ΟΑΕΔ - ΔΥΠΑ: 4μηνη παράταση στην "Κοινωφελή Εργασία. "Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό και όχι σε παρατάσεις «Γαλέρας».


Παρατείνεται για τέσσερις μήνες το πρόγραμμα «Προώθηση της Απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων «Κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ.

 Πρόκειται για το πρόγραμμα που ψευδεπίγραφα το ονομάζουν «κοινωφελούς» εργασίας» υπερεκμετάλευσης των εργαζομένων, αφού καταπατούνται μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση-μισθολόγιο, δεν αναγνωρίζεται ειδικότητα, οικογενειακή κατάσταση, σπουδές κλπ.

 


Οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες καθημερινές ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων και της Περιφέρειας και αμείβονται με ψίχουλα. 

Τους υπερεκμεταλεύονται, δεν τους πληρώνουν με το σύνολο των δικαιωμάτων των συμβασιούχων εργαζομένων  στους δήμους και στη συνέχεια τους απολύουν και ανακυκλώνουν τους ανέργους.



Τώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε εκλογές και οι υπηρεσίες δεν έχουν προσωπικό θα τους κρατήσουν τέσσερεις μήνες να κάνουν τη δουλειά τους και στη συνέχεια θα τους ρίξουν στον καιάδα της ανεργίας.

Κυβερνήσεις και Δήμοι συγκοινωνούντα δοχεία στην υπερεκμετάλευση των εργαζομένων με αυτό το πρόγραμμα.

H 4μηνη παράταση αφορά 25.000 εργαζόμενους σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, υπηρεσίες Υπουργείων και άλλους φορείς» όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης, αφού έκανε αναφορά στη μη εξάντληση του προϋπολογισμού του Προγράμματος, τόνισε, «Θέλω να κάνω μία ανακοίνωση, θα δοθεί 4μηνη παράταση στην Κοινωφελή Εργασία, κι αυτό είναι επίσημο», μιλώντας το πρωί του Σαββάτου, στον ΣΚΑΪ. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα είναι της τάξης των 42 εκατ. ευρώ.

Οι 25.000 θέσεις του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» υπερεκμετάλευσης των εργαζομένων, έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

  • Δήμοι: 20.397 θέσεις (81,6%) (για την κατανομή ελήφθησαν υπόψη οι αυξημένες ανάγκες των δήμων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού)
  • Περιφέρειες: 2.566 θέσεις (10,3 %)
  • Αποκεντρωμένες Διοικήσεις: 348 θέσεις (1,4 %)
  • Λοιποί Φορείς: 1.689 θέσεις (6,7 %).

 Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει ζητήσει τη διατήρηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς μέσω του Προγράμματος αυτού οι Δήμοι καλύπτουν σήμερα μέρος των μεγάλων αναγκών που έχουν σε μόνιμο  προσωπικό, με μηδενικό μισθολογικό κόστος, καταπατώντας μαζί με την κυβέρνηση βασικούς κανόνες του εργατικού δικαίου, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αρμοδιότητες και ευθύνες που τους έχουν δοθεί από το Κεντρικό Κράτος.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ με ανακοίνωση του δίνει την δική του ερμηνεία για την  4μηνη παράταση του προγράμματος  «κοινωφελούς εργασίας».

«Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σημειώνει ότι «η τετράμηνη παράταση που δίνεται στους συναδέλφους είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων και αποδεικνύει ότι κανένας αγώνας που δίνεται δεν πάει χαμένος. Χαμένος από χέρι είναι μόνο ο αγώνας που δεν δίνεται και μένεις θεατής των εξελίξεων.

Γνωρίζουμε καλά ότι η εξέλιξη αυτή αν και θετική, γιατί θα συνεχίσουν την εργασία τους και το μεροκάματό τους χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους και στις περιφέρειες, είναι προσωρινή, μετά θα τους πετάξουν ξανά στην ανεργία, δεν δίνει ουσιαστική λύση στην υποστελέχωση των υπηρεσιών…

…Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα σε κάθε δήμο και τη περιφέρεια και να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, γιατί ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει εδώ.

Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση των προγραμμάτων της φτώχειας και της μιζέριας – μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας.
  • Να σταματήσει το αίσχος των αναστολών εργασίας, όταν δεν λειτουργεί η υπηρεσία που εργάζονται οι συνάδελφοι».
  • Διαβάστε ακόμη 
  • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ» Απαιτούν εργασία με δικαιώματα                        https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2023/01/blog-post_12.html

 

                                                                             Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.