ΒΥΡΩΝΑΣ: Στο δρόμο προς τις δημοτικές κάλπες

Έντεκα μήνες μας χωρίζουν από την ημέρα των δημοτικών εκλογών που θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και θα εκλέγουν δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια για την επόμενη πενταετία.

Μπορεί οι πολίτες να μην ενδιαφέρονται –πνιγμένοι στα οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα– για τις δημοτικές εκλογές και να θεωρούν ότι είναι πολύ μακριά ο Οκτώβρης του 2023, ωστόσο τα επιτελεία των περισσοτέρων δημοτικών παρατάξεων βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς ετοιμάζουν τα σχέδια τους για τις δημοτικές εκλογές.

Η προεκλογική περίοδο αρχίζει σιγά - σιγά και ανοίγει και η βεντάλια των υποψήφιων δημάρχων στο δήμο.

Η «γαλάζια» πολυκατοικία θα είναι και σε αυτές τις εκλογές διασπασμένη, προσφέροντας τις «καλύτερες υπηρεσίες» στην παράταξη του κ. Κατωπόδη (ΣΥΡΙΖΑ), αφού καταφέρνει με ποσοστά 20-22% στο πρώτο γύρο να εκλέγεται δήμαρχος στο δεύτερο γύρο και να διοικεί το δήμο την τετραετία 2019-2023 με 9 συμβούλους στους 41.

Εκτός απροόπτου τρεις θα είναι οι «μνηστήρες» από το χώρο της δεξιάς που θα διεκδικήσουν τη δημαρχία. Ήδη οι κ.κ. Γώγος Χρήστος και Δεμπόνος Βασίλης έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητα τους και κινούνται να συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια τους.














Θα υπάρχει και τρίτος «μνηστήρας» του χώρου, άγνωστο ακόμη εάν θα είναι ο κ. Μπαντής Μίλτος, επικεφαλής της παράταξης "ΜΑΖΙ για το Βύρωνα" ή αν τελικά επιλεγεί ένα νέο φρέσκο πρόσωπο να εκπροσωπήσει την γαλάζια δεξιά παράταξη, αυτή τη φορά "κλείνοντας του το μάτι" το κόμμα της Ν.Δ.

Οι εξελίξεις του προηγουμένου διαστήματος, με τις αποχωρήσεις συμβούλων από την παράταξη "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ" με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Γώγο, που δεν ήταν παρορμητικές, είχαν νόημα και έστελναν μήνυμα και αυτό έχει γίνει αντιληπτό από όσους παρακολουθούν τα τοπικά δημοτικά δρόμενα. Φαίνεται να είναι οργανωτικά και κομματικά αποψιλωμένη η "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ" από τοπικά στελέχη της Ν.Δ. και για αυτό ο επικεφαλής της δηλώνει ότι "... σήμερα είμαι πιο ώριμος της Ν.Δ. από ότι πριν για να κατέβω στις εκλογές. Έχουμε κάνει άνοιγμα σε όλους τους χώρους. Δεν περιμένω να μας δώσουν χρίσμα, δεν θέλουμε να μας στηρίξει κανένας, πάμε με τη δική μας δυναμική το 2023".

Η επιλογή του κ. Μπαντή, ενώ είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "ΜΑΖΙ για το Βύρωνα", να αποδεχθεί τη θέση του προέδρου της Νομαρχιακής Οργάνωσης Νοτίου Τομέα της Ν.Δ. έχει προβληματίσει αρκετούς από αυτούς που τον στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές. Όπως λένε ορισμένοι δεν θα στηρίξουν "Μίλτο" αυτή τη φορά.

Η ηγεσία της Ν.Δ. φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα να δώσει το «χρίσμα» στο Μίλτο ή να κατεβάσει νέο πρόσωπο, όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο στην ιστοσελίδα μας.

Η ενδεχόμενη επιλογή του κ. Μπαντή Μιλτιάδη είναι αμφίβολο κατά πόσο θα καταφέρει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους των άλλων δύο παρατάξεων της δεξιάς, εάν καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο, εξ αιτίας της πόλωσης και της όξυνσης που καλλιεργείται ανάμεσα στους γαλάζιους ψηφοφόρους. Δεν αποκλείεται και αυτή τη φορά να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό, όπως και το 2015 και 2019. Αυτό προσπαθούν να σταθμίσουν τα επιτελεία της Ν.Δ. για να πάρουν και την οριστική τους απόφαση.

