Πέθανε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ

Ο  Γλύξμπουργκ τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, ενώ νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

 

Ο Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ,  έμελλε να αποτελέσει και τον επίλογο της δυναστείας της βασιλείας  στη χώρα.

Ο κ. Γλύξμπουργκ  Κωνσταντίνος είχε γεννηθεί στις 2 Ιουνίου του 1940 στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού. Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, αδελφός και διάδοχος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Β’ και η πριγκίπισσα της Ελλάδας  Φρειδερίκη.

 Ήταν το έκτο μέλος της Δυναστείας των Γλύξμπουργκ που ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Α΄ και υπήρξε βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, μέχρι το δημοψήφισμα που κατάργησε τη μοναρχία στη χώρα.

Ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία, τριτότοκη κόρη τού βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’. Ο γάμος έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964. Απέκτησαν πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο

Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.


 Η αρχή και το τέλος της Βασιλείας στη χώρα μας

 Το 1830 οι τρεις Εγγυήτριες Δυνάμεις, Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία, αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της Ελλάδος, θέσπισαν ως πολίτευμά της, τη Μοναρχία.

 Το 1832 οι ίδιες δυνάμεις όρισαν βασιλέα της χώρας τον νεαρό Βαυαρό  πρίγκηπα Όθωνα.

Η βασιλεία του,  υπήρξε ως προς τη συγκρότηση του κράτους η συνέχεια των εκσυγχρονιστικών προσπαθειών του Καποδίστρια. 

Το 1862 αμέσως μετά τον  εκθρονισμό  του Όθωνα, ξεκίνησε η αναζήτηση ενός βασιλιά που δεν θα ανήκε σε κανέναν από τους Οίκους των προστάτιδων δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία).

Ο Βρετανός τραπεζίτης με καταγωγή από την Δανία Τσαρλς Χοακίμ Χάμπρο ήταν ο άνθρωπος που θα έκανε το συνοικέσιο για το Βασιλιά της ΕΛΛΑΔΑΣ και επέλεξε τον πρίγκιπα Vilhelm, τον δευτερότοκο γιο του μετέπειτα βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ΄, απόγονο του Οίκου  Γλύξμπουργκ. που είχε γεννηθεί στην Κοπεγχάγη στις 24 Δεκεμβρίου 1845.

Λίγο αργότερα, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις και ο Wilhelm στέφεται ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’ της Ελλάδας, πρώτο μέλος της Δυναστείας των Γλυξμπουργκ στη χώρα μας. Ήρθε στην Ελλάδα με ελληνικό πολεμικό πλοίο από την Τουλόν στον Πειραιά στις 18 ή 3/10/1863. Ο Wilhelm με την ενθρόνισή του τον Νοέμβριο 1863 στέφεται βασιλιάς της  χώρας μας με το όνομα Γεώργιος Α΄. Ήταν το πρώτο μέλος της Δυναστείας των Γλυξμπουργκ στη χώρα μας και ο μακροβιότερος βασιλιάς και «θεμελιωτής» του βασιλικού Οίκου των Γλύξμπουργκ. 

Ακολούθησε ο γιός του Κωνσταντίνος. Τρίτος στο θρόνο ήταν ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και της βασίλισσας Σοφίας Αλέξανδρος Α’. 

Ακολουθεί ο Παύλος, το τέταρτο κατά σειρά παιδί του τότε Διαδόχου Κωνσταντίνου και της συζύγου του Πριγκίπισσας Σοφίας. 

Τελευταίος ο γιός του Παύλου, Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ, σε ηλικία 24 χρονών το Μάρτιο του 1964, διαδέχθηκε τον πατέρα του, έως το 1973, μέχρι το δημοψήφισμα το Δεκέμβριο του 1974 που κατάργησε τη μοναρχία στη χώρα.


 Στην Ελλάδα η βασιλεία έχει κλείσει τον κύκλο της οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974, διότι το θέλησε ο ελληνικός λαός με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος. Με μετατρέποντας οριστικά τους πρίγκιπες  της νέας γενιάς σε ιδιώτες.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ  έμελλε να αποτελέσει και τον επίλογο της δυναστείας των βασιλέων στη χώρα.

 Ο  Γλυξμπουργκ θα ενταφιαστεί στο Τατόι, εκτός αν ορίσει διαφορετικά η οικογένεια.

Εκεί ενταφιάστηκε και η μητέρα του βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία πέθανε το 1981, σε πολύ πιο δύσκολες πολιτικές συνθήκες και με νωπές τις μνήμες του δημοψηφίσματος που κατήργησε την Βασιλεία στη χωρά μας.

                                                                    Ρωγμή στην ενημέρωση


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.