ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ Χρυσόστομος Ξυνός: ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΡΛΑ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ

                                                                   Φωτο: Αρχείο Α. Βικέτου

          Χειροτονία αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου (Ξυνού)                  ως νέου Επισκόπου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

         Του Νίκου Χ. Βικέτου

 Σε κλίμα συγκίνησης και χαράς τελέστηκε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 1922, στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, η χειροτονία στον τρίτο βαθμό της ιερωσύνης του αρχιμανδρίτη π. Χρυσοστόμου Ξυνού, ο οποίος κατά την τελευταία συνεδρίαση τις Ιεραρχίας του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής (Κάϊρο, 24. 11. 2022) εξελέγη ομοφώνως βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄ υπό τον τίτλο «της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Βερενίκης».

                                                                    Φωτο: Αρχείο Α. Βικέτου

Το μυστήριο της χειροτονίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, Γουϊνέας κ. Γεωργίου και Ζάμπιας κ. Ιωάννου. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β’ και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο  εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Επίσκοπος Βερενίκης κ. Χρυσόστομος Β΄ (κατά κόσμον Νικόλαος Ξυνός), γεννήθηκε στον Βύρωνα Αττικής στις 16 Μαΐο του 1941.  Οι γονείς του, Δημήτριος Ξυνός και Δέσποινα Μπαλούρδου, ήρθαν πρόσφυγες το 1922 από τα Βουρλά της Μ. Ασίας στην Αθήνα. Στον Βύρωνα παντρεύτηκαν και απέκτησαν συνολικά εφτά παιδιά, τέσσερα αγόρια και τρία κορίτσια.  Ο πατέρας του μετήλθε το επάγγελμα του αρτοποιού και εργαζόμενος σκληρά έστησε στην Παλαιά Αγορά του συνοικισμού  τον «φούρνο του Ξυνού», γνωστό με αυτό το όνομα και μετά την αποχώρηση του ιδρυτή της επιχείρησης από τον επαγγελματικό στίβο. Η μητέρα του ήταν  ευλαβέστατη γυναίκα που διακρινόταν για την ευσέβεια και την αγιότητα του βίου της. Κοντά της ο νεαρός Νικόλαος γαλουχήθηκε με ιστορίες από τις αξέχαστες πατρίδες της ελληνικής  Ανατολής  και το συναξάρι των Αγίων νεομαρτύρων της Μ. Ασίας, όπως του Αγίου οσιομάρτυρος Νεκταρίου του εκ Βρυούλων (1820) και του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης (1922). 

Ο νέος Επίσκοπος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, αφού τελείωσε το γυμνάσιο της Σχολής Καλπάκα στο Παγκράτι, εισήλθε το 1962 κατόπιν συστάσεως του τότε Μητροπολίτη Φιλίππων Χρυσοστόμου (Χατζησταύρου), του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, στην περιώνυμη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αποφοίτησε το 1966 με εξαιρετική επιτυχία, υποβαλών εναίσιμη διατριβή με τον τίτλο «Η Εκκλησία Αθηνών (1938 – 1956)». [Βασίλειος Θ. Σταυρίδης, Η Ιερά Θεολογική Σχολής της Χάλκης, Β΄έκδ., Εκδοτ. Οίκος Αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 1988]. 

Στις 17. 10. 1965 χειροτονήθηκε διάκονος από τον διευθυντή της Χαλκίτιδας Σχολής Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο (Ρεπανέλλη) και πήρε το όνομα Χρυσόστομος, προς τιμήν του προστάτη Γέροντά του. 

 Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα (1966) υπηρέτησε ως   αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Β΄. Παράλληλα με τα διακονικά του καθήκοντα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, μία φορά την εβδομάδα έκανε απογευματινά κηρύγματα στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος του Βύρωνος και δίδασκε στο Μέσο Κατηχητικό Σχολείο Αρρένων του ίδιου Ναού. Γράφει ο Βυρωνιώτης δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος: 

«Εκεί στην Αγία Τριάδα γνώρισα ως κατηχητή τον εψηφισμένο Επίσκοπο Βερενίκης Χρυσόστομο. Το μάθημά του ξεχώριζε. ΄Ηταν αυθεντικά ορθόδοξο, μετέφερε την Μικρασιατική ευσέβεια και το ήθος της Χάλκης, που, όπως διαπίστωσα χρόνια μετά ήταν ξένο από τον ευσεβισμό και τον προτεσταντισμό των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων, από τις οποίες προερχόταν η πλειοψηφία των  κληρικών και λαϊκών κατηχητών, οι οποίοι γέμιζαν με ενοχές τις ψυχές μας» [ageliaforos.com].

Μετά την απομάκρυνση του νομίμου και κανονικού Αρχιεπισκόπου  Χρυσοστόμου Β΄ από τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο το 1967 ο π. Χρυσόστομος συνέχισε το έργο του για δύο ακόμα χρόνια και στις 25 Μαΐου του 1969 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Α΄.  Λίγες μέρες αργότερα (9. 6. 1969) τοποθετήθηκε εφημέριος στον Ι. Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Βύρωνα, που ανήκε τότε στη δικαιοδοσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, και ανέλαβε τα καθήκοντα του ιερατικώς προϊσταμένου (9 Δεκεμβρίου 1969). Το 1973, λίγο πριν παραιτηθεί από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, ο Ιερώνυμος Α΄ απένειμε στον π. Χρυσόστομο το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και την «άδεια του Πνευματικού».

Εργάστηκε στη Γραμματεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1968 – 1970). Υπηρέτησε ως θεολόγος καθηγητής στη Μέση Νυκτερινή Ιερατική Σχολή Αθηνών (1970 – 1971), στις Φυλακές Ανηλίκων Αθηνών (1971 – 1978) και στο Β’ Λύκειο Τερψιθέας Γλυφάδας από το 1989 μέχρι το 1995, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Συμμετείχε στην προσπάθεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την κάλυψη των εφημεριακών κενών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και έτσι βρέθηκε στο Διδυμότειχο (1969) και στις Σέρρες  (1970).

Κατά την υπερ-πενηντάχρονη ιερατική του πορεία (1965 έως 2022) ο π. Χρυσόστομος Ξυνός υπηρέτησε με ζήλο και θυσιαστικό φρόνημα σε ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στις Ι. Μητροπόλεις Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού (Ι. Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βύρωνος), Νέας Σμύρνης (Ι. Ναός Αγίου Τρύφωνος Γλυφάδας), Περιστερίου (Ι. Ναός Αγίου Γεωργίου Κηπούπολης) και πάλι Νέας Σμύρνης (Ι. Ναός Αγίου Γεωργίου Αργυρούπολης).

Με την ανύστακτη φροντίδα και το ενδιαφέρον του οι Ιεροί Ναοί  των ενοριών, όπου υπηρέτησε, αποπερατώθηκαν, ανακαινίστηκαν ή ευπρεπίστηκαν. Το έργο του π. Χρυσοστόμου από παντού όπου πέρασε έχει αναγνωριστεί από όλους και οι δημιουργικές πρωτοβουλίες του προκάλεσαν τον θαυμασμό και την εκτίμηση των ενοριτών του. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η δημιουργία γηροκομείων (Βύρωνα, Γλυφάδα), προτύπων παιδικών σταθμών (Ν. Σμύρνη, Ηλιούπολη) και πνευματικών κέντρων (Βύρωνα, Ηλιούπολη).

Το 2015 με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων ιερατικής διακονίας, ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ. Συμεών μετέβη στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου Αργυρούπολης, και αφού επαίνεσε τον ζήλο, τα χαρίσματα και τη δημιουργική παρουσία του όπου υπηρέτησε του επέδωσε τιμητική πλακέτα, φιλοτεχνημένη στο εργαστήριο του Γεράσιμου Μιχαλά. 