Ο κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος ήδη μπήκε στην κούρσα για τη διεκδίκηση της δημαρχίας για τρίτη φορά, ανοίγοντας εκλογικά γραφεία στην οδό Χρ. Σμύρνης στο κέντρο του Βύρωνα. Στην παράταξη του «Δύναμη Ελπίδας», ελπίζουν ότι αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, που είχαν πλαισιώσει και ψηφίσει τον κ. Κατωπόδη και τη "Στάση Βύρωνα", θα επιστρέψουν και όχι μόνο θα ψηφίσουν αλλά θα συμμετέχουν και στο ψηφοδέλτιο της παράταξης. Στόχος να περάσει στο δεύτερο γύρο, αξιοποιώντας και αυτός την διάσπαση στο χώρο της δεξιάς και θεωρώντας ότι το γενικότερο πολιτικό κλίμα ανόδου που διαφαίνεται στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο, θα ευνοήσει το εκλογικό του αποτέλεσμα.

Στο χώρο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" - ΚΚΕ τα πράγματα παραμένουν στάσιμα και μάλλον αμετάβλητα. Αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς, τι μπορεί να αποφασίσει το κόμμα...

Στην κα Σάρολα - "Πρωτοβουλία Πολιτών", που η εμφάνιση της στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε μία δυναμική, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και τώρα. Κάποιοι θα την ήθελαν να συμμετέχει ή και να ηγείται στη "ΣΤΑΣΗ Βύρωνα" -παράταξη του σημερινού δημάρχου- αλλά κάτι τέτοιο νομίζουμε ότι δεν θα συμβεί με ορίζοντα τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Στο χώρο της ανεξάρτητης ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, που σήμερα εκφράζονται οι παρατάξεις "Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα" και η "Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση - ΡΕΚ", το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως γίνονται και κοινές προσπάθειες, κοινές παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια. Αν αυτό θα έχει κάποια θετική έκβαση μπροστά στις δημοτικές εκλογές, είναι ίσως νωρίς να το ισχυριστούμε, δεν το αποκλείουμε και θα ήταν και χρήσιμο να ενωθούν ριζοσπαστικές φωνές και δράσεις.

Η παράταξη "Στάση Βύρωνα" και ο δήμαρχος Κατωπόδης θα διεκδικήσουν για τρίτη φορά να είναι στο τιμόνι του δήμου. Το γεγονός ότι από πολύ νωρίς ο κ. Κατωπόδης έτρεξε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, από κάποιους ερμηνεύεται σαν μία κίνηση που αποπνέει άγχος και φόβο, θέλοντας να προκαταβάλει εξελίξεις στην ίδια την παράταξη και τον πολιτικό του χώρο, τον ΣΥΡΙΖΑ.


Ο κ Κατωπόδης, που το αποτέλεσμα που απέσπασε και στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν μικρό και υπολειπόταν κατά πολύ του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Βύρωνα, κατάφερε εξ αιτίας της διάσπασης της δεξιάς και αξιοποιώντας την σκέψη προοδευτικών, αριστερών και αντιεξουσιαστων ψηφοφόρων, να μην εκλεγεί δεξιός δήμαρχος στο Βύρωνα. Με τη λογική του "μικρότερου κακού" κατάφερε να εκλεγεί δύο φορές.

Το ίδιο θα προσπαθήσει και σε αυτή την τρίτη αναμέτρηση. Με δεδομένη την δυσαρέσκεια που υπάρχει και στον προοδευτικό κόσμο από την πολιτική του, είναι πιο δύσκολο αυτή τη φορά να τα καταφέρει.

Βέβαια οι έντεκα μήνες μέχρι τις δημοτικές εκλογές είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος. Οι πολιτικές εξελίξεις στην κεντρική σκηνή, που θα μεσολαβήσουν, σίγουρα θα επηρεάσουν την πολιτική και εκλογική συμπεριφορά των πολιτών και στις δημοτικές εκλογές.

Οι φήμες πριν τις εκλογές...

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστολογίου μας εταιρεία δημοσκοπήσεων απευθύνθηκε σε πρώην υποψήφιο δήμαρχο θέτοντας του το ερώτημα εάν θα είναι σε αυτές τις εκλογές υποψήφιος και η απάντηση που έλαβε χρειάζεται λύτη γρίφων -για να καταλάβει κανείς τις προθέσεις του.

