ΓΑΛΛΙΑ: Όχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας για τη σύνταξη λένε οι εργαζόμενοι. Ξεκίνησαν μεγάλες απεργίες και διαδηλώσεις εναντίον του Μακρόν

 Αντίθετο στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι το 80% των Γάλλων

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου σε όλη τη Γαλλία εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση.

  Η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας για το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια -στα 64 έτη– ήταν πολύ μεγάλη ακόμα και για τα γαλλικά δεδομένα, σίγουρα μεγαλύτερη από εκείνη του 2019 για το συνταξιοδοτικό.

 «Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, όχι η ηλικία συνταξιοδότησης», έγραφε ένα μεγάλο πανό που κρατούσαν οι απεργοί. 

 Στην απεργία συμμετείχαν οι μηχανοδηγοί των τρένων, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, οι οδηγοί των λεωφορείων, οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και σχεδόν το 45% του προσωπικού της εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF.

Στο Παρίσι, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων  στο περιθώριο της πορείας διαμαρτυρίας.

Το συνδικάτο CFDT προανήγγειλε νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων για τις 31 Ιανουαρίου.

 Η κυβέρνηση Μακρόν  δικαιολογεί τη μεταρρύθμισή της –και ιδίως την αύξηση  της ηλικίας συνταξιοδότησης– με την επιθυμία της να εξισορροπήσει τους λογαριασμούς του συνταξιοδοτικού συστήματος στο μέλλον. 

« Στόχος είναι να ενοποιήσουμε τα  συνταξιοδοτικά μας συστήματα, τα οποία διαφορετικά θα απειλούνταν, επειδή συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε με πίστωση », δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο αριθμός των εργαζομένων που  συνεισφέρουν στις συντάξεις μειώνεται σε σύγκριση με τον αριθμό των συνταξιούχων », εξήγησε η πρωθυπουργός  Elisabeth Borne, κατά την επίσημη  παρουσίαση του νομοσχεδίου στις 10 Ιανουαρίου, βάσει του οποίου αυξάνεται η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έως το 2030. .

Η κυβέρνηση έκανε μισό βήμα πίσω, αποφεύγοντας να αυξήσει το όριο ηλικίας στα 65 χρόνια, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα. Αντ' αυτού το αυξάνει σταδιακά στα 63 το 2027 και στα 64 το 2030.

Για να περάσει την αύξηση των ορίων ηλικίας  ρίχνει ένα  «τυράκι», που είναι η αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 1200 ευρώ από τα 900 ευρώ που είναι σήμερα.

Τι προβλέπει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος;

Το βασικό σημείο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν είναι η αύξηση  ηλικίας συνταξιοδότησης, η οποία πλέον θα ορίζεται στα 64 έτη. 

Αν και το αρχικό σχέδιο του Γάλλου  Προέδρου της Δημοκρατίας στόχευε να πιέσει αυτή η  ηλικία συνταξιοδότησης να είναι στα 65 έτη, η εκτελεστική εξουσία επέλεξε τελικά να αυξήσει σταδιακά το νόμιμο όριο συνταξιοδότησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2023, « με ρυθμό 3 μηνών το χρόνο ». Θα φτάσει έτσι τα 64 έτη το 2030.

Ποια είναι η πρώτη γενιά που επηρεάζεται από την αύξηση της ηλικίας;

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η πρώτη γενιά που θα επηρεαστεί από την ηλικία συνταξιοδότησης που ορίζεται στα 64 θα είναι όσοι γεννήθηκαν το 1968. Πριν από αυτό, όσοι γεννήθηκαν το 1964 θα είναι οι πρώτοι που θα φύγουν στα 63 και όσοι γεννήθηκαν μεταξύ Σεπτεμβρίου Η 1η και η 31η Δεκεμβρίου 1961 θα είναι οι πρώτες που θα πρέπει να εργαστούν πέρα ​​από την ηλικία των 62 ετών, τρεις μήνες πιο συγκεκριμένα.

Ποιοι είναι οι Γάλλοι που επηρεάζονται περισσότερο από την αύξηση της ηλικίας;

Για τα συνδικάτα, η μεταρρύθμιση που προτείνεται του συνταξιοδοτικού από την κυβέρνηση είναι άδικη, πλήττει αυτούς που  ξεκινούν νωρίς τον εργασιακό βίο, ενώ θα ευνοεί αυτούς που μπαίνουν αργά στην εργασία. 

Ενώ η εργασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα , άρα η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται από την εκτελεστική εξουσία της Γαλλίας  ως η μόνη λύση για να επαναφέρει το σύστημα σε ισορροπία.  Κάτι  που  αμφισβητείται από τα εργατικά συνδικάτα και αρκετούς οικονομολόγους.

Ποιοι θα επωφεληθούν από την κατώτατη σύνταξη στα 1200 ευρώ;

Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη υψηλότερη κατώτατη σύνταξη, που ορίζεται στα 1.250 ευρώ. 

Ένας εργαζόμενος που πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό καθ' όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του θα λαμβάνει επομένως το 85% του καθαρού κατώτατου μισθού ή κάτι λιγότερο από 1200 ευρώ μεικτά το μήνα, αυτό αποτελεί και το "τυράκι" για να καμφθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων. 

Από την άλλη μεριά όμως στο πλαίσιο του νέου συστήματος, για να πάρει ένας εργαζόμενος πλήρη σύνταξη, έστω και την κατώτατη, θα πρέπει να συμπληρώσει 43 χρόνια ασφάλισης.

 Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση;

Μετά από μήνες διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και διαβουλεύσεις με πολιτικές ομάδες, και ήδη αναβολή της παρουσίασής της, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα μέσα Δεκεμβρίου, η προτεινομένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με τις τελικές της αλλαγές  θα παρουσιαστεί  στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 23 Ιανουαρίου, πριν εξεταστεί από την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία στις αρχές Φεβρουαρίου.

 Η κυβέρνηση σκοπεύει να ψηφίσει τη μεταρρύθμιση από τη Βουλή " πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου " αποκαλύφθηκε από την Élisabeth Borne κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η  έναρξη ισχύος της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχει προγραμματιστεί για την 1η Σεπτεμβρίου 2023.

Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο αναφέρουν ότι το 80% του πληθυσμού αντιτίθεται στην αύξηση των ορίων ηλικίας ενώ τα εργατικά συνδικάτα, ακόμη και τα πιο μετριοπαθή, σχεδιάζουν μεγάλες διαδηλώσεις, με την πρώτη απεργία να έχει αναγγελθεί για τις 19 Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.