Σε άλλη ευκαιρία, ο βοηθός επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Χρυσόστομος (Παναγόπουλος), με την ευλογία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου Β’, μετέβη στις 13 . 11. 2019 στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού  της Αγίας Μαρίνας στην Ηλιούπολη, και τέλεσε τον αγιασμό στο κατάστημα διάθεσης ρουχισμού. Με απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου στην αίθουσα αυτή δόθηκε το όνομά του αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Ξυνού, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να τιμηθεί το φιλανθρωπικό έργο του π. Χρυσοστόμου στην ενορία.

Για το πολυσχιδές πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο  του π. Χρυσοστόμου γίνεται ευρεία αναφορά στους δύο αφιερωματικούς τόμους που εξέδωσε το 2021 για να τον τιμήσει η  Αδελφότης των Θεοφιλαίων της Σκήτης Αγίας ΄Αννης του Αγίου ΄Ορους με επιμέλεια του αρχιμανδρίτη π. Χερουβείμ Γ. Αποστόλου.

 

΄Εγραψαν για τον π. Χρυσόστομο

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος:

 «Ο αγαπητός ομογάλακτος αδελφός Χρυσόστομος εσπούδασε την Ιεράν Επιστήμην εις την Χαλκίτιδα Θεολογικήν Σχολήν (1962 – 1966), όπου και έλαβε τον Οκτώβριον του έτους 1965, διά των τιμίων χειρών του μακαριστού Σχολάρχου, Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως Μαξίμου, την χάριν και τα χαρίσματα του πρώτου βαθμού της ιερωσύνης. ΄Εκτοτε διηκόνησεν ευόρκως και θυσιαστικώς τον λαόν του Θεού, από τον Μάϊον του 1969 ως πρεσβύτερος, δίδων την καλήν μαρτυρίαν της πίστεως, της αγάπης και της ελπίδος ως φορεύς και εκφραστής του «πνεύματος της Χάλκης» […]. ΄Οπου διηκόνησεν ο π. Χρυσόστομος, κατέλιπεν ανεξίτηλον την σφραγίδα του καλού ποιμένος του γνησίου λειτουργού και οικονόμου των μυστηρίων του Θεού. Αψευδής μαρτυρία περί της προσφοράς του είναι ο μέγας σεβασμός εκ μέρους του λογικού ποιμνίου του προς το πρόσωπό του». (Απόσπασμα από τον Χαιρετισμόν της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στον Β΄ τόμο των Απάντων του π. Χρυσοστόμου Ξυνού, σσ. 11-12.) 

 


Ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ. Συμεών: 

 

«Ο π. Χρυσόστομος κοσμείται με πολλά χαρίσματα. Σεμνότητα, ιεροπρέπεια, εργατικότητα και αφοσίωση στα ιερατικά του καθήκοντα. Γνωρίζει να επικοινωνεί με αγάπη και κατανόηση με τους ενορίτες του και με το χάρισμα του λόγου που διαθέτει να εμπνέει και να ενθουσιάζει.

Ξεχωριστό χάρισμα του π. Χρυσοστόμου είναι η δημιουργικότητά του. Αυτό εκφράστηκε όπου κι αν υπηρέτησε και άφησε ανεξίτηλα ίχνη.

Ο π. Χρυσόστομος κατά τη μακρά ιερατική του διαδρομή υπηρέτησε την Εκκλησία μας με ζήλο και αυταπάρνηση και «προέστη» κατά τον λόγο του αποστόλου Παύλου πολλών «καλών έργων εις τα αναγκαίας χρείας» (Τίτ. γ΄ 14). (Απόσπασμα από τον Χαιρετισμόν του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών στον Α΄ τόμο των Απάντων του π. Χρυσοστόμου Ξυνού, σσ. 11-12.) 



                                                             Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.