ΒΙΒΛΙΑ: Δύο και ένα βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν!

Σας προτείνουμε δυο βιβλία του Ευτύχη Μπιτσάκη  και το νέο βιβλίο του Άρη Χατζηστεφάνου, που αξίζουν να διαβαστούν:

ανθρώπινη φύση του Ευτύχη Μπιτσάκη 

 Μπορούν να υπάρξουν βιώσιµες σοσιαλιστικές κοινωνίες;

Αντιφάσκουν, µήπως, µε την εγωιστική ανθρώπινη φύση;


Στο βιβλίο (Εκδόσεις Τόπος)  αναλύεται η διαδικασία της εµφάνισης της ιδιοκτησίας ως άρνηση της αρχαϊκής κοινότητας, οι αντιθέσεις των ταξικών κοινωνιών και ειδικά του καπιταλισµού, o ρόλος της ανθρώπινης φύσης στο ιστορικό γίγνεσθαι. 


Διερευνάται ο χαρακτήρας της ανθρώπινης φύσης, µε βάση κυρίως τα δεδοµένα της νευρολογίας και της ψυχολογίας.

Το συµπέρασµα είναι ότι ο άνθρωπος είναι γενετικά κοινωνικό ον, ότι δεν υπάρχει αναλλοίωτη εγωιστική ανθρώπινη φύση και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ανθρωπολογικό εµπόδιο για τον σοσιαλισµό. Σκιαγραφούνται, τέλος, οι δυσκολίες για το πέρασµα στον σοσιαλισµό, και θεµελιώνεται η δυνατότητα ενός κοµµουνισµού του πεπερασµένου.

Η ιστορία, κατά τον µαρξισµό, είναι ένα ανοιχτό πεδίο δυνατοτήτων και, σύµφωνα µε τους Μαρξ και Ένγκελς, όρος για την επιβίωση της ανθρωπότητας είναι η επιστροφή στην αρχαϊκή κοινότητα, σε ένα ανώτερο, επιστηµονικό και τεχνολογικό επίπεδο.



 "Φιλοσοφία του Ανθρώπου"      του Ευτύχη  Ι.Μπιτσάκη 

σήμερα έχει για τον κάθε ανήσυχο σκεπτόμενο άνθρωπο, περισσότερη  ίσως σημασία και απ' ό,τι πριν δέκα περίπου χρόνια, οπότε και πρώτοκυκλοφόρησε, από τις Εκδόσεις  Guternberg.



 Κι απ' αυτή  την πλευρά παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, γιατί γράφτηκε και είδε το φως της δημοσιότητας σε μια εποχή που ο αριστερός λόγος γύρω από το πρόβλημα του ανθρώπου απουσίαζε στην Ελλάδα, ή έστω περιοριζόταν στις ηθικολογικές φλυαρίες ενός στείρου δογματισμού, ενώ το αντικείμενο τούτο βρισκόταν από καιρό στο επίκεντρο του προβληματισμού ολόκληρης σχεδόν της προοδευτικής διανόησης στη Δύση, με ζωτικά και καθοριστικής απουδαιότητας ερωτήματα, όπως: είχε επεξεργαστεί ο Μαρξ μια πλήρη θεωρία για τον άνθρωπο; υπάρχει στην εποχή μας μια μαρξιστική ανθρωπολογία; ποια είναι η στάση των αριστερών στοχαστών απέναντι στο ζήτημα, καθώς κι απέναντι στις κάθε είδους προσεγγίσεις του εκμέρους δεκάδων φιλοσόφων ως τις μέρες μας; το σοσιαλιστικό ιδεώδες εμπεριείχε έναν "ανθρωπισμό"; και, αν ναι, πώς εξηγείται ο παραμερισμός και των στοιχειωδών ανθρωπίνων αξιών, που οδήγησε τις "σοσιαλιστικές" κοινωνίες στην κατάρρευση; Ζητήματα φιλοσοσφικής ανθρωπολογίας, που διερευνώνται υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στις χώρες του ποτέ "υπαρκτού" σοσιαλισμού, αναδεικνύοντας συνάμα την ενδογενή σχέση φιλοσοφίας και πολιτικής.

  O Ευτύχης Μπιτσάκης 

Γεννήθηκε στο Κάδρος του Δήμου Καντάνου της Κρήτης. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Θεωρητική Φυσική και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, είναι διδάκτορας της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII και διδάκτορας Φιλοσοφίας των Επιστημών της Επικρατείας της Γαλλίας. Δίδαξε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Paris XI (Orsay) και Φιλοσοφία των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Paris VIII.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1976 εργάστηκε ως κύριος ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Το 1981 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Παλαιός υφηγητής Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε επί έξι έτη στο Φυσικό Τμήμα, Φιλοσοφία των Φυσικών Θεωριών.

 Ως επιστημονικός υπεύθυνος της Ομάδας Διεπιστημονικής Έρευνας στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, είχε την ευθύνη για την οργάνωση πολλών Πανελλήνιων και Διεθνών συνεδρίων. Επίσης είχε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του σεμιναρίου «Θεμέλια των Επιστημών» (Φυσικό τμήμα, 1977 - 1982).

Τέλος, είχε την ευθύνη της δημιουργίας του περιοδικού Σύγχρονα Θέματα, μετείχε στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού Διαλεκτική και από το 1992 μέχρι και σήμερα είναι εκδότης του περιοδικού Ουτοπία.


ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ & Παραπληροφόρηση


Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου παρουσιάζει έναν πρακτικό οδηγό που μας βοηθά να εντοπίζουμε τεχνικές παραπληροφόρησης και προπαγάνδας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα social media αλλά και στον καθημερινό λόγο πολιτικών, διαφημιστών και συμβούλων επικοινωνίας.

 Μέσα από προσωπικές εμπειρίες σχεδόν τριών δεκαετιών σε διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ, μας εξηγεί με συγκεκριμένα παραδείγματα πώς να διαβάζουμε ανάμεσα στις γραμμές των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. 

To βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος,  προλογίζει ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το εξώφυλλο σχεδίασε ο Δημήτρης Αρβανίτης και την επιμέλεια έκανε η Μαριάννα Τζιαντζή.

Το βιβλίο περιλαμβάνει σε κάθε κεφάλαιο QR-code που οδηγούν σε βίντεο, φωτογραφίες, podcast και ενεργά link για όλες τις πηγές και τη βιβλιογραφία.


Ο Άρης Χατζηστεφάνου είναι δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός. Έχει εργαστεί στο BBC World Service και σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως στην εφημερίδα Guardian.

Ως ανταποκριτής έχει εργαστεί στο Λονδίνο, την Κωνσταντινούπολη, τη Γενεύη, το Τόκιο και τη Νέα Υόρκη και έχει πραγματοποιήσει αποστολές σε δεκάδες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής.

Έχει σκηνοθετήσει έξι μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ και έχει εκδώσει άλλα τρία βιβλία.

 

                                                               Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.