοτώθηκαν ένας 68χρονος σε οικοδομή στην Ηλεία, ένας 38χρονος ηλεκτρολόγος σε αποθήκη ταχυμεταφορών στο Μενίδι, ένας 39χρονος στα μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα. Η Ελλάδα καταγράφει δυστυχώς υψηλότατους και αυξημένους χρόνο με το χρόνο δείκτες εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων, χωρίς να υπολογίζονται στα επίσημα στοιχεία όσοι και όσες δουλεύουν σε καθεστώς αδήλωτης εργασίας.

Η ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα και κυρίως των θανατηφόρων είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, της υποστελέχωσης, της απουσίας μέτρων ασφάλειας, των ελέγχων, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας με κάθε τρόπο εις βάρος των εργαζομένων. Τα μέτρα ασφάλειας θεωρούνται κόστος και περιττό έξοδο.

Για εμάς όλοι και όλες αυτοί δεν είναι ανώνυμες υπογραμμίσεις της καθημερινότητας, ούτε απλές στατιστικές. Είναι όλοι και όλες τους κομμάτι δικό μας. Στέλνουμε την σκέψη μας στις οικογένειες και τους κοντινούς ανθρώπους των νεκρών συναδέλφων μας. Γνωρίζουμε όμως πως αυτό δεν αρκεί. Μόνο οι αγώνες μας είναι αυτοί που μπορούν να επιβάλλουν μέτρα προστασίας και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Μέσα από συνδικάτα μαζικά και ζωντανά, που θα επαγρυπνούν και θα διεκδικούν και δε θα συναγελάζονται με την εργοδοσία. Αυτές οι διεκδικήσεις είναι ανάγκη να σφραγίσουν και την απεργία της 9ης Νοέμβρη.

  • Μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Επιτροπές υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με συμμετοχή των εργαζομένων.
  • Μείωση του χρόνου εργασίας και των χρόνων συνταξιοδότησης.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και προσλήψεις προσωπικού.
  • Προσλήψεις για την Επιθεώρηση Εργασίας, πολλαπλασιασμός των ελέγχων στους χώρους δουλειάς.

ΜΑΧΗ – Ανεξάρτητη Ενωτική Ταξική Κίνηση

                                                                             Ρωγμή στην ενημέρωση