ΣτΕ: Βόμβα στους νόμους Ν.Δ/ Θεοδωρικάκου για την αυτοδιοίκηση

 Οι νόμοι αυτοί ανέτρεψαν την εκφρασμένη εκλογική βούληση των πολιτών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το 2019. 


Η απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου-ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις με τις οποίες εξασφαλίστηκε πλασματική πλειοψηφία της παράταξης των δημάρχων στις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των δήμων, στις οποίες επιπλέον μεταφέρθηκαν κρίσιμες αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων, υπερασπίζεται τη λαϊκή βούληση και ακυρώνει την κυβερνητική απόπειρα νόθευσής της.

Οι περίφημοι «νόμοι Θεοδωρικάκου» που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ με το καλημέρα της διακυβέρνησης της, αποτύπωναν όλη την αντίληψη της κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για το δημόσιο χρήμα. 

Οπως ακριβώς κάθε νόμος που οικοδόμησε το «επιτελικό κράτος», έτσι κι αυτές οι διατάξεις -από τις πρώτες που πέρασε η Νέα Δημοκρατία- άνοιγαν διάπλατες λεωφόρους προς το «κράτος-λάφυρο». 

Πίσω από κλειστές πόρτες και μέσα σε κλειστές επιτροπές, με την αντιπολίτευση σε ρόλο παρατηρητή και τους δημότες απόντες, η κυβέρνηση έφτιαξε ένα νομοθετικό πλαίσιο που επέτρεπε σε μια ψεύτικη πλειοψηφία να αποφασίζει για όλα, από απευθείας αναθέσεις μέχρι έργα σημαντικού προϋπολογισμού.

Πολύ έγκαιρα η δυναμεις της αριστεράς, εντός και εκτός κοινοβουλίου, η αξιωματική αντιπολίτευση και έγκριτοι νομικοί είχαν εξηγήσει γιατί το νομοθέτημα ήταν αντισυνταγματικό.

 Ασφαλώς η κυβέρνηση δεν εισάκουσε και δεν υιοθέτησε καμία από τις παρατηρήσεις τους. Δεν πρόκειται για πολιτική βαρηκοΐα, αλλά για ιδεολογική δυσανεξία στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Αυτή τη βαθιά περιφρόνηση στους θεσμούς και τις διαδικασίες την εισπράττουμε άλλωστε συστηματικά από την κυβέρνηση, της οποίας ο πρωθυπουργός δεν εμφανίζεται στη Βουλή για να απαντήσει σε ερωτήσεις, αλλά χαριεντίζεται σε μεσημεριανές εκπομπές ή κάνει συναισθηματικά σόου, άλλοτε με προβλήματα υγείας μελών της οικογένειάς του, άλλοτε με ανθυποστάρ περσόνες κι άλλοτε με πρόσφυγες. Η κυβέρνηση αισθητικοποιεί και κάνει θέαμα την πολιτική, ώστε πίσω από τις κουίντες να νομοθετεί απρόσκοπτα, να διαβρώνει τους αρμούς της δημοκρατίας και να κάνει «business as usual». Αυτή τη δημοκρατική διολίσθηση ακυρώνει το ΣτΕ με την απόφασή του για τους ΟΤΑ.

Οι δημοτικές αρχές που εφάρμοσαν αυτό το νόμο, υποβαθμίζοντας το δημοτικό συμβούλιο, τι έχουν σήμερα να πουν; Θα συνεχίσουν να τον εφαρμόζουν και ταυτόχρονα, ορισμένες να μιλούν και στο όνομα της αριστεράς, όπως π.χ και στο Δήμο Βύρωνα;

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

                                                                Ρωγμή στην ενημέρωση 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.