Κινηματογράφος «ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ» της Ασημίνα Προέδρου.

 Μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας και Βόρειας Μακεδονίας

               (Παραγωγή: Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία, 2022)

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ασημίνας Προέδρου που βραβεύτηκε (απέσπασε 6 βραβεία) στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καθώς  και στο 53ο Διεθνές Φεστιβάλ στην Γκόα της Ινδίας, το οποίο  θεωρείται ως  ένα από τα δεκαπέντε μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως.

 Η ταινία διαδραματίζεται στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, στη Δοϊράνη, σε ένα ελληνικό χωριό. 

Είμαστε στο 2015, υπάρχει ένα μεταναστευτικό κύμα προς τη Βόρεια Ευρώπη και στην ιστορία της ταινίας μετανάστες προσπαθούν να περάσουν σε ένα ελληνικό χωριό μέσω της λίμνης Δοϊράνη» δήλωσε σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ασημίνα Προέδρου.

 Το θέμα της ταινίας, όπως αναφέρει η σκηνοθέτρια, «έχει να κάνει με το πώς οι άνθρωποι τσακιζόμαστε σε ένα σύστημα που δε λειτουργεί και στο οποίο υπάρχει διαφθορά»,  προσπάθησα «να σκιαγραφήσω την κοινωνία».

 Η ταινία «Πίσω από τις Θημωνιές», γυρίστηκε σε τρεις νομούς της Ελλάδας -Αττική, Βοιωτία και Κιλκίς- και σε δύο χώρες -Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία- το 2021, την περίοδο του δεύτερου lockdown λόγω της πανδημίας με πολλούς περιορισμούς σε ισχύ.

Είναι μία συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας και Βόρειας Μακεδονίας, και ολοκληρώθηκε, μεταξύ άλλων, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ, του προγράμματος «Creative Europe MEDIA», του Κινηματογραφικού Δικτύου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SΕΕ Cinema Network), του Οργανισμού Κινηματογράφου της Βόρειας Μακεδονίας, του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ZDF-Arte και του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης Eurimages.

«Στην ταινία παρακολουθούμε την ιστορία από τρεις οπτικές, του πατέρα, αγρότη και ψαρά, ο οποίος λόγω χρεών αρχίζει να διακινεί παράνομα μετανάστες, της συζύγου του που είναι εκκλησάρισσα του χωριού, έμπιστη του παπά και βρίσκεται σε μία αναζήτηση για το ποιος είναι ο πραγματικός Λόγος του Θεού και της κόρης, η οποία προσπαθεί να ορίσει τη ζωή της μέσα σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον», λέει η ίδια η σκηνοθέτις κι εμείς βλέπουμε με σφιγμένη καρδιά το οδοιπορικό τριών ανθρώπων που αντί κατανοώντας να βγαίνουν από τον κύκλο της φθοράς, χορεύουν και τραγουδούν στο σκοπό του θανάτου.

Η σύγκρουση ανάμεσα στον παπά του χωριού, τις γυναίκες που έχουν ενσωματώσει και αναπαράγει τον κυρίαρχο λόγο αναλαμβάνοντας να κουκουλώσουν τα δεινά, τους άντρες που είναι διατεθειμένοι να διαπράξουν το έγκλημα στο όνομα της οικογενειακής επιβίωσης από την μια μεριά  και απέναντι σε όλους αυτούς μία γυναίκα με το γιό της κι ένα νέο κορίτσι που ψάχνει απελπισμένα την ταυτότητά του  και ανακαλύπτει επώδυνα την εφηβική του συνείδηση, επιθυμώντας να διαρρήξει με όποιο τρόπο τις σχέσεις της με το λασπότοπο που λέγεται γενέθλια γη, αλλά ταυτόχρονα και πατριαρχικές και μητριαρχικές και κυρίαρχες σχέσεις, δεν μπορεί παρά να μην έχει νικητές , μονάχα νικημένους.

Μόνη ελπίδα αυτό το νεαρό κορίτσι, στο τέλος της ταινίας, με το σακβουγιάζ στον ώμο να περιμένει το τρένο , ρωτώντας το σταθμάρχη μέσα της «από πού πάνε για έναν καλύτερο κόσμο»; όπως  αναφέρει στο kommon.gr  η Όλγα Μοσχοχωρίτου:

Μην τη χάσετε λοιπόν αυτήν την ταινία που συνομιλεί ποιητικά τόσο με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο όσο και  τον Παντελή Βούλγαρη αλλά πάνω απ’ όλα με την εποχή της.

 Συντελεστές της ταινίας «Πίσω από τις θημωνιές»  

 Σκηνοθέτρια και σεναριογράφος της ταινίας, η Ασημίνα Προέδρου,

Η Ασημίνα γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, εργάστηκε ως οικονομολόγος σε εταιρεία για 14 χρόνια και αποφάσισε τελικά να κάνει σπουδές στον κινηματογράφο, στην Αθήνα. Είναι η σκηνοθέτης της πολυβραβευμένης μικρού μήκους ταινίας Red Hulk (2013), η οποία κέρδισε, μεταξύ άλλων, το Χρυσό Διόνυσο στο Φεστιβάλ Δράμας (2013) και το Α΄ Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους στις Νύχτες Πρεμιέρας (2013) και έκανε διεθνή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Clermont- Ferrand (2014).

Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Σίμος Σαρκετζής, υπεύθυνη μοντάζ η Ηλέκτρα Βενάκη. υπεύθυνοι ήχου είναι οι Νίκος Παπαδημητρίου, Ηλέκτρα Βενάκη, Περσεφόνη Μήλιου, Κώστας Βαρυμποπιώτης. 

Η μουσική είναι του Μάριου Στρόφαλη.

Παίζουν οι ηθοποιοί Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Ντίνα Μιχαηλίδου και Πασχάλης Τσαρούχας. Η παραγωγή είναι των εταιρειών Αργοναύτες ΑΕ, FICTION PARK, Sektor Film (Ιωάννα Μπολομύτη, Markus Halberschmidt, Vladimir Anastasov, Angela Nestorovska.

Η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 19 Ιανουαρίου 2023.

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.