Οι δήμαρχοι ζητούν να διατηρηθεί το πρόγραμμα υπερεκμετάλευσης των εργαζομένων.

    Δεν λένε κουβέντα για το μισθό πείνας που αμείβονται  οι              εργαζόμενοι στο  πρόγραμμα της  "κοινωφελούς εργασίας"  

    

Tην διατήρηση του προγράμματος υπερεκμετάλευσης των εργαζομένων, αυτό της δήθεν "Κοινωφελούς Εργασίας" για τους Δήμους, ζητούν οι δήμαρχοι με απόφαση του πρόσφατου συνέδριου της ΚΕΔΕ στο Βόλο.

Με απόφαση – ψήφισμα του πρόσφατου Συνεδρίου που διεξήγαγε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στο Βόλο, οι δήμαρχοι ζητούν τη διατήρηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.

 

Όπως τονίζει, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μέσω του Προγράμματος αυτού οι Δήμοι καλύπτουν σήμερα μέρος των μεγάλων αναγκών που έχουν σε εποχικό προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθούν  στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αρμοδιότητες και ευθύνες που τους έχουν δοθεί από το Κεντρικό Κράτος.


Με δεδομένο μάλιστα πως οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι μεγάλες, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εργαζομένων στους ΟΤΑ που έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν με νέες προσλήψεις, η πρόσληψη εποχικού προσωπικού μέσω του προγράμματος της κοινωφελούς δίνει λύσεις. Λύσεις ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων, που θα επιβαρύνει την καθημερινότητα των πολιτών των τοπικών κοινωνιών.

Γι’ αυτό από πλευράς ΚΕΔΕ κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη, η έγκαιρη εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης, προκειμένου να διασφαλιστεί είτε η έναρξη ενός νέου κύκλου κοινωφελούς εργασίας είτε η παράταση του ήδη υφιστάμενου προγράμματος, είτε ώστε να μην αποστερηθούν οι Δήμοι το επόμενο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα τόσο χρήσιμο «εργαλείο», μέσω του οποίου διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Προς την κατεύθυνση αυτή η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει τις απαραίτητες επαφές και συζητήσεις.

……….

Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Δ. Παπαστέργιου και όλοι οι δήμαρχοι  με απόφαση του συνεδρίου τους θα έπρεπε να ζητούσαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων με εργοστασιακή  εμπειρία και προσφορά  στους δήμους πάνω από 10 χρόνια, όπως είναι π.χ. εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές, σε παιδικούς σταθμούς και σε άλλες υπηρεσίες. Την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και ως προς την αμοιβή των εργαζομένων του προγράμματος «κοινωφελούς» εργασίας.

 

Αντί για αυτό, οι δήμαρχοι ως στυγνοί εργοδότες,  ζητούν να διατηρηθεί και να παραταθεί το πρόγραμμα «κοινωφελούς» εργασίας όπως παραπλανητικά λέγεται. Ένα πρόγραμμα  υπερεκμετάλευσης των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτό, αφού δεν εφαρμόζεται το μισθολόγιο των εργαζομένων στους Δήμους, ούτε η συλλογική σύμβαση που υπογράφει η ομοσπονδία των εργαζομένων με το υπουργείο εσωτερικών,  κατά παρέκκλιση της εργατικής νομοθεσίας και  των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται. Πρόκειται, για ένα μνημονιακό νόμο που δημιουργείσαι η κυβέρνηση Σαμαρά κατά παρέκκλιση της εργατικής νομοθεσίας λόγο  των μνημονιακών δεσμεύσεων και πολιτικών και που εξακολουθεί να εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα καταπατώντας  κάθε έννοια εργατικού δικαίου, αφού δεν αναγνωρίζει ειδικότητα, οικογενειακή κατάσταση, σπουδές, προϋπηρεσία. Επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ  και κάτω από την πίεση κινητοποιήσεων, αναγνωρίστηκαν ορισμένα δικαιώματα π.χ άδειες κ.λπ. όχι όμως και το δικαίωμα της αμοιβής, της εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης, της αναγνώρισης ειδικότητας, οικογενειακής κατάστασης κ.λπ.

 Οι δήμαρχοι και Περιφερειάρχες επικροτούν το πρόγραμμα αυτό γιατί απασχολούνται πάνω από 20.000 εργαζόμενοι, χωρίς να επιβαρύνονται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες ούτε ένα ευρώ, αφού αυτό το πενιχρό κατώτατο μισθό των 713 ευρώ, τον καταβάλει ο πρώην ΟΑΕΔ. Οι Δήμοι καλύπτουν με αυτό το προσωπικό καθημερινές ανάγκες όλων των υπηρεσιών, αδιαφορώντας για το πως τα βγάζουν πέρα στις ανάγκες της καθημερινής ζωής οι εργαζόμενοι αυτοί και οι οικογένειες τους, και με θράσος ζητούν το πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί. Πιθανό να ήθελαν να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι των Δήμων σε αυτά τα προγράμματα.

Η συγκεκριμένη απόφαση του συνεδρίου αναδεικνύει τον τρόπο που σκέφτονται, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, οι δήμαρχοι εργοδότες και εξηγεί γιατί ο δήμοι δεν αγωνίζονται για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και το φαινόμενο που συμβαίνει στους περισσοτέρους δήμους της χώρας να μην δίνονται στην ώρα τους ούτε τα Μέσα Ατομικής Προστασίας ακόμη και σε εργαζομένους που εργάζονται  σε υπηρεσίες όπως είναι η καθαριότητα, τα κοιμητήρια, κ.λ.π. 

Πρόσφατο παράδειγμα ο Δήμος Θεσσαλονίκης , που οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα Μ.Α.Π.   Κυβέρνηση και Δήμαρχοι άσκετα με το τι λένε ορισμένοι στα λόγια, επιβάλουν  νεοφιλελεύθερη πολιτική στις τοπικές κοινωνίες, λειτουργούν τους Δήμους με όρους αγοράς, αποτελούν το μακρύ χέρι εφαρμογής των κυβερνητικών πολιτικών, μετατρέποντας τους δήμους σε επιχείρησης με τους πολίτες  πελάτες. Αναθέτουν, όλο και περισσότερο εργασίες και λειτουργίες των Δήμων σε ιδιώτες και παραχωρούν τους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους σε ιδιώτες σε βάρος της ζωής των κάτοικων.  Μήπως αυτό δεν κάνει και η δημοτική αρχή Βύρωνα!

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.