Ορισμένοι κύκλοι από το γαλάζιο στρατόπεδο κυκλοφορούν φήμες για γκάλοπ που έγινε από το κόμμα της Ν.Δ. χωρίς να δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να στοιχειοθετούν τα ευρήματα του γκάλοπ. Ως εκ τούτου εμείς ως ενημερωτική ιστοσελίδα δεν θα αναπαράγουμε τα αποτελέσματα του υποθετικού γκάλοπ που ισχυρίζονται διάφοροι παράγοντες γιατί δεν θέλουμε να ρίχνουμε νερό σε φήμες που εξυπηρετούν παραταξιακές σκοπιμότητες και μόνο.

Στην πόλη μας υπάρχει και ένα διάχυτο δυναμικό πολιτών, που ενώ είναι ενεργοί πολιτικά και κοινωνικά δεν θέλουν να εμπλακούν και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές. Αυτό το κομμάτι πολιτών τελικά γυρνά την πλάτη σε όλο το δημοτικό κατεστημένο που εναλλάσσεται σε διάφορους ρόλους τα τελευταία τριάντα χρόνια και που ευθύνεται για το τέλμα που βρίσκεται ο Βύρωνας.

Η πολιτική αυτή συμπεριφορά ενεργών πολιτών πιθανά να δείχνει όχι μόνο την έλλειψη πολιτικής αίγλης που εκπέμπει ο τρόπος άσκησής πολιτικής και διαχείρισης στην πόλη μας, αλλά και την αποστροφή και απαξίωση που αισθάνονται και εισπράττουν οι πολίτες, από τους μέντορες της πολιτικής γενικότερα αλλά και στην πόλη.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να βρεθούν τρόποι να ξεπεραστεί. Η περαιτέρω διεκδίκηση και της πολιτικής εκπροσώπησης υγειών πολιτικά και κοινωνικά δυνάμεων και πολιτών, που δεν έχουν εμπλακεί έως τώρα με τα δημοτικά δρώμενα στην πόλη αλλά:
  • κινούνται στη λογική της υπεράσπισης και ενίσχυσης του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του δήμου 
  • αντιτίθενται στις σημερινές πρακτικές του δήμου επιχείρηση με τους κάτοικους πελάτες
  • κινούνται μακριά από καθεστωτικές προσωπικές πρακτικές και πολιτικές ή οικονομικές εξυπηρετήσεις επιχειρηματικών συμφερόντων 
μπορεί να συμβάλει και να δημιουργήσει την ελπίδα για μία πόλη που να υπηρετεί τις σύγχρονες καθημερινές ανάγκες των κατοίκων όλων των ηλικιών. Μία πόλη στην οποία να μπορείς να ζεις και να κυκλοφορείς, του πολιτισμού και της εξυπηρέτησης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων.

Ως ενημερωτικό ιστολόγιο σε μία τέτοια πόλη θέλουμε να συμβάλουμε και προσπαθούμε για αυτό.

Να θυμίσουμε ότι στο δήμο Βύρωνα στις εκλογές του 2019 είχαν πάρει μέρος οκτώ δημοτικές παρατάξεις και έφεραν τα παρακάτω αποτελέσματα:

Παρατάξεις

Ποσοστό

Ψήφοι

Έδρες

Γώγος Χρήστος
«ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ»

23,45%

5.883

10

Κατωπόδης Γρηγόρης (Άκης)
«Στάση Βύρωνα»

22,03%

5.528

9

Μπαντής Μιλτιάδης
«ΜΑΖΙ για το Βύρωνα»

18,69%

4.690

8

Σωτηρόπουλος Αλέξιος
«Δύναμη Ελπίδας»

15,31%

3.841

6

Γείτονας Ευάγγελος
«Λαϊκή Συσπείρωση»

8,65%

2.170

3

Σάρολα Βασιλική
«Πρωτοβουλία Πολιτών»

7,95%

1.995

3

Αναστούλης Παύλος
«Αριστερή Παρέμβαση
Πολιτών Βύρωνα»


2,22%

556

1

Μαυρόπουλος Αναστάσιος
«Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση»
ΡΕΚ


1,69%

425

1


Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών 2014

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.